Nettipoliisi Riku Sukari lähtee Facebookista – kuuteen vuoteen mahtui onnistumisia ja uhkailuja

Nuoret ovat uskaltaneet avautua kipeistä kokemuksistaan somesta tutulle poliisille. Trollit puolestaan ovat ladelleet tappouhkauksia.

nettipoliisi
Riku Sukari
Paula Koskinen / Yle

TurkuKymmenkunta vuotta sitten ylikonstaapeli Riku Sukari istui poliisiautossaan. Pakkasta piteli, ja työvuoron teemana oli nuorisovalvonta.

Sukari alkoi ajatella, että ehkä nuorison juttusille voisi päästä tehokkaamminkin.

– Oli kova talvi ja jotain 30 asteen pakkasia. Vuoron aikana ei ehkä nähty yhtään nuorta missään.

Helsingissä Marko Forss oli jo aloitellut nettipoliisitoimintaa IRC-galleriassa, ja Turustakin käytiin opintomatkalla pääkaupungissa.

Valtakunnallisesti toimintaa käynnisteltiin vuonna 2011 joillakin paikkakunnilla, ja Turussa päätettiin lähteä mukaan.

Vapaaehtoisia kysyttäessä Riku Sukari ilmoittautui. Hetken mietittyään hän oli valmis antamaan poliisille kasvot sosiaalisessa mediassa.

– Poliisin ammatti on julkista viranhoitoa, ja perinteisesti sitä on hoidettu omilla kasvoilla ja omalla nimellä. Vastataan niistä töistä mitä tehdään. Ja sen verran Google tunsi jo ennestään nimen ja naamataulun, että ei se ollut iso muutos, naurahtaa Sukari.

Syvään päähän naama edellä

Alun perin kuuden kuukauden mittaiseksi sovittu pesti venähti kuuteen vuoteen. Hiljakkoin Riku Sukari ilmoitti päivityksessään, että sulkee Facebook-tilinsä juhannukseen mennessä.

– Ei siinä mitään sellaista lopullista niittiä ollut. Ehkä oli enemmän työntäviä kuin vetäviä seikkoja. Pääsyy varmaan oli, että se kävi yksittäiselle konstaapelille turhan raskaaksi.

Riku Sukari
Paula Koskinen / Yle

Päätöksestä huolimatta Sukari kiistää katuneensa, että sukelsi somemaailmaan omilla kasvoillaan. Vastaus tulee kuitenkin hieman empien.

– En minä sitä katuneeksi... En minä sitä ole katunut. On tämä ollut ihan haastavaa ja uraauurtavaa toimintaa, eihän tällaista ole ollut ennen. Meidänkin organisaatio kun on aika jäykkä, puolisotilaallinen organisaatio, niin on mielenkiintoista olla mukana kehittämässä tällaista uutta toimintaa.

Erityisesti nuoret ovat kokeneet, että tämä on se tuttu poliisi.

Riku Sukari

Päivityksessään Riku Sukari kirjoitti hypänneensä altaan syvään päähän, sillä tuolloin sosiaalinen media oli kaikille vielä uutta. Hengissä on selvitty, mutta moni asia on toisin kuin vuosikymmenen alussa.

– Maailma on muuttunut. Silloin tietokoneet olivat isoja pömpeleitä eikä nuorilla ollut älypuhelimia. Tietenkin on tässä tullut omaan naamaankin vähän uurteita lisää kuudessa vuodessa.

Aroistakin asioista uskaltaa avautua tutulle poliisille

Vuosiin mahtuu monenlaisia kohtaamisia. Ainakin tavoite saavuttaa nuoria on toteutunut.

– Tärkein pointti on juuri se, että some on madaltanut kynnystä ottaa yhteyttä poliisiin. Erityisesti nuoret ovat kokeneet, että tämä on se tuttu poliisi. Jos he ovat nähneet naamani somessa, niin silloin ei ole mitään kynnystä tulla juttelemaan kanssani.

Ei ne onnistumiset ole siinä, jos joku päivitys on saanut viisisataa tykkäystä.

Riku Sukari

Nettipoliisina Riku Sukari on saanut kuulla monia kipeitä asioita.

– Alkuaikoina tuli todella paljon lasten seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia. Ne ovat erittäin arkoja aiheita, ja monet pitävät sisällään niitä vuosia. Nyt kun tuli väylä, jonka kautta pystyy helposti kertomaan niistä, niin lapset ja nuoret myös kertoivat niistä.

Hyväksikäyttötapausten ohella esimerkiksi kiusaaminen voi jatkua pitkäänkin ilman, että uhri uskaltaa siitä kenellekään avautua.

– Itsestä tuntuu erityisen pahalta tällaiset asiat, joita ei uskalleta syystä tai toisesta kertoa. Joko hävetään tai koetaan, että on itse jotenkin syyllinen tapahtuneeseen. Se aiheuttaa psyykkistä rasitetta etenkin nuorille, mikä on huolestuttavaa.

Riku Sukari
Paula Koskinen / Yle

Tapaukset ovat raskaita myös poliisille. Samalla ne ovat myös työn palkitsevimpia hetkiä, jos on kyennyt auttamaan ahdingossa elänyttä.

– Kun yhdessäkin tällaisessa tapauksessa on pystynyt auttamaan, on tienannut oman palkkansa. On ollut jotain hyötyä itsestä tai tästä toiminnasta. Jos ei olisi tällaisia onnistumisen kokemuksia, ei varmaan olisi kuutta vuotta jaksanut, miettii Sukari.

Kasvokkain keskustelua ei emojilla korvata

Muutamaan otteeseen nettipoliisin urallaan Riku Sukarikin on joutunut pohtimaan, voiko nuorten maailma todella olla niin julma. Pitkään jatkuva kiusaaminen voi olla elämän ja kuoleman kysymys.

– Muutamissa tapauksissa se on johtanut itsemurhayritykseen.

Kaikkia kohtaamisia ei voi hoitaa netissä, sillä viestittely ei vastaa kohtaamista kasvokkain.

– Yritän kyllä kaikkeni, että pääsisi tapaamiseen ja kasvokkain jutteluun. Somekeskustelu on aivan eri asia kuin kasvokkain käytävä keskustelu. Jokainen voi kotona koettaa keskustella liimalapuilla perheen kesken, niin ei siitä yhtään mitään tule!

Minulle tässä työssä synkät puolet ovat tulleet niin vahvasti esille, että se on ehkä tehnyt miehestäkin synkän.

Riku Sukari

Hymiöt tai emojitkin ovat kovin vaillinainen vastine tunteiden ilmaisuun.

– Siinä joutuu tulkitsemaan, että mitä tuo sydän tai kiukkuinen naama nyt tarkoitti. Jokainen tulkitsee omista lähtökohdistaan, ja helposti tulee joko tahattomasti tai tahallisesti väärintulkintoja.

Riku Sukari
Paula Koskinen / Yle

Synkistä sivujuonteistaan huolimatta sosiaalinen media ei ole pelkkä murheen alho. Riku Sukarillekin se tuo hauskoine juttuineen paljon piristystä päivään.

– Uskon, että enimmäkseen nuorilla on ihan hyvä fiilis ja hyvä vire siellä. Mutta tietysti minulle tässä työssä synkät puolet ovat tulleet niin vahvasti esille, että se on ehkä tehnyt miehestäkin synkän. Ei sentään, olen pitänyt huumoria yllä, nauraa Sukari.

"Huudellaan ihan mitä huvittaa"

Ilme vakavoituu jälleen, kun Riku Sukari pohtii matkan varrella tulleita yllätyksiä. Hän myöntää, että on joutunut kantapään kautta oppimaan joitakin lainalaisuuksia, joilla sosiaalinen media toimii.

