Koti-isä haukkuu perussuomalaiset loikkarit: "Moinen uuvattiryhmä pääsee hallitukseen ilman äänestystä"

Halla-ahon kannattajilta ei liikene ymmärrystä Uusi vaihtoehto -ryhmän perustajille.

Perussuomalaiset
Mikko Paavola seisoo ikkunassa
Juulia Tillaeus / Yle

50-luvun tyyliin pukeutunut haminalainen Mikko Paavola nostaa vaimonsa leipomat pullat pöytään ja kaataa kahvia videopeliaiheisiin kuppeihin. 13-vuotias poika hiippailee keittiöön ja seuraa isänsä esimerkkiä. Paavola katselee pojan toimintaa pilke silmäkulmassaan.

– Ai sinäkin juot kahvia, isä naurahtaa.

– Pullat on paistettu 12 tuntia sitten, toivottavasti ne ovat vielä tuoreita.

Mies kaataa kahvia kuppiin
Juulia Tillaeus / Yle

Kahden lapsen leppoisa koti-isä kiihtyy alkaessaan puhua perussuomalaisten puheenjohtajavaalin jälkeisistä tapahtumista. Perussuomalaisia kannattavan Paavolan on vaikea käsittää Halla-ahon vaalivoiton aikaansaamaa puolueen hajoamista.

Irtautuneessa ryhmässä ei ole mukana Paavolan kannattamia poliitikkoja.

Paavola seurasi Halla-ahoa ja tämän ajatuksia Scripta-blogista jo kauan ennen tämän liittymistä perussuomalaisiin. Hän pitää Uusi vaihtoehto -ryhmän irtautumista perussuomalaisista kummallisena.

– Hajoaminen oli minulle todellinen yllätys. Nämä ihmiset ovat lähteneet samoilla teemoilla liikkeelle, ja nyt sitten erkaannutaan. Tuntuu kummalliselta, että otetaan tällainen erkaantunut uuvattiryhmä mukaan hallitukseen ilman minkäänlaisia äänestysprosesseja. Oli kuukausia tiedossa, että kaksi mahdollista vaihtoehtoa seuraavaksi puheenjohtajaksi olivat Jussi Halla-aho tai Sampo Terho.

En usko, että kukaan lähtee kannattamaan sellaisia, jotka luovuttavat pelin.

Mikko Paavola

Halla-aholaiseksi itseään kutsuva Paavola kiinnostui aikoinaan Halla-ahon politiikasta yhteisten arvojen, kuten kodin ja isänmaan vuoksi. Hänen mielestään Suomen kuulumisesta Euroopan unioniin tulisi järjestää kansanäänestys Ison-Britannian tavoin.

– Ei Euroopan unioni ole tuonut ainakaan positiivista kehitystä. EU ei edusta samoja arvoja kuin ennen ja koko ajan mennään enemmän liittovaltiokehitystä kohti. En voi suomalaisena hyväksyä sitä. Itsemääräämisvallan täytyy säilyä suomalaisilla.

''Kansalaiset äänestivät perussuomalaiset hallitukseen''

Paavolan mielestä perussuomalaisten tulisi saada jatkaa hallituksessa. Hän ei ymmärrä muiden hallituspuolueiden kantaa siitä, ettei Halla-ahon johtaman puolueen kanssa voida tehdä yhteistyötä.

– Kansalaiset kuitenkin äänestivät perussuomalaiset hallitukseen. Jussi Halla-aho sanoi nimenomaan, että nykyinen hallitusohjelma kelpaa ja siihen sitoudutaan. Sipilä ja Orpo ovat antaneet ymmärtää, että on valittu väärä mies parlamentaarisin keinoin äänestämällä. Kabinetissa on varmasti tehty jonkinlainen periaatepäätös aiheesta, eikä kansalaisilta ole kysytty mitään. Tämä ei ole parlamentaarinen tapa toimia.

