Helsinki palasi maailman pyöräilyparatiisien joukkoon

Helsinki on herännyt horroksesta ja astunut uskaliaasti kaupunkiliikkumisen tulevaisuuteen, sanoo listausta vetänyt Mikael Colville-Andersen.

pyöräily
Syksyinen sää, lehtiä maassa.
Helsinki on maailman 18. paras pyöräilykaupunki.Derrick Frilund / Yle

Helsinki on yltänyt jälleen maailman 20 parhaan pyöräilykaupungin joukkoon. Wired-lehden julkaisemalla tuoreella ranking-listalla (siirryt toiseen palveluun) Helsinki sijoittuu sijalle 18.

Helsinki pääsi listan kärkimaiden joukkoon ensi kerran vuonna 2011, jolloin listauksen teko aloitettiin. Sen jälkeen Helsinki putosi pois kahdenkymmenen kärkikastista, mutta teki paluun tänä vuonna.

Ykkössijan vei tänäkin vuonna Kööpenhamina.

– Helsingissä on ollut pyöräilyn suhteen tasaista useita vuosia. Nyt kaupunki on herännyt horroksesta. Se on astunut uskaliaasti kaupunkiliikkumisen tulevaisuuteen, kuvasi listauksen tehneen konsulttitoimiston johtaja Mikael Colville-Andersen Wiredissä.

Listauksen laatijat kiittelevät (siirryt toiseen palveluun)Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmää, Baana-nimistä pyörätietä ja tavoitetta saada 15 prosenttia asukkaista pyöräilemään työ- ja opiskelumatkoja vuoteen 2020 mennessä.

Myös pyrkimys pyöräteiden talvikunnossapitoon saa kiitosta. Risuja sen sijaan tulee siitä, että pyöräliikenteen väylät vaativat pikaista päivittämistä.

Listalla on kaikkiaan 136 kaupunkia. Listauksen laatii kahden vuoden välein pyöräilykulttuuria ja kaupunkisuunnittelua edistävä ajatushautomo Copenhagenize Design Company.

Nainen pyöräilee kaupunkipyörällä lumisateessa Helsingissä.
Helsinki saa kiitosta kaupunkipyöristä ja pyöräteiden talvikunnossapidosta.Tiina Jutila / Yle

Pyöräilyn tukeminen parantaa elämänlaatua

Voittajakaupungissa Kööpenhaminassa 62 prosenttia kaupunkilaisista kulkee päivittäin pyörällä töihin tai kouluun. Vain yhdeksän prosenttia liikkuu omalla autolla.

Maailman parhailla pyöräilykaupungeilla on paljon yhteistä. Listauksen mukaan ne ovat havahtuneet polkupyörien mahdollisuuksiin kulkuvälineenä ja ne investoivat pyöräteihin ja muihin pyöräilyä tukeviin liikenneratkaisuihin.

Pyöräilijöitä Kööpenhaminan keskustassa.
Kööpenhaminassa 62 prosenttia kaupunkilaisista kulkee päivittäin pyörällä töihin tai opiskelemaan. Jacob Crawfurd

Lisäksi niillä on vahva tahto kehittää kaupungeistaan parempia asukkailleen. Pyöräilyn tukeminen on yksi elämänlaatua parantava tekijä kaupungeissa, Mikael Colville-Andersen arvioi Wired-lehdessä.

Mitalisijoille päässeissä kaupungeissa pyöräteitä rakennetaan lisää ja niiden turvallisuuteen kiinnitetään huomiota, lehti kirjoittaa.

Rankingissa on kiinnitetty huomiota kevyen liikenteen asemaan kaupunkisuunnittelussa, kaupunkipyöräjärjestelmien suosioon ja päättäjien, autoilijoiden sekä muun yhteisön suhtautumiseen pyöräillijöihin.

Pyöräilijä Oslossa
Oslo aikoo rauhoittaa keskustansa autoilta.Mike Toivonen

Eräissä kärkipään kaupungeissa kaupunkipyörien valikoimiin on otettu myös kuormapyöriä. Osa kaupungeista, kuten Oslo, tukee asukkaiden sähkökäyttöisten kuormapyörien hankintaa.

Pohjoismaisista kaupungeista Oslo saa erityiskiitosta siitä, että kaupunki haluaa ratkoa liikenneruuhkia ja vaikuttaa kansanterveyteen edistämällä pyöräilyä.

Listan laatijat muistuttivat pyöräilyn vaikutuksista talouteen. Esimerkiksi Kööpenhaminassa pyörällä liikkuva väestö tuo kymmenien miljoonien eurojen säästöt julkiselle terveydenhuollolle. Investoinnit pyöräteihin, kevyen liikenteen siltoihin ja muihin järjestelyihin tulevat monin verroin takaisin.

*Lue myös: *

Toimittajiemme Johanna Nummisen ja Hannele Muilun juttu Oslon pyöräilymullistuksesta ja aikeista rauhoittaa keskusta autoilta.

Toimittajamme Erja Tuomaalan juttu Kööpenhaminan uraauurtavasta pyöräilyajattelusta.

Toimittajamme Erja Tuomaalan juttu siitä, kuinka Kööpenhaminassa on huomattu, että kyyti pyöräriksalla saattaa virkistää vanhainkodin asukasta.