Linnuilla omat "asuntomessut" Mikkelissä – Linnunpönttö syntyy vaikka vanhasta puhelimesta: Katso kuvat

Asuntomessuja tänä kesänä isännöivässä Mikkelissä on mahdollista tutustua ihmiskotien lisäksi myös lintujen asumuksiin. Mikkeliläinen lintuharrastaja on koonnut asuntonäyttelyynsä yli 60 erilaista linnunpönttöä.

linnunpöntöt
Erilaisia linnunpönttöjä seinällä.

Viime syksynä mikkeliläinen Jari Kekkonen havahtui tietoon, että asuntomessut ovat Mikkelissä tänä kesänä. Messuille odotetaan 130 000 ihmistä, joista suuri osa kulkee lentokentän alueen kautta, sillä siellä sijaitsee asuntomessujen virallinen parkkialue. Kekkonen mietti, mitä oheisviihdykettä vieraille voisi järjestää, ja mieleen tuli lintujen asuntonäyttely. Niinpä parkkialueen viereiseen metsikköön nousi pönttönäyttely.

– Minä olen pikkupojasta asti rakennellut linnunpönttöjä. Eikä se jäänyt pelkästään koulun käsityötunnille vaan kotonakin niitä paljon tuli tehtyä.

Kekkonen on ammatiltaan puuseppä, ja kun toinen silmä jokunen vuosi sitten sokeutui, ei mies voinut enää pikkutarkkaa työtä tehdä. Linnunpönttöihin ammattilaisen sormet syyhyävät edelleen ja tuotekehittelyä mies pyörittelee päässään jatkuvasti. Vaikka usein pöntöt tulee tehtyä millintarkoilla ohjeilla tiettyjen mittojen mukaan, on lintujen asuntonäyttelyn pöntöissä käytetty luovuutta.

Moottorisahasta tehty linnunpönttö.
Vain mielikuvitus on rajana linnunpönttöjä rakentaessa. Vanhaan moottorisahaan Jari Kekkonen odottaa erityisesti harmaasieppoa pesimään, sillä niiden tiedetään pitävän valoisammasta asunnosta. Kalle Pallonen / Yle

– Tässä on tyyppiesimerkki siitä luovuutta voi käyttää, kun moottorisahasta on tehty linnunpönttö. On varmasti toimiva malli ja kestävä. Betonista voi linnunpöntön tehdä, savesta, nahasta ja ihan mistä tahansa, mielikuvitus on rajana, Jari Kekkonen kertoo innoissaan.

Jari Kekkonen ja värikäs linnunpönttö.
Jari Kekkonen on ripustanut yli 60 linnunpönttöä näytille. Kalle Pallonen / Yle

Linnunpönttönäyttelyn yli kuudestakymmenestä pöntöstä jokainen on erilainen. Luovuuden lisäksi pöntöissä on käytetty kierrätysajatusta.

– Kahvipannuja on joskus jäänyt minulla kuistille ja harmaasieppo on käynyt tekemässä pesän niihin. Linnut eivät ole niin tarkkoja asuntojensa suhteen kuin mitä aina ajatellaan. Mielikuvitus on siis vain rajana pönttöjä rakentaessa.

Kirkon mallinen linnunpönttö.
Kirkon mallinen linnunpönttö on pönttönäyttelyn yksi erikoisuuksista. Kalle Pallonen / Yle

Kekkonen kertoo seuranneensa kevään aikana lintujen pesänvalintaa. Koska lintujen asuntonäyttelyssä on kymmeniä pönttöjä pienellä alueella, on linnuilla ollut myös vara valita se mieluisin.

– Huvittaa, kun tässä on oikein virallisilla mitoille tehty tintille pesä, kaikki on viimeistä päälle, niin sitten se valitsi tuon kottaraispesän, johon mahtuu myös tikka tulemaan. Että minkä takia se sen ottaa pesäkseen, sitä en arvaa.

Linnut eivät ole niin tarkkoja asuntojensa suhteen kuin mitä aina ajatellaan

Jari Kekkonen

Muovista ja metallista tehdyt lintukodot ovat vielä toistaiseksi jääneet ilman asukkaita, mutta Jari Kekkonen arvelee, että jos vaikkapa mehumaijasta tehty pesä olisi yksinään metsikössä, kyllä se varmasti saisi asukkaita piankin.

Vanhasta saappasta tehty linnunpönttö.
Vanhasta saappaasta saa linnunpöntön pienellä tuunauksella. Tähän malliin on tehty vanerista vahvempi sisävarsi ja katto. Kalle Pallonen / Yle

Niin kuin ihmisilläkin, on linnuilla erilaisia mieltymyksiä asuntojen suhteen. Birdlife kertoo (siirryt toiseen palveluun), että esimerkiksi hentojalkaiselle tervapääskylle pöntön etuseinän sisäpuolen materiaalilla on merkitystä. Sen pitää olla karkea niin, että sitä pitkin voi kiivetä. Muuten poikaset ja emotkin voivat jäädä loukkuun pönttöön. Varpuspöllön mielestä taas kunnon pesäkoloon pitää vähän ryömiä, joten pönttöön on tehtävä tavallista paksumpi etuseinä ainakin reiän kohdalle. Jari Kekkonen on myös huomannut eroavaisuuksia lintujen pesämieltymyksissä.

– Harmaasieppo ainakin tykkää vähän valoisammasta kodista, joten hyvin voisin kuvitella että se tekisi pesän vaikka moottorisahan kopan sisälle. Siinä on tuuletusaukkoja ympärillä, jotka varmasti miellyttäisivät sieppoa.

Lankapuhelimesta tehty linnunpönttö seinällä.
Vanhasta puhelimesta on tehty linnunpönttö. Kalle Pallonen / Yle

Lintujen näyttelyasunnoista on ainakin osa jo varattuja. Alueelle ovat muuttaneet silminnäkijähavaintojen mukaan ainakin sinitiainen, kirjosieppo ja talitintti. Myös kivitaskun on nähty liikkuva alueella. Kekkonen muistuttaa, ettei vieläkään ole liian myöhäistä asentaa linnunpönttöä tälle pesintäkaudelle.

– Monet pikkulinnut tekevät kaksi poikuetta kesässä. Viime vuonna juhannuksen jälkeen laitoin vielä uuden pesän talon nurkalle, ja talitintti kävi sinne pesän pyöräyttämässä.

Vanhasta televisiosta ja saappaasta tehdyt linnunpöntöt.
Vanha televisio on taipunut linnunpöntöksi Jari Kekkosen käsissä. Työkengän varsi on vahvistettu vanerilla, jotta se palvelisi paremmin lintujen kotina. Kalle Pallonen / Yle

Lintuyhdistysten- ja harrastajien keskusjärjestö Birdlife muistuttaa (siirryt toiseen palveluun), etä talveksi puuhun jätetty linnunpönttö voi pakkasöinä jopa pelastaa eläimen hengen. Talvella pöntöt nimittäin toimivat lintujen ja oravien yöpymis- ja suojapaikkoina.

– Aina parempi, jos löytää pöntölle kuusipuun, jossa se saa olla vähän piilossa. Silloin pönttö on lähes ikuinen. Suoraa auringonpaistetta tulee välttää, pönttömestariksi itseään tituleeraava Kekkonen kertoo.