1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jamie Hyneman

Myytinmurtaja Jamie Hyneman paljasti kätketyn salaisuutensa koululaisille Lappeenrannassa

Parhaillaan Lappeenrannassa vieraileva Jamie Hyneman valoi tänään uskoa lukioon aikoville nuorille tieteen ja työn merkityksestä.

Jamie Hyneman saapui tänään vierailulle Saimaan ammattikorkeakouluun Lappeenrantaan. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Lappeenrannassa Saimaan ammattikorkeakoulun auditoriossa reilut sata nuorta on jo muutaman päivän ajan ollut kertaamassa peruskoulun matematiikkaa, jotta opinnot lukiossa alkaisivat syksyllä tehokkaasti.

Oppilaat saivat iltapäivällä vieraakseen miehen, jota ei kenellekään tarvinnut esitellä. Hän oli Myytinmurtajat-TV-sarjasta tunnetuksi tullut juontaja Jamie Hyneman, joka oli lupautunut puolen tunnin ajan kertomaan itsestään ja työstään.

Hyneman halusi aluksi häivyttää ihmisistä sen mielikuvan, että tiedemiehet olisivat vain valkoisiin takkeihin pukeutuneita tutkijoita.

– Meitä Myytinmurtajat-ohjelman tekijöitä ei ollut koulututtu tiedemiehiksi, mutta TV-ohjelmallamme saimme monet lapset innostumaan tieteestä.

Jamie Hyneman ja muut ohjelman tekijät kuitenkin kokivat olevansa tiedemiehiä, kun he yrittivät selvittää erilaisten myyttien paikkansapitävyyden.

– Tiedemiehiä ovat kaikki, jotka haluavat ymmärtää maailmaa, kiteyttää Hyneman.

Jamie Hynaman asettui yhteiskuvaan kesäkurssin oppilaiden kanssa. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Salaisuus baretin alla

Jamie Hynemanin tavaramerkki on hänen baretti-päähineensä. Se on hänellä päässään aina, oli hän sitten maalla, meressä tai ilmassa. Eräs nuori naisopiskelija halusikin tietää Hynemanin baretin salaisuuden.

Hyneman suostuu kertomaan, että hän kaljuuntui 30-vuotiaana ja auringon valo rupesi ottamaan ikävästi päälakeen. Auuringossa se muuttui ikävän punaiseksi. Siksi hän siirtyi käyttämään päähinettä.

– Auringonvarjo olisi ehkä ollut liian iso, naurahtaa Hyneman.

Todistukseksi Hyneman vielä innostuu ottamaan barettinsa pariksi sekunniksi pois päästään ja paljastamaan kaljunsa.

Matematiikan kesäkurssin oppilaat osallituivat innokkasti keskusteluun. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Paras jakso?

Jamie Hyneman teki Myytinmurtajat-ohjelmaa 14 vuotta. Hyneman kertoo, että ohjelma piti hänen osaltaan lopettaa, koska niin monet myytit oli jo murrettu ja hänestä alkoi tuntua siltä, että ohjelma alkoi toistaa itseään.

– Minusta tuntui, että 14 vuotta oli tarpeeksi, ja sitten vain piti sanoa ohjelmalle hyvästi.

Parasta murtamaansa myyttiä Hyneman ei suostu nimeämään. Jaksoja oli niin paljon, että jonkun arvottaminen toista korkeammalle olisi Hynemanin mukaan mahdotonta.

Hyneman sen sijaan innostuu kertomaan, miten hän on Myytinmurtajien ansiosta oppinut tieteen maailmalaajuisuuden ja hän ihailee sitä, että tieteen kieli on universaali.

–  Olen ollut isoissa tilaisuuksissa Etelä-Amerikassa ja Venäjällä. Tieteen tekijät keskustelevat vain tieteestä, eikä tarvitse ajatella mitään poliittisia asioita. Me vain puhuimme matematiikan kielellä, kertoo Hyneman.

Jamie Hyneman ja hänen tavaramerkkinsä baretti. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Oppiminen ei lopu ikinä

Jamie Hyneman kehuu suomalaista koulutusta ja koulutusjärjestelmää. Hän muistuttaa oppilaille, että vaikka koulu jakaa tietoa, niin koulutus antaa eväät ja innon uuden oppimiseen.

– Koulusta saa vastauksia moniin asioihin. Mutta esimerkiksi minä 60-vuotiaana haluan koko ajan oppia enemmän ja enemmän. Minusta on edelleen suuri seikkailu aloittaa jonkun uuden asian opettelu.

Omasta kouluajastaan Hyneman paljastaa, että hänen lempiaineensa oli käsityö, erityisesti veistäminen, jossa hän koki olevansa hyvä.

Tieteestä Hyneman kertoi kiinnostuneensa vasta Myytinmurtajien yhteydessä. Ohjelman tuottajan myötä Hyneman päätyi ohjelmaan muun muassa siksi, että hän osasi rakentaa ja valmistaa tarvittavia esineitä. Sitten alkoi uuden opiskelu.

– Jos en tiennyt jotain, otin siitä selvää. Luin fysiikkaa ja elektroniikkaa. Ja itse asiassa luen edelleen paljon.

Hyneman muistatti oppilaille, että nopeimmin saa tietoa lukemalla, mutta sen jälkeen pitää mennä soveltamaan oppimaansa käytäntöön. Se on Hynemanin mielestä paras tapa oppia.