Lappi on monen kulttuurin maakunta

Uusi kulttuurimatkaopas avaa näkymiä Lapin erilaisiin kulttuureihin. Samalla se esittelee kulkijalle käyntikohteita museoista käsityöpajoihin.

Lapin maakunta
Utsjoen Kirkkotuvat
Utsjoen Mantojärven kirkkotuvat on yksi kirjassa esitellyistä kulttuurikohteistaJyri Tynkkynen / Yle

Kulttuurimatkailijan Lappi –kirja on kahden vuoden rutistuksen tulos. Kirjailija Hanna Apajalahti on kiertänyt Lappia kameransa kanssa parina vuonna reilun viidentuhannen kilometrin verran. Päämääränä oli tehdä aivan jotain muuta kuin perinteinen matkaopas.

– Kyllä se on kulttuuriopas noin niin kuin laajasti ymmärrettynä. Kun Lapissa on niin monia kulttuureja, niin minä yritän nyt osaltani sivuta niitä ikään kuin kaikkia. Toki en väitä, että minä tyhjennän tässä koko pajatson kerralla, vaan tästä voisi vaikka jatkaa, kirjailija Hanna Apajalahti sanoo.

Kirjailijan Lappi alkaa napapiiriltä. Lappi on jaettu viiteen kulttuurialueeseen, joista Rovaniemi on yksi, omaleimaisen kaupunkikulttuurinsa edustajana.

Muut alueet ovat Saamenmaa, läntinen Tunturi-Lappi, Itä-Lapin kulttuuriseutu, ja Tornionlaakson kulttuurialue.

Esillä on muun muassa taiteilijoita ja käsitöiden tekijöitä, arkkitehtuuria, museoita, mytologioita ja jopa ruokakulttuuria. Kirjassa on myös lyhyesti Lapin historia ja sanastoa.

– Minä pyrin siihen, että siinä ei ole pelkästään tällaisia fyysisiä paikkoja ja tapahtumia ja museoita vaan kirjaa voi lukea sellaisena henkisenä elämyksenä vaikka ei koskaan Lappiin asti edes lähtisi, Hanna Apajalahti sanoo..

– Toki se toimii myös ihan elementtinä matkalla, että voit katsoa ihan kunnittain missä on matkalla ja tehdä reissuja tiettyihin kohteisiin, mutta voi myös ihan kotisohvalta käsin tutustua Lappiin.