Muuttunut tilanne ei vaikuta Paavolan äänestyskäyttäytymiseen. Hän aikoo äänestää kuntavaaleissa samoja perussuomalaisten ehdokkaita kuin tähänkin saakka. Uusi vaihtoehto -ryhmän tulevaisuuden Paavola näkee synkkänä.

– En usko, että kukaan lähtee kannattamaan sellaisia, jotka luovuttavat pelin ja siirtyvät johonkin muualle.

Kemin kaupunginvaltuutetut suhtautuvat tulevaisuuteen positiivisesti

Hypätäänpä Haminasta noin 700 kilometriä pohjoiseen, jossa Kemin kaupunginvaltuutetut eivät ole huolissaan perussuomalaisten tulevaisuudesta. Sinisenä välkehtivän Perämeren rannalla kävelee pariskunta valkoisen japaninpystykorvan kanssa. Läsnä ovat pariskunnalle tärkeät suomalaisuuden symbolit, sininen ja valkoinen.

Politiikka ja perussuomalaisuus ei sinänsä tuonut Harri Tauriaista ja Heidi Kärkeä yhteen, mutta politiikasta keskustellessaan he löysivät toisistaan samoja arvoja. Nykyisin molemmat istuvat Kemin kaupunginvaltuustossa ainoina perussuomalaisten valtuutettuina.

Heidi Kärki ja Harri Tauriainen Kemin Perussuomalaisten valtuutetut.
Minna Aula / Yle

Pitkän linjan perussuomalainen Harri Tauriainen keskustelee rauhallisesti puolueessaan vallitsevasta kahtiajakautumisesta. Hän istuu valtuustossa jo kolmatta kautta, on ollut mukana perustamassa Lapin perussuomalaisten piiriä ja on edelleen piirin hallituksessa.

– Tulevaisuus näyttää valoisalta ja kentältä on tullut viestiä, että uusia jäsenhakemuksia on tullut. Varmaan on lähtijöitäkin, jotka ovat pettyneitä toimintaan. Demokratiassa se menee näin ja ovet käyvät molempiin suuntiin, Tauriainen sanoo.

Poliittinen kotini ei palanut viikonlopun aikana.

Harri Tauriainen

Kaikki Lapin perussuomalaiset kunnanvaltuutetut eivät anna täyttä tukea puolueen uudelle puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle, mutta Tauriainen ja hänen puolisonsa Heidi Kärki pysyvät nykyisen puoluejohtajan takana.

– Viesti kentältä on selvä. Tarvitaan linjan terävöittämistä. EU- ja maahanmuuttoasiat ovat minun käsitykseni mukaan äänestäjille tärkeitä ja niissä on oltu liian lepsuja, Tauriainen sanoo.

Tauriainen ja Kärki olivat monen muun lappilaisen tavoin Jyväskylän puoluekokouksessa äänestämässä. Osa perussuomalaisista on kertonut kokevansa, että puolue muuttui ja että poliittinen koti olisi palanut uuden puheenjohtajavalinnan myötä.

'' Olen ollut perussuomalainen vuosia, enkä ole lähdössä mihinkään''

– Meillä on edelleen voimassaoleva puolueohjelma, vain henkilöt ovat muuttuneet. Ehkä minulla oli automaattinen sammutusjärjestelmä päällä, kun poliittinen kotini ei palanut viikonlopun aikana. Olen ollut perussuomalainen vuosia, enkä ole lähdössä mihinkään, Tauriainen sanoo.

Kärki on ollut puolueen toiminnassa vajaan vuoden ja aloittanut juuri ensimmäisen valtuustokautensa. Puolueen vauhdikkaat tapahtumat eivät ole tuoretta kunnallispoliitikkoa hätkäyttäneet.

– Ehkä puolueeseen jäivät aidot perussuomalaiset. Ajattelen, että menkööt menojansa, ehkä he eivät oikeassa puolueessa olleetkaan, Kärki sanoo.