Vanhusten kotihoito mullistuu: Puhelimella aukeavat sähkölukot tekevät kotihoitajien avainnipuista historiaa

Kotihoidon työntekijöiden ei tarvitse enää kantaa asiakkaiden avaimia mukanaan mobiililaitteella aukeavien ovien ansiosta. Sähkölukko on asiakkaalle maksuton, eikä näy ulospäin.

avopalvelut
Lähihoitaja Heidi Riikonen pääsee asiakkaidensa luokse puhelimella.
Lähihoitaja Heidi Riikonen pääsee asiakkaidensa luokse puhelimella.Yle

Mobiililaitteilla toimivat sähkölukot ovat mullistaneet Espoon kotihoidon arjen. Lähihoitaja Heidi Riikonen tekee puolenkymmentä kotikäyntiä päivittäin.

– On se työ helpottunut. Asiakkaiden luokse on helpompi mennä, kun on puhelin, jolla oven saa auki. Enää ei tarvitse kantaa avaimia mukana eikä vaihtaa niitä päivän aikana työkavereiden kanssa.

Kuka tahansa ei kuitenkaan kenen tahansa ovia mobiilisovelluksellakaan availe.

– Hoitajilla on käyttöoikeus niiden asiakkaiden ovenavaukseen, joita he palvelevat päivittäin, Espoon kotihoidon projektipäällikkö Raija Välimäki tähdentää.

Sähkölukot asennetaan Espoossa lähinnä sellaisille asiakkaille, jotka eivät saa itse oviaan avattua. Lukko on maksuton, eikä se näy asunnon ulkopuolelle.

Avainhässäkkä rauhoittui uuden järjestelmän myötä

Espoon kotihoidossa on 800 asiakasta, joten päivittäinen avainten säilyttäminen, hakeminen, palauttaminen ja vaihtaminen on vienyt oman osansa työajasta.

– Kuka menee kenenkin luo ja missä on avaimet? Varsinkin jos aamu- ja iltavuoro on päällekkäin, niin on pitänyt huolehtia, että aamuvuorolainen tulee toimistolle ja palauttaa avaimet, jotta iltavuorolainen saa ne. Eli melkoinen avainhässäkkä meillä on ollut, Välimäki kuvailee.

Espoon kotihoidon projektipäällikkö Raija Välimäki.
Espoon kotihoidon projektipäällikkö Raija Välimäki.Yle

Lähihoitaja Heidi Riikonen moittii uutta järjestelmää vain sen ajoittaisesta hitaudesta.

– Jos on huono kuuluvuus, niin se hakee ja hakee ja hakee ennen kuin oven saa auki. Joillekin vanhemmille työntekijöille järjestelmän käytön opetteleminen voi olla vähän hankalaa, jos itsellä ei ole älypuhelinta ennestään.

Muilta osin lukkojen tai mobiilisovelluksen toiminnassa ei ole ollut ongelmia.

Lisää uutta tekniikkaa luvassa lähivuosina

Espoon kotihoito on ollut yksi edelläkävijöistä sähkölukkojen käyttöönotossa, ja toiminta kehittyy uuden tekniikan ansiosta edelleen. Kotihoidon työntekijät pystyvät todennäköisesti jo lähiaikoina merkitsemään työvuoron alun ja lopun puhelimillaan, ja heidän käyttöönsä on tulossa myös liikkuva toimisto.

– Koko meidän toimintaympäristömme muuttuu ja henkilökunta tarvitsee erilaista osaamista kuin aikaisemmin. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin sen sisällön kehittäminen, eli asiakkaan kanssa toimiminen, Raija Välimäki huomauttaa.

Jokaisesta ovenavauksesta jää merkintä taustajärjestelmään.
Jokaisesta ovenavauksesta jää merkintä taustajärjestelmään.Yle

Sähkölukot ovat tulossa käyttöön ainakin Helsingin ja Lohjan kotihoidossa. Helsingissä sähkölukot ovat olleet testikäytössä 19 asiakkaan kodissa. Osa heistä mainitsi, että lukko voisi olla nykyistä kauniimpi, mutta muuta huomautettavaa ei ollut.

Heidi Riikonenkin on kuullut asiakkailtaan pelkkää myönteistä palautetta sähkölukoista.

– Asiakkaat tykkäävät, kun he tietävät, että tuttu hoitaja pääsee tutulla tavalla sisälle. Joskus vanhemmat ihmiset kuitenkin vähän pelkäävät sitä avainten luovuttamista.