1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Toholammin teurastamon tulipalo oli kova isku koko lammastuotannolle

Monen lampaan matka teurastettavaksi voi pidentyä jopa 200 kilometriä. Rakennus tuhoutui rajussa tulipalossa torstaina.

tulipalot
Palokunta sammuttaa Polson lammasteurastamon paloa Toholammilla 15.6.2017.
Palokunta sammuttaa Polson lammasteurastamon paloa.Minna Mustonen / Yle

Polson lammasteurastamon tulipalo Keski-Pohjanmaalla Toholammin Sykäräisissä on kova isku lammastuotannolle. Rakennus tuhoutui tulipalossa torstaina. Henkilö- ja eläinvahingoilta kuitenkin vältyttiin.

Lampurit ottivat uutisen vastaan tyrmistyneinä.

– Kyllähän se shokkiuutinen oli, kun siitä kuuli. Lampurit ovat soitelleet keskenään ja ihmetelleet, mitä on oikein tapahtunut, sanoo Keski-Pohjanmaan lammaskerhon puheenjohtaja Taisto Jylhä.

Suuri menetys erityisesti pohjalaismaakunnille

Suomen lammasyhdistyksen puheenjohtajan Petri Leinosen mukaan Polson lammasteurastamolla on ollut todella tärkeä asema lampaanlihan tuotannossa myös lähialueen ulkopuolella.

– Varsinkin Keski-, Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalle tämä on tosi suuri isku, Leinonen toteaa ja lisää, että Polson lammasteurastamo on ollut aktiivisesti mukana myös alan yrittäjien yhteistyössä.

Koko maassa lammastuotanto on lähes täysin pienten teurastamoiden varassa. Keski-Pohjanmaan lammaskerhon puheenjohtajan Taisto Jylhän mukaan teurastustoiminnan keskeytyminen Sykäräisissä onkin alalle suuri menetys.

Se näkyy erityisesti syksyllä, kun tämän vuoden karitsat päätyisivät teurastukseen. Jylhä ei osaa vielä arvioida, mihin aiemmin Polsossa teurastetut lampaat jatkossa päätyvät teurastettavaksi.

Suomen lammasyhdistyksen puheenjohtaja Petri Leinonen arvioi, että monen lampaan matka teurastettavaksi voi kasvaa jopa 200 kilometriä.

Polson Lammas Oy on perustettu kymmenisen vuotta sitten. Viime vuosina yritys on teurastanut vuodessa noin 3500 lammasta.

Lue seuraavaksi