Kaidin kotikaupunki kutsui kemiläisnuoret vierailulle Kiinaan

Kemissä tai muualla Suomessa tiedettiin tuskin mitään Kiinan Wuhanista ennen kuin Kaidi ilmaantui näköpiiriin biojalostamosuunnitelmineen. Nyt kemiläisopiskelijat ovat lähdössä leirille Wuhaniin.

nuoret
Ella Heikkinen ja Joni Määttä.
Ella Heikkinen ja Joni Määttä.Yle / Antti Ullakko

Kemistä ja Kiinan Wuhanista tuli viime vuoden lopussa ystävyyskaupungit ja tuo side on nyt poikinut kemiläisnuorten vierailun Kiinaan.

Kemiläiset lukiolaiset Joni Määttä ja Ella Heikkinen suuntaavat viikonloppuna kutsuttuina vieraina Wuhaniin kansainväliselle nuorten kesäleirille. Parin viikon leirillä kiinalainen kulttuuri tulee tutuksi monin tavoin.

– Siellä opiskellaan aika paljon kiinalaista maalausta, tutustutaan kieleen ja Kiinasta peräisin oleviin taistelulajeihin, kertoo Määttä.

Kesäleiri on laittanut nuoret tutustumaan Kiinan kulttuuriin ja tapoihin jo etukäteen.

– Kyllä se vähän hermostuttaa, ettei kämmää siellä. Ettei menetä kasvojaan, se kun on siinä kulttuurissa tärkeää. Perustiedot on kyllä hankittu, sanoo Heikkinen.

Kyseessä on kansainvälinen leiri, joten tuttavuuksia syntynee eri puolilla maailmaa asuviin nuoriin.

Ei sinivalkoisia lahjoja?

Kiinalainen kulttuuri ja maan tavat voivat tulla helposti yllätyksenä suomalaiselle vieraalle. Tämä pitää ottaa huomioon esimerkiksi tuliaisia valittaessa.Vanhastaan esimerkiksi sini-valkoisella väriyhdistelmällä on ollut kielteinen sävy, mutta perinteinen värisymboliikka on menettänyt merkitystään.

– On siellä vähän outoja tapoja meille suomalaisille, esimerkiksi nuo sinivalkoiset lahjat. Ei kannata ottaa liikaa Suomi 100 -tyyppisiä viemisiä mukaan, vaan pitää varmaan kääriä osa viemisistä punaisiin paketteihin, toteaa Määttä.

Lähtijöitä on varoiteltu ennakkoon myös siitä, että yhteydenpito kotiin voi takkuilla. Länsimaiset sähköpostiyhteydet tai sosiaalisen median sovellukset eivät välttämättä toimi joka paikassa. Niinpä Ella ja Joni ovat pyytäneet kavereita ja kotiväkeä lataamaan puhelimiinsa esimerkiksi WeChatin, jotta yhteydenpito onnistuu varmasti myös leirin aikana.

Pohjoisen pikkukaupungin asukkaalle pelkästään Kiinan mittakaava on jo kokemus. Wuhanin kaupungissa on toistakymmentä miljoonaa asukasta ja pelkästään yliopistossa on opiskelijoita ja opettajia yhteensä lähes 20 000 eli melkein yhtä paljon kuin Kemissä on asukkaita.

Uutista korjattu koskien Kiinaan kulttuuria 22.6.17 kello 9:32 Sini-valkoisella väriyhdistelmällä ei ole enää niin kielteinen sävy kuin aikoinaan. Lisäksi esimerkiksi WhatsApp toimii ainakin osassa Kiinaa.