1. yle.fi
  2. Uutiset

Onko Lontoon kaltainen suurpalo mahdollinen Helsingissä? – "Yli 16-kerroksinen tornitalo turvallisempi kuin omakotitalo"

Asiantuntijat eivät pidä todennäköisenä, että Suomessa sattuisi Lontoon tornitalopalon kaltainen suuronnettomuus.

Tornitalotulipalo
Grenfell Tower palaa Lontoossa.
Tolga Akmen / AFP

Lontoossa sattuneen tornitalon tulipalon kaltainen suuronnettomuus ei ole todennäköinen pääkaupunkiseudulla eikä muuallakaan Suomessa, arvioivat asiantuntijat.

Lontoon keskiviikkoinen tornitalopalo on vaatinut ainakin 17 kuolonuhria ja poliisi on varoittanut, että määrä voi vielä nousta, kun raivaustyöt etenevät. Mediatietojen mukaan talossa olisi asunut 400–600 ihmistä, epäselvää kuitenkin on, paljonko rakennuksessa oli ihmisiä palon syttyessä.

Tapaus on herättänyt kuitenkin kysymyksen siitä, voisiko vastaava suuronnettomuus tapahtua myös Suomessa: esimerkiksi Helsinkiin on rakennettu ja kaavailtu viime vuosina yhä enemmän korkeita tornitaloja. Turun Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan pelastusviranomaiset ja rakennusvalvonta ovat Suomessakin huolissaan kerrostalojen julkisivuremonttien yhteydessä asennettavista materiaaleista.

Lontoon tornitalopalon kaltaiseen onnettomuuteen asiantuntijat eivät kuitenkaan usko.

– Ei meillä Suomessa ole uudisrakentamisessa sellaista riskiä, kommentoi paloinsinööri Jarmo Majamaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

– Sellainen palo kuin Lontoossa oli, on Suomessa varsin epätodennäköinen, sanoo myös palotekninen suunnittelija, paloturvallisuussuunnittelua tekevän L2 Paloturvallisuuden toimitusjohtaja Juha-Pekka Laaksonen.

"Mitä korkeammalle mennään, sitä tiukemmat ovat vaatimukset"

Hän perustelee näkemystään sillä, että Lontoon tapauksessa on ilmeistä, että rakennuksen julkisivussa oli käytetty palavaa lämpöeristettä.

– Palo levisi julkisivua pitkin koko rakennukseen. Todennäköisesti sisäpuolisella palon leviämisellä ei Lontoon palossa ole ollut ratkaisevaa merkitystä.

– Suomessa rakennusmääräykset lähtevät siitä, että yli kolmikerroksisissa rakennuksissa lämpöeristeen palo-ominaisuuksia on rajoitettu niin että niiden pitää olla korkealuokkaisia. Mitä korkeammalle mennään, sitä tiukemmat ovat vaatimukset. Yli 16-kerroksisissa rakennuksissa ne ovat käytännössä palamattomia lämpöeristeitä, Laaksonen kertoo.

Entä vanhoissa kerrostaloissa? Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että palavia eristeitä on lisätty kerrostalojen julkisivuremonteissa myös Suomessa.

Jarmo Majamaan mukaan on teoriassa mahdollista, että korjausrakentamisessa on käytetty jonkinlaisia palavia muovieristeitä, mutta suureen palo-onnettomuuteen hän ei tässäkään skenaariossa usko.

Palokunta ehtii yleensä väliin

Juha-Pekka Laaksonen sanoo, että on kolme päämekanismia, joilla tulipalo voi asuinkerrostalossa kehittyä suureksi. Ensimmäinen on se, että palo leviää ulkokautta lämpöeristeissä tai muussa palavassa materiaalissa – kuten ilmeisesti Lontoossa. Toinen on se, että tuli kulkeutuu ulkoa ikkunasta toiseen ja seuraavaan kerrokseen, hän selittää.

– Mutta asuinrakennuksessa tällainen leviäminen on suhteellisen hidasta, koska asunnot ovat rajallisen kokoisia palo-osastoja ja palokunta ehtii yleensä väliin.

Kolmas "mekanismi" on Laaksosen mukaan se, että palo etenee sisäkautta eivätkä palo-osastot jostain syystä toimi.

"Paloturvallisempi kuin omakotitalo"

Kaiken kaikkiaan Suomessa ei kannata pelätä Lontoon kaltaista jättipaloa, hän rauhoittelee.

– Niin kauan kuin mennään rakennusmääräysten mukaan, tilanne on hallinnassa.

Onko syytä olla huolissaan, jos suunnittelee muuttoa vaikkapa Helsinkiin valmistuvaan tornitaloon?

– Sellainen, joka on yli 16-kerroksinen ja sprinklattu ja jossa on kaikki mitä vaaditaan, on paloturvallisempi kuin omakotitalo, Laaksonen vastaa.

Lue seuraavaksi