1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kittilä

"Täällä oikaistaan kurvit suoriksi" – kittiläläisten usko päättäjiin horjui, kunnanjohtaja uskoo sijoittajien kiinnostukseen

Lähes kolmenkymmenen entisen ja nykyisen kuntapäättäjän virkarikosepäilyä koskeva syyteharkinta valmistuu viimeistään lokakuussa.

Timo Kurula Kuva: Annu Passoja / Yle

Kittilän raitilla aniharva suostuu sanomaan mitään Kittilän päätöksenteosta.

– Silloin kun ne viskasivat Mäkelän kartanolle, niin sen jälkeen on tuntunut, että nyt niillä on oma laki täällä, korpilaki, sanoo Olavi Naapanki ja nauraa päälle.

Media on uutisoinut Kittilän valtuutettujen juridisesti kyseenalaisista ja suoranaisesti lainvastaisista päätöksistä kolme vuotta, viimeksi samana aamuna.

Keskusrikospoliisi onkin tutkinut Kittilän kuntapäättäjien toimia siitä lähtien kun kunnanjohtaja Anna Mäkelä irtisanottiin vuonna 2014 tavalla, jonka KHO sittemmin totesi laittomaksi. Lähes kolmeakymmentä edellisen valtuustokauden kuntapäättäjää epäillään virka-aseman väärinkäytöstä. Oulun kihlakunnansyyttäjä Katri Junnikka-Heikkinen kertoo, että tavoitteena on lokakuun loppuun mennessä päättää, nostetaanko syytteet.

Ei niitä kannata miettiä, eikä niitten kanssa kannata omaa elämäänsä pilata.

vt. kunnanjohtaja Timo Kurula virkarikosepäilyistä

Epäiltyjen joukossa on myös Timo Kurula, jonka edellinen valtuusto ehti vielä toukokuussa valita johtamaan Kittilää. Kuukauden verran vt. kunnanjohtajana toiminut entinen kunnanhallituksen puheenjohtaja sanoo jatkavansa tyynin mielin rikosepäilyistä huolimatta.

– Ei se minun yöuniani ole koskaan häirinnyt. En mieti asiaa päivittäin. Ei niitä kannata miettiä, eikä niitten kanssa kannata omaa elämäänsä pilata.

Etkö pidä millään tavoin sopimattomana sitä, että toimit virkaatekevänä kunnanjohtajana vaikka olet rikosepäilty ?

– No tämähän ei ole minun arvioni, tämä on työnantajan edustajien arvio, Kurula toteaa. Hän on yksi kolmesta kuntapäättäjästä, jota epäillään myös törkeän petoksen yrityksestä liittyen lainopillisten palvelujen laskutukseen. Asia on syyteharkinnassa.

Kuva: Annu Passoja / Yle

Kittilä ei lähdekään Kuntaliitosta?

Työnantajan edustaja eli kunnanvaltuusto on kuitenkin Kurulan valinnan jälkeen vaihtunut ja päättäjinä on nyt monia, jotka seurasivat suivaantuneina valtuustosalin viime vuosien tapahtumia, kuten päätöstä erota Kuntaliitosta. Eron on määrä tulla voimaan vuodenvaihteessa.

– Minulla on se käsitys, että uudella valtuustolla on varmasti toisenlainen näkemys asiaan enkä minä ainakaan virkamiehenä ole esteenä asialle, Kurula muotoilee.

Todennäköistä siis on, että uusi valtuusto tekee päätöksen Kuntaliitossa pysymisestä ja ero peruuntuu. Kuntaliiton lainopilliset neuvot ovatkin Kittilässä enemmän kuin tarpeen. Kunnan sotkujen seurauksena ehdittiin säätää Lex Kittilä, joka sallii valtion puuttua kunnan asioihin, jos päätösten lainmukaisuus epäilyttää.

– Olen sitä mieltä että asiat kannattaa tehdä huolellisesti. Meillä on mahdollisuus tarkistaa asioiden oikeellisuutta ja pyytää lausuntoja Kuntaliitosta ja yksityisiltä asianajotoimistoilta. Ei tämä rakettitiedettä ole, luotan siihen että virkakoneisto osaa asiansa.

Entä oma huolellisuutesi viime vuosina?

– Varmasti nyt harkitsisin joitain asioita tehtäväksi toisin.

Leville odotetaan miljoonainvestointeja

Ongelmakunnan maine ei ole koetellut länsilappilaisen kunnan taloutta.

– Ei se ole vaikuttanut. Kaikesta huolimatta olemme vetovoimaisia erilaisissa vetovoimatutkimuksissa, sijoitumme aina Suomen kärkeen. Työpaikkaomavaraisuudessa olemme Pohjois-Suomen kärkiluokkaa, Kurula toteaa Kittilän punatiilisellä kunnantalolla.

Ylijäämää kunnan taseeseen on kertynyt 11 miljoonaa euroa ja velkaa maksettiinkin viime vuonna pois 700 euroa kuntalaista kohden. Tästä vuodesta ennakoidaan yhtä hyvää, niinpä velan takaisinmaksu jatkuu.

Tulemme näkemään satojen miljoonien eurojen edestä uusia investointeja Kittilään.

vt.kunnanjohtaja Timo Kurula

Kurula kertoo, että kymmenkunta hoiva-alan yritystä, mukana myös isot Attendo ja Esperi Care, ovat kiinnostuneita aloittamaan Kittilässä. Euroopan suurimman kultakaivoksen lisäksi Suomen suurin hiihtokeskus Levi tarjoaa työtä kittiläläisille ja verotuloja kunnalle. Useiden hotellien laajennushankkeiden rakennusluvat ovat käsittelyssä ja Kurulan tiedossa on myös suunnitteluasteella olevia uusia hotellihankkeita.

–  Sanotaan, että kahden vuoden sisällä tulemme näkemään satojen miljoonien eurojen edestä uusia investointeja Leville ja kultakaivokselle, Kurula lupaa.

Juhani Hakala kertoo menettäneensä luottamuksensa moneen Kittilän päättäjään. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Sovintosopimus hallinto-oikeudessa

– Olen seurannut päätöksentekoa ja pitänyt sitä surkuhupaisana. Onneksi se maine ei ole turistien puolelle vaikuttanut, turistejahan täällä pyörii kesät ja talvet, sanoo kylänraitilta pysäytetty Juhani Hakala. Marketin parkkipaikalla joka toinen tuntuukin olevan muualta kuin Kittilästä.

Päätien varrelle asettuneen Kittilän kirkonkylän aneeminen ilme kaipaisi vt.kunnanjohtajan mielestä piristystä. Mallia hän ottaisi Ruotsista, jossa huolehditaan kukkaistutuksista ja nurmikentistä. Biologian lehtori Kurulalla on tällä erää puoli vuotta aikaa toimia. Kun vakituisen kunnanjohtajan virka aikoinaan tulee hakuun, saattaa hän hyvinkin hakemuksen lähettää.

– En ole vielä asiaa pohtinut, enkä päättänyt. Avainasemassa on tietysti se, saadaanko sovintosopimus vahvistettua hallinto-oikeudessa, kun siitä on kerran valitettu. Sillä on vaikutusta myös minun tulevaisuudelleni.

Kyse on sopimuksesta, jossa Kittilän kunta maksaisi 135 000 euroa Anna Mäkelälle, mikäli hän irtisanoutuu kunnanjohtajan virasta. Mäkelä on yhä virallisesti Kittilän kunnanjohtaja, vaikka nimikylttiä vailla olevassa kunnanjohtajan huoneessa hän ei olekaan käynyt kolmeen vuoteen.