Ex-kansanedustaja Jouni Lehtimäestä Kosovon kunniakonsuli

Lehtimäki on toiminut Kosovon oikeusministerin neuvonantajana.

Kosovo
Karttagrafiikka
Yle

Kokoomuksen entinen kansanedustaja, varatuomari Jouni Lehtimäki on nimitetty Balkanilla sijaitsevan Kosovon ensimmäiseksi kunniakonsuliksi Suomessa.

Lehtimäki on toiminut Kosovossa oikeusministerin kansainvälisenä juridisena neuvonantajana. Kunniakonsuli hoitaa Kosovon diplomaattiasioita ja valvoo kosovolaisten etuja Suomessa.

Jouni Lehtimäki
Jouni LehtimäkiJouni Lehtimäki

– Kun vuonna 2013 lähdin Kosovoon, en voinut kuvitella tällaista kunniatehtävää. Tuntuu suunnattoman upealta saada jatkaa työtä Kosovon hyväksi myös Suomessa, Lehtimäki sanoo.

Kiistanalainen hahmo

Suomessa Lehtimäki on ristiriitaisia tunteita herättävä henkilö. Hänen puolueensa kokoomus kieltäytyi ottamasta häntä kuntavaalilistalle kevään vaaleissa vedoten Lehtimäen epälojaalisuuteen. Tästä syystä Lehtimäki pyrki Porin valtuustoon omalta listaltaan. Lehtimäki on entinen kokoomuksen puoluehallituksen jäsen.

Kosovo puolestaan on kansainvälisessä politiikassa edelleen kiistelty alue, vaikka sen itsenäisyysjulistuksesta on jo yhdeksän vuotta. Kosovo irtaantui Serbiasta sodan ja riitaisien neuvottelujen jälkeen. Neuvotteluissa oli mukana myös presidentti Martti Ahtisaari.

EU-valtiot, Suomi mukaan luettuna, ovat pääosin tunnustaneet Kosovon, mutta esimerkiksi Venäjä ja Serbia sekä Espanja eivät edelleenkään tunnusta maan itsenäisyyttä.