Trumpin presidenttikampanjan väitetyt Venäjä-yhteydet puhuttavat – Kuka tutkii, mitä ja keitä?

Tästä pääset kärryille siitä, mistä eri tutkinnoissa on kyse ja ketkä ovat vyyhdin päähenkilöitä.

Kuva: Yle

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin presidenttikampanjan mahdollisia yhteyksiä Venäjään selvittää ainakin viisi eri tutkintaa. Niistä merkittävin on oikeusministeriön asettaman erikoistutkijan Robert Muellerin johtama rikostutkinta.

Muut neljä ovat kongressin edustajainhuoneen ja senaatin eri komiteoiden aloittamia. Niiden tiedonhankintavaltuudet ovat Muellerin tutkintaa rajatummat, mutta toisaalta ne ovat avoimempia suuren yleisön suuntaan. Esimerkiksi FBI:n ex-johtajan James Comeyn ja oikeusministeri Jeff Sessionsin kuulemiset senaatin tiedustelukomiteassa olivat osin julkisia.

Sen sijaan rikostutkinta etenee suljettujen ovien takana. Toukokuussa tutkinnan johtoon nimitetty Mueller ei ole kommentoinut työtään julkisuudessa lainkaan.

Mitä tutkinnoissa selvitetään?

Tekivätkö jotkut henkilöt Trumpin vaalikampanjassa salaisesti yhteistyötä Venäjän kanssa vaalien alla? Tämän selvittäminen on tutkintojen tärkein tavoite. Toistaiseksi julkisuuteen ei ole tullut todisteita siitä, että näin olisi ollut.

Rikostutkinnan tehtävänä on nimensä mukaisesti tutkia, onko jotain lainvastaista tapahtunut. Kongressin komiteat tarkastelevat, onko toiminta ollut epäeettistä. Ne pyrkivät kehittämään lainsäädäntöä ja tyydyttävät samalla suuren yleisön tiedonjanoa tapahtumista.

Muellerin tutkinta on kattavin ja yhdysvaltalaismedioille vuodettujen tietojen perusteella se vaikuttaa laajenevan koko ajan.

Mueller voi nostaa syytteitä, tosin oikeusministeriön laintulkinnan mukaan ei istuvaa presidenttiä vastaan. Käytännössä kongressin edustajainhuoneen tehtäväksi jäisi arvioida todisteet ja päättää, nostetaanko virkasyyte. Tuomioistuimena toimisi senaatti.

Mitä Venäjän uskotaan tehneen?

Yhdysvaltain tiedustelupalvelut pitävät selvänä, että Venäjä pyrki vaikuttamaan viime vuoden presidentinvaaleihin. Tammikuussa julkaistussa tiedustelupalvelujen raportissa (siirryt toiseen palveluun) arvioidaan, että Trump oli Venäjälle selvästi mieluisampi ehdokas.

Raportin mukaan presidentti Vladimir Putin tilasi vaikutuskampanjan henkilökohtaisesti. Raportissa ei arvioitu, oliko Venäjän toimilla vaikutusta vaalitulokseen, ja julkisesta versiosta on poistettu johtopäätöksiä tukevia tiedustelutietoja.

Raportin mukaan Venäjän sotilastiedustelu GRU oli esimerkiksi demokraattipuolueen kansallisen komitean DNC:n sähköpostien hakkeroinnin takana. GRU toimitti sähköpostit Wikileaksille, joka julkaisi ne, raportissa kirjoitetaan.

Wikileaksin johtaja Julian Assange on kiistänyt saaneensa sähköpostit Venäjän valtiolta. Sähköpostien julkistaminen vahingoitti Hillary Clintonia, sillä niistä ilmeni, että demokraattipuolueen johto oli suosinut häntä Bernie Sandersin kustannuksella.

Miten tutkinnat liittyvät toisiinsa?

Tutkijat tekevät jossain määrin yhteistyötä ja jakavat saamiaan tietoja. He voivat myös hankaloittaa toistensa työtä.

Jotkut voivat kieltäytyä todistamasta kongressin komiteoiden edessä sillä perusteella, että he ovat Muellerin rikostutkinnan kohteena. Oikeus olla todistamatta itseään vastaan on taattu Yhdysvaltain perustuslaissa.

Toisaalta kongressin komiteat voivat antaa todistajilleen rajatun syytesuojan. Se tarkoittaa, että heidän todistajanlausuntojensa sisältöä ei saa käyttää oikeudessa heitä vastaan.

Tämä voi aiheuttaa ongelmia rikostutkinnan kannalta. Tutkijoiden pitäisi pystyä osoittamaan, että he ovat saaneet jonkin henkilön vastaiset todisteet riippumatta tämän antamista lausunnoista, joiden perusteella ei saa syyttää.

