Marokko langetti pitkiä tuomioita 25 mielenosoittajalle

Työpaikkoja ja korruption kitkemistä vaatineita mielenosoituksia järjestäneet nuoret saivat puolentoista vuoden vankeusrangaistuksen. Tuomion mukaan he olivat vastustaneet virkavaltaa väkivaltaisesti.

Marokko
Mielenosoittajia Rabatissa
Tuhannet mielenosoittajat vaativat korruption kitkemistä ja työpaikkoja Rabatissa 11. kesäkuuta.Abdelhak Senna / EPA

Marokkolainen tuomioistuin on tuominnut 25 aktivistia puoleksitoistavuodeksi vankilaan. Aktivistit olivat järjestäneet tai olleet mukana työpaikkoja vaatineissa ja korruptiota vastustaneissa mielenosoituksista.

Tuomiot tulivat poliisin vastustamisesta väkivaltaisesti ja luvattomista mielenosoituksista. Tuomitut olivat puolustusasianajajien mukaan 18–25-vuotiaita.

Seitsemän muuta sai lisäksi ehdonalaisen tuomion ja sakkorangaistuksen, tuomittujen puolustusasianajaja kertoi.

– Tuomion kautta torjutaan kaikki vuoropuhelu mielenosoittajien kanssa. Se saattaa sytyttää uusia mielenosoituksia eikä se auta ratkaisun löytämisessä tilanteeseen, puolustusasianajaja Muhammed Ziane sanoi.

Marokkolainen oikeusistuin langetti tuomiot keskiviikkona.

Mielenosoittajat vaativat työpaikkoja

Nuoret alkoivat järjestää mielenosoituksia Pohjois-Marokon Al Hoceiman kaupungissa viime syksynä. Mielenosoittajia suututti vähävaraisen kalakauppiaan kohtalo, kun tämä murskautui jäteauton uumeniin. Kalakauppias oli vastustanut viranomaisia, jotka olivat takavarikoineet hänen kalojaan ja määränneet niitä tuhottaviksi.

Mielenosoittajat vaativat työpaikkoja etenkin laiminlyödylle ja vähävaraiselle Rifin alueelle Pohjois-Marokossa ja korruption kitkemistä.

Tukimielenosoituksia on järjestetty sittemmin useissa Marokon suurkaupungeissa. Mielenosoitukset ovat olleet suurimpia Marokossa sitten arabikevään kuohunnan vuonna 2011, joka laantui maassa verrattain nopeasti kuningas Muhammed VI:n luvattua uudistuksia.

Valtaosa Al Hoceimassa syntyneen protestiliikkeen johtohahmoista odottaa yhä oikeudenkäyntiä. Liikkeen johtaja Nasser Zefzafi otettiin kiinni toukokuun lopussa ja hän odottaa vangittuna oikeudenkäyntiä Casablancassa.

Viime sunnuntaina tuhannet marokkolaiset osoittivat mieltään pääkaupungissa Rabatissa valtaeliittiä vastaan ja vaativat pidätettyjen aktivistien vapauttamista.

Pidätettyjen puolustusasianajajat ovat arvioineet, että jopa 90 protestiliikkeen toiminnassa ja mielenosoituksissa mukana ollutta henkilöä on yhä pidätettyinä.

Marokossa keskiviikkona vierailulla ollut Ranskan presidentti Emmanuel Macron nosti mielenosoittajien kohtelun esiin keskusteluissaan kuningas Muhammed VI:n kanssa. Macronin mukaan kuningas vakuutti ymmärtävänsä mielenosoittajien vaatimukset.

Marokon hallitus on aiemmin luvannut, että Rifin aluetta koskevia kehityshankkeita vauhditettaisiin.

Ranskalaiset ihmisoikeusjärjestöt olivat patistaneet Macronia nostamaan mielenosoittajien kohtelun esille vierailullaan.

Lähteet: AFP