1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nimipäivät

Päivit juhlivat yhdessä – tavoitteena sadan etunimikaiman yhteisjuhla

Päivin päivä on päivistä parhain – ainakin jos Päiveiltä kysytään. Päivi-energia virtaa Turussa tämän vuoden nimipäivillä sata lasissa.

nimipäivät
Päivin päivän pää-Päivit Leinonen (vas.) ja Fagerström.
Päivin päivän pää-Päivit Leinonen (vas.) ja Fagerström.Sannimari Lehtilä / Yle

Päivi-ryhmä perustettiin Turussa vuonna 2010. Siitä alkaen ryhmä on kokoontunut Turun Aurajokirannassa, Forum Marinumin edessä olevan Päivänkakkara-veistoksen juurella aina Päivin päivänä, 16. kesäkuuta.

– Siellä on paras paikka Päiveille piknikeerata ja praatata päivänpolttavia puheenaiheita, puhelee Päivi Fagerström. Hän on yksi tämän vuoden Päivin päivä-tapahtuman pää-Päiveistä.

Tänä vuonna nimipäivän toivotaan tuovan paikalle aiempaa enemmän Päivejä. Heitä on Suomessa yli 36 000 (siirryt toiseen palveluun), ja jokainen on tervetullut.

– Suomen satavuotisjuhlaa vietetään Yhdessä-teemalla. Siksi mekin tahdomme juhlia tänä vuonna isommin ja yhdessä kaikkien Päivien kanssa, Fagerström perustelee.

Päivi-leivoksissa yhdistyy suomalaisuus ja päivimäisyys. Mukana on ainakin mustikkaa ja sitruunaa.

Päivi Fagerström

Tapahtuma alkaa yhteisellä kävelyllä Turun tuomiokirkolta, Agricolan patsaalta ja päättyy Päivänkakkara-veistokselle, jossa juodaan juhlakahvit – tietenkin nimikkoleivosten kera.

– Päivi-leivoksissa yhdistyy suomalaisuus ja päivimäisyys. Mukana on ainakin mustikkaa ja sitruunaa, paljastaa Fagerström.

Päivänkakkarasta tullut Päivien tunnus

Tapahtuman järjestäjien tavoitteena on ollut saada paikalle sata Päiviä, mutta pienemmälläkin pääluvulla toki pärjätään. Päivin päivän (siirryt toiseen palveluun) toinen pää-Päivi eli Päivi Leinonen kertoo, että tapahtumaa on valmistellut pieni porukka melko intensiivisesti jo kuukausien ajan.

Juhlapäivä on teettänyt puuhaa jokaiselle Päiville: yksi on ommellut Päivi-huiveja, toinen on kehitellyt Päivi-leivoksen ja kolmas on hoitanut Päivin päivän käytännön asioita.

Päivi on ihana nimi! Pirteä ja valoisa nimi! Erottuu myös maailmalla.

Päivi Fagerström ja Päivi Leinonen

Päivänkakkara-teema istuu Päivien päivään hyvin.

– Päivänkakkara on englanniksi 'daisy'. Siinäkin sanassa päivä ja Päivi yhdistyvät.

Suomessa yli 20 000 tyttöä sai nimekseen Päivin vuosina 1960–1979. Suosio on noista päivistä hiipunut, ja 2010-luvulla Päivi-nimen on saanut alle 50 tyttöä. Pää-Päivit rohkaisevat tyttövauvoja nimeäviä.

– Päivi on ihana nimi! Pirteä ja valoisa nimi! Erottuu myös maailmalla, pää-Päivit hehkuttavat.

Päivin päivää juhlistetaan Turussa
Päivit intoutuivat juhlimaan Suomi 100 -vuoden hengessäFacebook-ryhmä Parhaita Päiviä

Markut esikuvana

Etunimiyhdistyksistä Suomalainen Markku-liitto (siirryt toiseen palveluun) lienee kaikkein tunnetuin. Sen toiminta on tuttua myös Päiveille.

– Markut ovat kyllä olleet meille tietynlaisia esikuvia. Kenties tulevaisuudessa tehdään jotain yhteistyötäkin.

Vuoden Päivin nimeämistä tämän vuoden tapahtumassa ei Päivi-kaksikko vahvista.

– Tiettyjä Päivejä tullaan kyllä illan tapahtumassa huomioimaan.

Markut ovat kyllä olleet meille tietynlaisia esikuvia. Kenties tulevaisuudessa tehdään jotain yhteistyötäkin.

Päivi Fagerström

Päivin päivään osallistuvilta peritään 15 euroa, jolla katetaan tapahtuman pienet kulut.

– Sillä saa Päivi-huivin ja Päivi-leivoskahvit. Puhumattakaan kivasta tapahtumasta ja uusista tuttavuuksista, Päivit sanovat.

Päivänkakkara -taideteos Turussa, Forum Marinumin edustalla
Päivit päivittelevät 16. kesäkuuta Forum Marinumin edustalla, Päivänkakkara-veistoksen juurella. Päivi Fagerström / Parhaita Päiviä (FB-ryhmä)
Lue seuraavaksi