Martti Ahtisaari sai erikoisen syntymäpäivälahjan – Oli silminnähden hämmästyksissä

Rauhanvälitystoimisto CMI keräsi "Älä kerro Martille" -kampanjan avulla 631 877 euroa rauhantyöhön.

Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari
Presidentti Martti Ahtisaari vastaanotti suomalaisten salaisen yhteislahjan lähestyvän 80-vuotispäivänsä kunniaksi Helsingin Kalastajatorpalla torstaina.Markku Ulander / Lehtikuva

Presidentti Martti Ahtisaaren syntymäpäiväyllätys paljastettiin torstai-iltana Helsingin Kalastajatorpalla. CMI:n viestintäjohtaja Elina Lehtinen toivotti Martti Ahtisaaren lavalle juhlan alkaessa.

– Voi luoja varjele, Ahtisaaren ensimmäiset sanat kuuluivat.

– Mun täytyy tehdä tunnustus. Me ollaan puuhasteltu sun selän takana. Kaikki liittyy siihen, että olet tulossa seniori-ikään ja merkkipäiväsi ovat ovella. Me mietimme, mitä sinulle voi antaa lahjaksi. Tulimme siihen tulokseen, että sinulle ei voi antaa muuta lahjaksi kuin rauhaa, paljon rauhaa, Lehtinen sanoi.

Tämän jälkeen kaksi kuukautta pyörineen "Älä kerro Martille"- kampanjan olemassaolo paljastettiin rauhannobelistille itselleen. Ahtisaari istui tuolilla silminnähden hämmästyneenä, kun Lehtinen esitteli, mitä hänen selkänsä takana oli puuhailtu.

Ahtisaarelle ja yleisölle esitettiin videoesitys keräyksen kulusta. Siinä esiintyivät kampanjaa vetäneet, rauhantyöhön profiloituneet poliitikot, Elisabeth Rehn ja Pekka Haavisto sekä presidentin puoliso Eeva Ahtisaari ja poika Marko Ahtisaari.

– Kahden kuukauden ajan Suomessa on ollut käynnissä "Älä kerro Martille"-kampanja. Salaisuutta ovat olleet pitämässä Eeva, Marko, sekä Pekka ja Kimi, Lehtinen kertoi viitaten Ahtisaaren perheeseen sekä turvamiehiin.

– Turvamiehet ovat valinneet sellaisia reittejä, ettet sinä näe katumainoksia kampanjasta, hän jatkoi.

– Kiitos, kyllä mulle jotain on kerrottu, mutta ei tästä mitään, Ahtisaari kommentoi humoristiseen tyyliinsä.

Presidentin lähipiiri oli joutunut tekemään kaikkensa, jotta kampanja saatiin pysymään salassa. Mediaa oli pyydetty julkaisemaan kampanjasta kertovia juttuja vain internetissä, sillä Ahtisaari ei juurikaan käytä internetiä.

– Sinä Martti et ole maailman aktiivisin sosiaalisessa mediassa, Lehtinen sanoi ja sai hyvät naurut yleisöltä.

Ahtisaari seisoi lavalla silminnähden liikuttuneen näköisenä, kun keräyksen tuotto paljastettiin hänelle. Kampanjan tulokset olivat komeaa kerrottavaa.

– "Älä kerro Martille" -kampanja alkoi 20. huhtikuuta ja mukaan saatiin yli 10 000 tavallista suomalaista. Keskimääräinen lahjoitussumma oli 18 euroa. Kampanja tuotti kaiken kaikkiaan noin 640 000 euroa ja rauhanvälityskierroksia kertyi 15, Lehtinen kertoi.

Lehtinen pyysi Ahtisaarta useaan kertaan istumaan, mutta presidentti kieltäytyi kunniasta johdonmukaisesti ja seisoi lavalla onnittelujen ajan. Lopuksi Ahtisaarelle laulettiin onnittelulaulu.

CMI:n mukaan "Älä kerro Martille" -kampanja on yksi kaikkien aikojen suurimmista yksittäiselle järjestölle Suomessa kerätyistä poteista.