Hyppää sisältöön

Stubb lähtee pankinjohtajaksi Luxemburgiin – sattumalta: "Aina kun sitä vähiten odottaa, jotain tapahtuu"

Alexander Stubbin (kok.) poliitikon uraa ovat ohjanneet osaaminen, äänivyöryt ja sattumat.

Kokoomuksen Alexander Stubb ennen eduskunnan suullista kyselytuntia Helsingissä torstaina. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

– Vähän isompi elämänmuutos. Olen tyytyväinen ja kiitollinen, että nimitys on tullut, Alexander Stubb (kok.) kommentoi iltapäivällä eduskunnassa.

Stubb poseerasi luonnikkaasti kameroille ja otti tilansa. Kädet taskussa, rennosti. Loppuun hän leväytti tavaramerkkinsä, ison hymyn. Sitä ei ollutkaan vähään aikaan nähty.

Viime kuukaudet Stubb on pitänyt Suomessa matalaa profiilia. Hänen näkemyksiään ei ole voinut lukea kotimaisesti mediasta, koska hän päätti olla kommentoimatta. Ulkomaisissa medioissa - Financial Timesissa ja CNN:lla - Stubb on ollut edelleen näkyvästi esillä. Hän on kiertänyt oman yrityksensä kautta puhumassa pitkin poikin. Eduskunnassa hän on käyttänyt harvoja puheenvuoroja.

Onko Suomesta lähtö helpotus?

– Ei oikeestaan, oikein kiva on ollut olla myös rivikansanedustajana vuoden verran. Itse ajattelin, että on hyvä ottaa etäisyyttä ja eräänlaista karenssia, ennen kuin siirtyy eteenpäin.

Tilaisuuteen tarttuja

Stubb on ehtinyt olla merkittävissä tehtävissä (siirryt toiseen palveluun) EU-instituutioissa, yliopistomaailmassa ja poliitikkona. Ura on Suomessa vertaansa vailla. Nyt on tiedossa jotain uutta - pankkiirina hän ei ole ollut.

– Ihan kiva kokea myös Luxemburg, tässä on eri EU-instituutioita tullut koettua.

Stubbin poliittista uraa on ovat ohjanneet myös onnekkaat sattumat. Stubb oli valittu äänivyöryllä Euroopan parlamenttiin, mutta kesken kauden vuonna 2008 kotimaassa aukesi mahdollisuus ruveta ulkoministeriksi, Ilkka Kanervan jouduttua eroamaan tekstiviestikohun takia.

Europarlamentin käytävien sijaan Stubb asteli yhtäkkiä ETYJ-puheenjohtajamaa Suomen ulkoministerinä rauhoittelemassa Georgian sotaa.

Toinen kohdalle tullut erikoinen tilaisuus oli kokoomuksen puheenjohtajuus ja pääministerin tehtävä vuonna 2014. Stubbin toivevirka EU-komissaarina meni ohi, kun Jyrki Katainen halusi lähteä pääministerin paikalta Brysseliin.

Alexander Stubb valittiin Kokoomuksen puheenjohtajaksi Lahdessa kesäkuussa 2014. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Stubb kertoi tuolloin, ettei ollut ajatellut kokoomuksen puheenjohtajuutta kuin muutaman kerran hiihtomajalla kaveriporukassa. Tilaisuuden tultua Stubb asettui puheenjohtajaehdokkaaksi ja tuli valituksi Kataisen seuraajaksi.

Väljempi pukukoodi

Akateeminen ja virkamiesura perustuvat eri asioille kuin poliitikon ura - Stubbin poliittinen lento ei olisi ollut mahdollinen ilman valtavaa äänimäärää europarlamentti- ja eduskuntavaaleissa. Suosiota on kuitenkin vaikea ohjailla. Pääministerin shortsiasut, jopoilu ja Duudsonien tikkatauluna oleminen kasvattivat mainetta mutta epäilyttivät ainakin osaa kokoomuslaisista.

Vuoden 2015 vaaleissa kokoomus putosi kolmanneksi ja Stubb pääministeristä valtiovarainministeriksi.