– Alussa oli ehkä vähän turhan sinisilmäinen monen asian suhteen. Pikkuisen harmittaa se, että somessa monet ymmärtävät asioita tahallaankin väärin. Tai tulkitsevat viestin jotenkin väärin omista lähtökohdistaan, ja keskustelu menee heti ihan metsään.

Keskustelu, mitä somessa käydään, ei todellakaan ole keskustelua. En mielellään edes käyttäisi sitä sanaa.

Riku Sukari

Trollit ovat tulleet tutuiksi, ja Sukarin mukaan he ovat vallanneet etenkin Facebookin temmellyskentäkseen.

– Se on pieni vähemmistöporukka, joka sitä tekee. Netissä he saavat valtavan näkyvyyden ja kuuluvuuden ja pystyvät pilaamaan monia hyviä asioita. Tämä on yksi niitä asioita, joka saa minut poistumaan Facebookista.

Riku Sukari
Paula Koskinen / Yle

Riku Sukari miettii olleensa usein tilaisuuksissa, joissa on puhuttu tulenaroista asioista, mutta keskustelu on pysynyt siistinä kuumista tunteista huolimatta. Vastapuolen kanssa ollaan eri mieltä, mutta eriävät mielipiteet voidaan hyväksyä ilman solvauksia tai tappouhkauksia.

Nettimaailmassa on helpompi huudella harkitsemattomasti, ja päihtyneenä kirjoittelu alentaa harkintakykyä entisestään.

– Varmaan ajatellaan, että saa huudella ihan mitä huvittaa. Keskustelu, mitä somessa käydään, ei todellakaan ole keskustelua. En mielellään edes käyttäisi sitä sanaa, se on jotain kirjoittelua tai huutelua, sanoo Sukari.

Tappotuomioita jaetaan hiirenklikkauksella

Uhkausten kohteeksi Riku Sukari on joutunut itsekin.

– Jopa tappouhkauksia on tullut, milloin mistäkin. Jos puhutaan jostain auto-onnettomuudesta, joka kohtaa minua kotimatkalla, niin ei se kivaa ole. Koskaan ei tiedä millainen epävakaa henkilö siellä on taustalla.

Kimmokkeet uhkailuun voivat olla mitä moninaisimpia.

– Esimerkkeinä tietenkin susiasiat, jotka ovat käyneet tosi kuumana täällä meidän alueella. Ja tietysti maahanmuuttokysymykset, ne ovat todella herkkiä asioita.

Vihan voi herättää myös vääristellyin väittein netissä jaettu eläinrääkkäys- tai eläimentappovideo. Ei riitä, että poliisi toteaa materiaalin olevan vanhaa, muinoin ulkomailla kuvattua.

– Silti saa vihat niskaan, että miksi poliisi ei tee mitään.

Eivät vain tuollaiset uhkaukset ja solvaukset kuulu meidänkään ammattiin.

Riku Sukari

Joitain uhkailuja on pystytty selvittämäänkin, mutta usein uhkaajien ja väärien väitteiden esittäjien jäljille on hankala päästä.

– Facebook on amerikkalainen korporaatio , eikä poliisilla ole mitään erityisoikeuksia siellä. Välillä olisi ihan kiva, että itsellä olisi joku iso delete-nappi paineltavaksi, mutta meillä ei ole mitään oikeuksia, joudumme ihan heidän armoillaan olemaan.

Riku Sukari pohtii, että nettipoliisin sananvapaus käy kapeaksi, jos joutuu jatkuvasti miettimään, mistä uskaltaa kirjoittaa ja mitä. Ja vaikka päivitys olisi tunteja levännyt ruudulla harkinnan alla, julkaisunapin painaminen arveluttaa.

Riku Sukari
Paula Koskinen / Yle

Uhkausten kohteeksi voivat joutua yhtä lailla kentällä tai tutkinnassa työskentelevät poliisitkin.

– Vaikka poliisin ammatissa saa monenlaista sietää, niin eivät vain tuollaiset uhkaukset ja solvaukset kuulu meidänkään ammattiin. Ei niitä kenenkään tarvitse sietää eikä kukaan jaksa sietää.