Flynn tarjoutui maaliskuussa todistamaan senaatin ja edustajainhuoneen tiedustelukomiteoille, jos hän saa syytesuojan. Kumpikaan komitea ei suostunut, kongressilähteet kertoivat NBC Newsille.

Ketkä ovat päähenkilöitä?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Donald Trump

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan Trump on myös henkilökohtaisesti Muellerin tutkinnan kohteena. Muellerin alaisineen kerrotaan tutkivan, yrittikö Trump estää oikeuden toimintaa erottaessaan FBI-johtaja James Comeyn.

Trump on kiistänyt väärinkäytökset toistuvasti.

Trump on useasti vastannut kierrellen, kun häneltä on kysytty, onko Venäjä hänen mielestään syyllinen demokraattien hakkerointiin. Viimeksi kysymykseen vastasi Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders, joka sanoi viime viikolla Trumpin uskovan, että hakkeroinnin takana todennäköisesti oli Venäjä.

Viime päivinä Trump on kritisoinut Barack Obaman hallintoa siitä, että se ei reagoinut Venäjän vaikutusyrityksiin riittävän voimakkaasti. Washington Postin mukaan (siirryt toiseen palveluun) CIA:n johto ja Obama sekä hänen lähimmät neuvonantajansa saivat tietää Venäjän toimista jo viime elokuussa.

Michael Flynn ehti toimia Valkoisen talon turvallisuusneuvonantajana tammikuusta lähtien. Kuva: REX / AOP

Michael Flynn

Trumpin entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Flynn joutui eroamaan helmikuussa alle kuukauden kuluttua tehtävänsä aloittamisesta. Syyksi kerrottiin se, että hän oli antanut varapresidentti Mike Pencelle vaillinaista tietoa keskusteluistaan Venäjän suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa.

Flynn oli puhunut Kisljakin kanssa pakotteista, joita Barack Obaman hallinto asetti Venäjää vastaan rangaistuksena epäillystä vaalihakkeroinnista.

Yhdysvaltalaislehdet The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) ja The New York Times (siirryt toiseen palveluun) paljastivat nämä keskustelut jutuissaan, jotka pohjasivat useiden entisten ja senhetkisten tiedusteluviranomaisten nimettömiin haastatteluihin. The Washington Postin kahden lähteen mukaan Flynn antoi ymmärtää, että Venäjän ei kannata ylireagoida pakotteisiin, sillä niitä voitaisiin harkita uudestaan Trumpin noustua presidentiksi.

Puhe venäläiskanavan juhlassa

Edustajainhuoneen laillisuutta valvovan komitean saamien asiakirjojen perusteella Flynnille maksettiin noin 45 000 dollaria siitä hyvästä, että hän piti puheen RT:n – Venäjän valtion rahoittaman uutiskanavan – järjestämässä tapahtumassa Moskovassa joulukuussa 2015. Gaalaillallisella Flynn istui Putinin vieressä.

Michael Flynn ja Vladimir Putin RT:n 10-vuotisjuhlassa Moskovassa joulukussa 2015. Kuva: Mihail Klimentjev / EPA / Sputnik

Laillisuutta valvovan komitean johtohenkilöt sanoivat huhtikuussa uskovansa, että Flynn ei ollut anonut etukäteen lupaa ottaa vastaan rahaa vierailta valtioilta. Heidän mukaansa Flynn ei ilmoittanut RT:ltä saamistaan tuloista myöskään jälkikäteen, mikä todennäköisesti rikkoi lakia. 

Güleniä mustamaalaava dokumentti

Reutersin mukaan Muellerin tutkinta on laajentunut koskemaan myös Flynnin lobbaustyötä Turkin hyväksi.

Viime vuonna Flynnin konsulttifirma sai yli puoli miljoonaa dollaria turkkilaisen liikemiehen yritykseltä, joka halusi kirkastaa Turkin julkisuuskuvaa Yhdysvalloissa. The Wall Street Journalin (siirryt toiseen palveluun) mukaan vaikuttaa siltä, että suurin osa rahasummasta käytettiin saarnaaja Fethullah Güleniä vastaan hyökkäävän dokumentin tuottamiseen. Dokumentti ei ole koskaan valmistunut.

Turkin hallinto syyttää Yhdysvalloissa asuvaa Güleniä kesän 2016 vallankaappausyrityksen masinoimisesta, minkä Gülen on toistuvasti kiistänyt.

OIkeusministeri Jeff Sessions Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Jeff Sessions

Oikeusministeri Sessions jäi kiinni siitä, että hän ei ollut kertonut senaatille tapaamisistaan Venäjän suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa, kun hän oli senaatin kuultavana ennen ministerinimitystään.

The Washington Post paljasti maaliskuussa, että Sessions ja Kisljak tapasivat kahdesti viime vuonna. Jutun julkaisun jälkeen Sessions jääväsi itsensä kaikista tutkinnoista, jotka liittyvät Trumpin vaalikampanjan Venäjä-yhteyksiin.

Sessions oli senaatin tiedustelukomitean kuultavana kesäkuun puolivälissä. Hän kiisti jyrkästi väitteet siitä, että olisi sekaantunut FBI:n tutkintaan Trumpin hyväksi. Sessions kieltäytyi kertomasta mahdollisista keskusteluistaan Trumpin kanssa.

Jared Kushner Kuva: Ron Sachs / EPA

Jared Kushner

Muellerin tutkijat ovat The Washington Postin mukaan kiinnostuneita presidentti Trumpin vävyn ja vaikutusvaltaisen neuvonantajan liiketoimista ja tapaamisista venäläisten kanssa.

Kushner tapasi viime joulukuussa suurlähettiläs Kisljakin ja venäläispankki Vneshekonombankin johtajan Sergei Gorkovin. Yhdysvallat asetti pakotteita Vneshekonombankia vastaan sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin.

Kushneria ei tiettävästi epäillä väärinkäytöksistä. Hän on luvannut kertoa Venäjä-yhteyksistään senaatin tiedustelukomitealle. Asianajajansa mukaan Kushner voi selostaa tapaamisiaan myös muille tutkijoille, jos he ottavat häneen yhteyttä.

James Comey Kuva: Shawn Thew / EPA

James Comey

Trump erotti FBI:n johtajan Comeyn toukokuussa. Comey oli vastuussa Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksien selvittämisestä FBI:ssa.

Comeyn mukaan Trump oli kutsunut hänet tammikuussa illalliselle, joka osoittautui kahdenkeskiseksi, ja sanonut hänelle kahteen otteeseen odottavansa uskollisuutta. Lisäksi Trump oli kysynyt, haluaako Comey pitää työnsä. Comey oli kokenut tilanteen kiusalliseksi.

Helmikuussa Trump ja Comey puhuivat toisen kerran kahden kesken, kun Trump lähetti Valkoisessa talossa pidetyn kokouksen päätteeksi muut paikallaolijat pois huoneesta. Comeyn mukaan Trump sanoi, että Michael Flynn ei ollut tehnyt mitään väärää puhuessaan Venäjän suurlähettilään kanssa. Sitten hän jatkoi: ”Toivottavasti näet tavan, jolla voit päästää hänet menemään, päästää Flynnin menemään. Hän on hyvä mies.”

Comey kertoi yksityiskohtia yhteydenpidostaan Trumpin kanssa, kun hän todisti senaatin tiedustelukomitealle kesäkuussa. Ennen kuulemista julkaistu kirjallinen lausunto (siirryt toiseen palveluun) on myös julkinen.

Comey kertoi pohjaavansa lausuntonsa muistioihin, jotka hän oli kirjoittanut kaikista keskusteluistaan Trumpin kanssa. Comey sanoi antaneensa muistiot Muellerin tutkijoille.

Trump on kiistänyt, että hän olisi koskaan vaatinut Comeylta uskollisuutta tai painostanut tätä lopettamaan Flynniin liittyviä tutkimuksia.

FBI:n entinen johtaja Robert Mueller seuraajansa James Comeyn virkaanastujaisissa vuonna 2013. Kuva: Alex Wong / EPA / Getty Images

Robert Mueller

Erikoistutkija Mueller toimi liittovaltion poliisin FBI:n johtajana 2001–2013, sekä George W. Bushin että Barack Obaman presidenttikausilla. Hän oli tehtävässään sekä republikaanien että demokraattien arvostama.

Muellerin nimitystä Venäjä-rikostutkinnan johtoon kehuttiin aluksi molemmista puolueista. Trumpin tukijat ovat sittemmin esittäneet häntä kohtaan kovaa kritiikkiä. Esimerkiksi edustajainhuoneen entinen puhemies Newt Gingrich, joka oli ensin kutsunut Muellerin valintaa erinomaiseksi, nimitti tätä Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) ”trumpinvastaiseksi erikoistutkijaksi”.

Trump itse on kyseenalaistanut Muellerin puolueettomuuden sillä perusteella, että tämä olisi Trumpin erottaman Comeyn hyvä ystävä. Mueller ja Comey ovat olleet työtovereita, mutta uutistoimisto AP:n mukaan heitä ei pidetä erityisen läheisinä ystävinä. Heidän ei tiedetä esimerkiksi vierailleen toistensa kodeissa.

Mueller toimii varsin itsenäisesti, mutta vastaa viime kädessä apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinille. Rosensteinilla on valta erottaa Mueller, jos siihen on hyvä syy. Uutiskanava ABC Newsin (siirryt toiseen palveluun) lähteiden mukaan Rosenstein on sanonut lähimmälle alaiselleen, että hän voi joutua jääväämään itsensä, kuten Sessions teki.

Lähteet: The Washington Post, The New York Times, The Wall Street Journal, AP, Reuters, Politico, Fox News, ABC News, NBC News.