Kotimaan politiikan ura notkahti, kun Stubb valtiovarainministerinä tuli kertoneeksi eduskuntakeskustelussa väärää tietoa hallintarekisteriasiasta. Hänet haastettiin puheenjohtajuudesta ja Petteri Orpo voitti kisan.

Petteri Orpo ja Alexander Stubb kokoomuksen puoluekokouksessa Lappeenrannassa vuosi sitten. Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Stubb kertoo, että ulkomaisten kollegoiden neuvosta hän päätti olla hyppäämättä suoraa päätä johonkin uuteen, vaikka mahdollisuuksia olisi hänen mukaansa ollut. Muutama viikko sitten hänet valittiin Martti Ahtisaaren jalanjälkiin CMI:n hallituksen puheenjohtajaksi. Nyt Stubbin "downshiftaus" päättyy muuttoon Luxemburgiin.

– Aina kun sitä vähiten odottaa, jotain tapahtuu - tällainen elämän fatalisti. On mukava mennä eteenpäin.

Pankkiiri

EU-areenoilla Stubb tunnetaan ihmisenä, joka osaa esittää asiansa ja tuntee oikeat ihmiset. Hän jakaa suvereenisti kommentteja viidellä kielellä.

Talous ei ole Stubbin erikoisala, mutta tuleva varapääjohtaja on läpäissyt pankkiiriseulan ja aloittaa kaksivuotisen pätkän Luxemburgissa Euroopan investointipankissa, Jan Vapaavuorelta jääneellä paikalla.

– Täytyy myöntää, että en mä tota EIB:tä ollu kauheesti miettiny. Kun Jannesta tuli pormestari, Petteri kysyi kiinnostaisiko, ei siinä kauan tarvinnut miettiä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) esitti Stubbia tehtävään. Hän sanoo Stubbin olleen paras kuviteltavissa oleva kandidaatti - Eurooppa-osaamiseltaan ylivoimainen.

– No ei varmasti ole palkintovirka. Kuten totesin, substanssiosaamiseltaan aivan ylivoimainen hakija tähän tehtävään, Petteri Orpo sanoi tänään Ylelle Luxemburgissa, euroryhmän kokouksen alla.

Euroopan investointipankki lainoittaa suuria eurooppalaisia hankkeita. Stubbin mukaan se on maailman suurin monenkeskeinen vakuuttaja.

Pääministerit David Cameron ja Alexander Stubb tapasivat Lontoossa lokakuussa 2014. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Viikonloppuisä

Politiikassa Stubb on korostanut liberaaleja länsimaisia arvoja ja ihmisoikeuksia. Hän oli ensimmäinen allekirjoittaja aloitteessa, jonka kansanedustajat kirjoittivat saman sukupuolen avioliittojen puolesta.

Korkeimmalle Stubbin päiväjärjestyksessä on kuitenkin noussut Eurooppa. Stubb ei ole peittellyt olevansa eurofiili.

– Suomen kannattaa olla kaikissa ytimissä, Stubb sanoo.

Euroopan rahaliiton syventämistä puuhataan Saksan - Ranskan -akselilla. Stubb ei usko, että vielä pitkään aikaan olisi tarvetta ottaa kantaa siihen, pitääkö maiden jakaa taloudesta yhteisvastuuta.

– Se voi olla jotain hamassa tulevaisuudessa, kun ollaan saatu vedenpitävä järjestelmä - mutta ei vielä tässä vaiheessa, Stubb arvioi.

Stubb ei vielä arvaile, mitä tapahtuu, kun pankkiirinpesti on tehty. Hän ei sulje pois mahdollisuutta, etteikö jossain vaiheessa olisi taas mukana politiikassa. Nyt vaihtelu on kuitenkin tervetullutta.

Iso elämänmuutos on sekin, että perhe jää Suomeen.

– Musta tulee enemmän viikonloppuisä. Henkisesti olen läsnä ja onneksi on facetime.

Alexsander Stubb saapui tiedotustilaisuuteensa polkupyörällä elokuussa 2008. Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP