Saabin hävittäjä Gripen E lensi historiallisen ensilentonsa

Suomeenkin tarjolla olevan hävittäjän ensilento kesti 40 minuuttia. Lentäjä kehui koneen kiihtyvyyttä ja ohjausta.

hävittäjät (lentokoneet)
Saabin Jas Gripen E -hävittäjä
Saabin Gripen E -hävittäjä ensi kertaa ilmassa.Saab

Puolustus- ja turvallisuusyhtiö Saab kertoo suorittaneensa tänään aamupäivällä onnistuneesti seuraavan sukupolven Gripen E -hävittäjän ensilennon. Gripen E nousi Ruotsin Linköpingissä sijaitsevalta lentokentältä ja lensi Itä-Götanmaan itäosissa 40 minuutin ajan, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

– Lento sujui täysin odotusten mukaisesti ja lentokone suoriutui niin kuin olimme simulaatioiden perusteella odottaneet. Gripen E:n kiihdytyssuoriutuminen on vaikuttavaa ja sen ohjaaminen sulavaa. Ei tarvinne erikseen mainita, että olen erittäin iloinen päästyäni lentämään koneen ensilennon, Saabin koelentäjä Marcus Wandt sanoo.

Suomen Gripen-kampanjan johtaja Magnus Skogberg kertoo ensilennon osoittaneen Gripen E -ohjelman kehityksen.

– Ensilento suoritettiin ennennäkemättömällä ja täysin kvalifioidulla avioniikalla varustetulla Gripenillä, Skogberg kertoo.

Tilauksia Ruotsiin ja Brasiliaan

Gripen E -hävittäjää on tilattu Ruotsin ja Brasilian ilmavoimille yhteensä lähes sata kappaletta.

— Toimitukset Ruotsiin ja Brasiliaan alkavat vuonna 2019, joten ajoitus on täydellinen Suomelle, Suomen Gripen-kampanjan johtaja Magnus Skogberg kertoo.

Saabin maajohtaja Anders Gardbergin mukaan Brasiliassa syntyy kaupan myötä teollista yhteistyötä ja samaa olisi tulossa Suomeen, mikäli yhteistyö käynnistyisi.

– Suomessa on korkea insinööritaito niin jo sen takia olemme valmiit teolliseen yhteistyöhön tai jopa koneen valmistukseen Suomessa, Gardberg sanoo.

Suomen nykyisten asejärjestelmien integrointia Gripeniin Gardberg ei pidä ongelmana.

Valttina alhaiset käyttökustannukset

Saabin valmistaman Griben E:n valttina on pidetty alhaisia käyttökustannuksia. Siksi se on yksi potentiaalinen valinta Suomen armeijan tehdessä tulevia hankintoja.

Skogbergin mukaan nykyaikaisimmalla teknologialla varusteltu Gripen on saatavilla 2025–2030, eli HX-hankkeen (Hornetin seuraajahankinnan) suunniteltuna toimitusajankohtana.

– Olemme vakuuttuneita siitä, että Gripenillä on paljon tarjottavaa Suomelle, sillä se on alusta alkaen suunniteltu Suomen kaltaisia vaativia operatiivisia olosuhteita ja tarpeita varten, Skogberg jatkaa.

Puolustusministeriö käy parhaillaan läpi nykyisten Hornet-hävittäjien mahdollisia seuraajia. Hornetit on tarkoitus korvata uusilla hävittäjillä vuodesta 2025 alkaen. Uusien hävittäjien hankintapäätös on tehtävä 2020-luvun alussa.