1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. arkeologia

"Lähettäkää lisää viiniä" – Autiomaalinnakkeen viesti kirjoitettiin ruukunpalaselle 2 600 vuotta sitten

Uusi menetelmä paljasti silmälle näkymättömän tekstin. Tutkija kauhistelee, kuinka paljon tietoa on saatettu heittää savenpalasten mukana hukkaan.

arkeologia
Savenpalasen etu- ja takapuoli ja auki kirjoitetut tekstirivit.
Savenpalasen tausta näytti tyhjältä, mutta monispektrikuvaus paljasti sieltä kolme riviä tekstiä. American Friends of Tel Aviv University

Israelilaisessa Tel Avivin yliopistossa (siirryt toiseen palveluun) yli puoli vuosisataa säilytetty ja paljon tutkittu saviruukun kappale tiedettiin vanhastaan kirjeeksi noin vuodelta 600 ennen ajanlaskumme alkua, mutta tausta näytti tyhjältä. Vasta modernilla tekniikalla sieltä paljastui lisää hepreankielistä tekstiä.

Valtaosa Israelissa arkeologisissa kaivauksissa löydetyistä muinaisista teksteistä on kirjoitettu musteella niin sanotuille ostrakoneille. Ne olivat kierrätystavaraa eli rikkoontuneiden saviruukkujen palasia.

Kooltaan ne ovat yleensä vain 5–10-senttisiä ja niissä on 20–50 kirjoitusmerkkiä. Niihin kirjoitetut asiat ovat pääasiassa arkisia. Tärkeimmät viestit luultavasti kirjoitettiin papyrukselle, mutta se ei säily kosteassa ilmastossa.

Etuvartioasemalla elettiin tuhon aattoa

Aradin autiomaalinnake on yksi paikoista, joista ostrakoneja on löytynyt eniten. Nyt uuteen syyniin otettu sirpale löytyi vuonna 1965. Viesti on ajalta, jolloin Babylonian kuningas Nebukadnessar uhkasi Juudan kuningaskuntaa.

Ostrakonin etupuolella tervehditään ensin Jahven nimeen ja ryhdytään sitten puhumaan rahansiirroista. Monispektrikuvauksessa etupuolelta löytyi neljä lisäriviä tekstiä ja takaa täysin yllättäen kolme riviä, joissa kirje näyttää jatkuvan.

Arad oli Juudan kuningaskunnan eteläinen etuvartioasema, jossa oli 20–30 sotilasta, kertoo Shira Faigenbaum-Golovin, yksi päätutkijoista.

– Suurin osa Aradista löydetyistä ostrakoneista on lyhyeltä ajalta aivan linnoituksen historian loppuvaiheesta. Monet on osoitettu linnoituksen huoltopäällikölle Eljašiville ja niissä puhutaan sellaisista asioista kuin jauhojen, viinin ja öljyn toimituksista, Faigenbaum-Golovin kertoo.

Jokainen merkki antaa arvokasta lisätietoa

Nyt esiin saadussa tekstissä pyydetään lähettämään lisää viiniä ja luvataan auttaa, jos vastaanottajalla on omia toiveita. Tekstistä on kyetty tulkitsemaan 50 merkkiä ja 17 sanaa.

– Jokainen uusi tekstirivi, sana ja jopa yksittäinen merkki on kullanarvoinen lisä siihen, mitä tiedämme ensimmäisen temppelin ajoista, sanoo tutkimukseen osallistunut Anat Mendel-Geberovich.

Ensimmäisen temppelin rakennutti Raamatun mukaan kuningas Salomon. Nebukadnessarin joukot tuhosivat kuningaskunnan ja samalla temppelin vuonna 586 ennen ajanlaskumme alkua.

Savenpalaset olivat aikalaisille yhdentekeviä

Ostrakoneissa ei ollut aikalaisille yleensä mitään säilyttämisen arvoista. Niinpä löytyneet ostrakonit ovat pääosin huonokuntoisia. Teksi on suttuista tai ajan rapauttamaa. Muste myös alkaa haalistua melko nopeasti, kun saviruukun kappale nostetaan kaivauksissa maasta.

– Löytömme osoittaa, miten tärkeää on tehdä ostrakoneille monispektritutkimus. On kauheaa ajatella, miten monta silmälle näkymätöntä tekstiä on heitetty menemään, sanoo Faigenbaum-Golovin.

Keramiikansirpaleet ovat arkeologeille kaikkein tavallisimpia löytöjä, eikä niistä voida säilyttää kuin ne, joilla on jotakin erityistä kerrottavaa. Esimerkiksi Suomen kivikautisilla kaivauksilla sellaisia ovat ruukkujen koristellut osat sekä ruukun koosta kertovat reuna- ja pohjapalat.

Tel Avivin yliopiston tutkimus on luettavissa PLOS ONE (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdestä. Siinä kerrotaan myös lisää ostrakonien tutkimistekniikoista.

Lue seuraavaksi