Kirjailija puolustaa kirjoja karttelevia nuoria: "He lukevat koko ajan jotain"

Nuortenkirjailija toivoisi enemmän näkyvyyttä kirjoille esimerkiksi sosiaalisen median kanavia pitkin. Kirjastot ovat nuorten lukemiselle tärkeitä.

lasten- ja nuortenkirjallisuus
kirjaston kirjoja hyllyssä
Ira Suomalainen / Yle

Nuorten lukeminen on ollut paljon varsinkin aikuisten puheenaiheena ja huolena vuosia. Yle kysyi nuorilta lukutottumuksista. Vastauksista kävi ilmi, että nuorten suhde kirjoihin ja lukemiseen on kirjavaa. Toiset lukevat paljon, toisille taas muut ajanviettotavat ovat tärkeämpiä.

Osaa nuorista lukeminen kiinnosti vapaa-ajalla. Välttämättä aikaa ei kuitenkaan löydy vaikka kuinka haluaisi.

– Luen usein ja koulussa lukeminen on innostanut minua lukemaan vapaa-ajalla, mutta aikaa lukemiselle on vaikea löytää, kertoo Linda Berggren.

Toiset kokevat lukemiseen kannustamisen painostavana ja jopa ahdistavana koulujen suunnalta. Kouluissa ei aina oteta huomioon nuorten omia mielenkiinnonkohteita.

Jos ovi kirjojen maailmaan ei tempaa mukaansa, se ei aukene kokonaan. Nuorten elämässä kirjoilla on kovia kilpailijoita.

– Lukeminen ei ole oikein koskaan hirveästi miellyttänyt, mieluummin katson elokuvia ja sarjoja Netflixistä, sanoo Jani Urpinen.

Osa vastaajista sanoo, ettei heitä oikein edes kiinnosta aina lukea, sillä heillä on muutakin tekemistä kuin olla nenä kirjassa.

Nuorten lukeminen eroaa aikuisista

Kirjastot toivovat nuorilta lukijoilta mielellään palautetta.

– Olisi mukava tietää mitkä kirjat nuoria oikeasti kiinnostaa ja saada heiltä hiukan vihiä aiheesta, sanoo kirjastonhoitaja Sini Kiuas Hämeenlinnan pääkirjastosta.

Dekkarikirjailija JP Koskinen
Kirjailija Juha-Pekka Koskinen muistuttaa, että nuoret lukevat koko ajan jotain.Kati Turtola / Yle

Kirjailija Juha-Pekka Koskinen kertoo itse kirjoittaessaan kirjaa, että hän kuuntelee paljon nuoria, mutta pitää oman mielikuvituksensa.

– Kirjoitan sellaista nopeatahtista tarinaa, jonka olisin itse nuorempana kanssa halunnut lukea, sanoo Koskinen.

Tarinoiden juonen edetessä nopeammin ei ole teksteissä tylsiä hetkiä ja tästä Koskinen onkin saanut positiivista palautetta nuorilta nuortenkirjoistaan.

Nuoret sanovat, etteivät lue, mutta todellisuus on toinen. Se on saanut uuden ulottuvuuden, jota aikuiset eivät ole vielä lukemiseksi lokeroineet.

– Nuoret lukevat koko ajan, me aikuiset emme vain pidä sitä sellaisena. He eivät ehkä lue juuri kirjoja, mutta somesta luetaan uutisia ja toisten päivityksiä, muistuttaa Koskinen.

Kirjastot kannustavat ja näyttävät esimerkkiä

Aikuisten pakottaminen ja nuorten syyllistäminen ei ole saanut kaikkia nuoria tarttumaan innokkaana kirjaan. Kirjalla on nuorten elämässä monta kilpailijaa. Kirjat pitäisi olla tarjottimella samalla tavalla kuin esimerkiksi nettitelevision ohjelmat.

– Mielenkiintoisia kirjoja on vaikea löytää. Kirjojen näkyvyys on nyt vielä huono. Pitäisi olla joku suoratoistopalveluiden kaltainen, helppo tapa selata kirjojen tarjontaa, sanoo Koskinen.

Hän itse yrittää tuoda kirjojaan nuorille esille sosiaalisen median ja kirjatapahtumien kautta.

Kirjastojen kannustus on herättänyt lasten kiinnostuksen lukemiseen, vaikka nuoretkin saattaisivat innostua niistä.

– Hämeenlinnan kirjastossa on kesälukubingo, joka sopii niin pienimmillekin kuin isommille, vihjaisee kirjastonhoitaja Sini Kiuas.

Hämeenlinnan kirjasto esittelee kirjoja nuorille kiertolukujen perusteella. Kirjasto myös laittaa suosituimmat kirjat esille, jotta nuoret löytäisivät helpommin suositun kirjan, jonka haluavat lukea.

Lasten- ja nuorten kokoelmasta vastaava informaatikko Mervi Koski Hämeenlinnan pääkirjastosta sanoo, että kustantajat lähettävät jo puoli vuotta aikaisemmin kirjoista listan.

– Nuoret määrittävät lainausten perusteella, mitkä heitä kiinnostavat ja näin osaamme laittaa niitä esille, kertoo Mervi Koski.

– Myös kirjailijavierailut ja meidän kirjojen vinkkaus on saanut nuoret löytämään itselleen mielenkiintoisia kirjoja, Koski lisää.

Kirjastoihin kannattaa siis lähteä löytöretkeilemään itseään kiinnostavia kirjoja ja aina voi pyytää kirjastosta hyviä vinkkejä.

Jutun toimittajana on harjoittelija Ira Suomalainen.