Salaista ryhmää ei somessa ole

Poliisin omakin somekirjoittelu on noussut tarkasteluun Long Play -julkaisun paljastettua asiattomuuksia poliisin suljetulla keskustelupalstalla.

Riku Sukari ei itse ollut Lounais-Suomen poliisin päämajassa Turun Eerikinkadulla kohun alkaessa, sillä hän oli juuri pitkillä vapailla. Harmistunut hän kuitenkin on tapahtuneesta.

– Meitäkin on 7 000, ja monenlaista persoonaa mahtuu ja monenlaista kirjoittelijaa. Helposti unohdetaan se, että sosiaalisessa mediassa ei ole mitään salaista ryhmää olemassa. Se on eri asia, mitä keskustellaan saunan lauteilla kaverin kanssa.

Arjen työstähän se luottamus kumpuaa, että miten poliisi hommansa hoitaa.

Riku Sukari

Nettipoliisina Sukari on käynyt kursseja sosiaalisesta mediasta, mutta kaikille kollegoille someohjeistukset eivät ole olleet yhtä tuttuja.

– Nyt viime aikoina on tietysti ollut ohjeita, miten poliisin pitäisi käyttäytyä myöskin somessa sillä lailla, ettei poliisin arvo siitä kärsi. Nämä ovat ehkä kuitenkin vielä aika uusia asioita meille kaikille, että se hakee vähän uomiaan.

Paljoa laajemmin hän ei halua eikä voi ottaa kantaa asiaan, sillä tapaus on valtakunnansyyttäjän tutkinnassa.

– Jokainen vastaa omista tekosistaan, mitä on kirjoitellut, missä on kirjoitellut.

Poliisin kilpeen tulleen lommon suuruutta on Riku Sukarin mielestä vaikea arvioida. Mutta työn on jatkuttava niin kentällä kuin nettimaailmassakin.

– Luottamus ansaitaan näillä kohtaamisilla, tai somessa. Arjen työstähän se luottamus kumpuaa, että miten poliisi hommansa hoitaa.

Duuni jatkuu tuubissa

Oman Facebook-profiilinsa Riku Sukari siis sulkee keskikesän juhlaan mennessä. Syksyllä edessä ovat uudet haasteet.

– Juhannuksen jälkeen lomaillaan innoissaan! En ihan täysin näitä nettipoliisin hommia lopeta, Facebook on ollut suurin työllistäjä, ja siitä olen päättänyt lähteä. Katsotaan mitä syksy tuo tullessaan, tuskin työttömäksi jään kuitenkaan. Kai minusta tulee "senior advisor" nyt sitten, virnistää Sukari.

Riku Sukari
Paula Koskinen / Yle

Hän kiittelee paikallista poliisijohtoa, että Turussa on rohkeasti lähdetty kokeilemaan uutta, ja kehitystyö jatkuu.

– Talon johdolta on ollut täysi tuki. Voi monessakin asiassa todeta, että Turun poliisi on ollut ihan edelläkävijä tässä someasiassa. Täältä on monet jutut ja hyvät käytänteet lähteneet leviämään ympäri Suomea.

Hiljakkoin lanseerattu Poliisitube-kanava (siirryt toiseen palveluun) tulee pitämään huolen, ettei Sukarin naama täysin painu unholaan.

– Olen kevään aikana muutamia videoita tehnyt, ja tarkoitus olisi sitä jatkaa syksyllä. Kyllä some näkyy tavalla tai toisella työssä jatkossakin.

Parhaimmat hetket sosiaalisessa mediassa kuluneen kuuden vuoden ajalta on helppo summata.

– Hyvät hetket ovat olleet juuri kun on saanut auttaa jotain ihmistä. Ei ne onnistumiset ole siinä, jos joku päivitys on saanut viisisataa tykkäystä. Kyllä ne hyvät hetket tulevat muualta, hymyilee Riku Sukari.