Käräjäoikeus tuomitsi JAKK-johtajat ehdolliseen vankeuteen

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus antoi tänään tuomionsa Jalasjärven ammatillisen aikuiskoulutuskeskuksen pääjutussa. Kaikki pääsyytetyt saivat ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut ns. JAKK-pääjutun syytetyille ehdollista vankeutta. Jalasjärven ammatillisen aikuiskoulutuskeskuksen entinen rehtori tuomittiin yhden vuoden ja kuuden kuukauden, kuljetuspuolen silloinen johtaja yhden vuoden ja kolmen kuukauden sekä Edian koulutusjohtajan yhden vuoden ja kolmen kuukauden pituiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeistä avustuspetoksista. Lisäksi Jalasjärven entinen kunnanjohtaja tuomittiin myös yhden vuoden ja neljän kuukauden pituiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä avustuspetoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. 

Entinen kunnanjohtaja ja Edian koulutusjohtaja sekä Edia Oy joutuvat myös maksamaan Kurikan kaupungille yli miljoonan euron korvauksen aiheuttamastaan vahingosta.

Tuomiot olivat lievempiä kuin mitä syyttäjä oli vaatinut. Syyttäjä vaati entiselle rehtorille yli kolmen vuoden ja kuljetusosaston johtajalle yli kahden vuoden ehdottomia vankeusrangaistuksia. Lisäksi hieman pienempiä vankeustuomiota vaadittiin Jalasjärven entiselle kunnanjohtajalle ja Edia Oyn koulutusjohtajalle. Kiista koskee ammatillisen aikuiskoulutuskeskuksen oppisopimuskoulutuksen rahoitusta vuosina 2005-2009.

Oikeus katsoi, että vastaajat antoivat vääriä tietoja valtionavustusrahoituksen perusteena olevista oppisopimusopiskelijoiden määristä. Keskeiset virheet tai puutteet olivat koskeneet työssäoppimista ja koulutuksen henkilökohtaistamista. Käräjäoikeus katsoi vastaajien toimineen tahallisesti.

Käräjäoikeus otti rangaistusta lieventävänä seikkana huomioon muun muassa sen, että koulutusta oli kuitenkin annettu ja koulutus oli johtanut tutkintoihin.

Jalasjärvelle myönnetyt 35 miljoonan euron valtiontuet on Jalasjärven kunnalta ja osin Kurikan kaupungilta peritty takaisin. Juttua puitiin käräjäoikeudessa viime talvena useita viikkoja.

JAKKin koulutuskäytössä olevia kuorma-autoja. Kuva: Pasi Takkunen / Yle