Valeuutiskampanjan hintalappu: noin 360 000 euroa

Selvityksen mukaan valeuutisten tuottajilla on yksityiskohtaiset kuvaukset palveluistaan ja selkeät listahinnat.

valeuutiset
Kännykkä käsissä.
Yle Uutisgrafiikka

Vuoden kestävän valeuutiskampanjan hinta on noin 360 000 euroa, arvio japanilainen tietoturvayhtiö Trend Micro. Yhtiö selvitti valeuutisia ja niihin liittyviä palveluja tarjoavia toimijoita (siirryt toiseen palveluun).

Hinta sisältää muun muassa kattavat tekaistut sosiaalisen median profiilit, valeuutisten kirjoittamisen ja valeuutisen levittämisen kuvitteellisten seuraajien välityksellä.

Valeuutiskampanjan hinta on arvio. Arvio perustuu netissä valeuutisia tarjoavien toimijoiden verkkosivuillaan kertomiin listahintoihin.

Esimerkiksi Google ja Facebook ovat luvanneet puuttua valeuutisten levittämiseen juuri valeuutisten nopeasti kasvaneen vaikutusvallan takia.

Kuvitteellisia julkkiksia, toimittajien mustamaalausta, listahintoja ja alennuksia

Trend Micro tutki valeuutisia käsittelevää raporttiaan varten muun muassa englannin-, venäjän-, kiinan- ja arabiankielisiä verkkosivuja, jotka markkinoivat sosiaalisen median, hakukoneiden ja uutisten tuottajien vaikuttamiseen ja ohjailuun tähtääviä palveluita.

Näitä palveluita ovat muun muassa:

  • Kuvitteelliset "some-julkkikset". Esimerkiksi kiinalaiseen Weibo-palveluun voi ostaa noin 2 300 eurolla kuvitteellisen profiilin, joka saa kuukaudessa 300 000 seuraajaa.
  • Levottomuuksien ja mielenosoitusten innoittaminen. Noin 178 000 eurolla saa kokonaisen kampanjan, joka yllyttää mielenosoituksiin ja levottomuuksiin. Halvimmillaan tulenaroista sosiaalisista aiheista keskustelevan suositun verkoston voi ostaa 35 000 eurolla. Esimerkiksi Yhdysvalloissa osa mielenosoituksista on saanut alkunsa juuri sosiaalisesta mediasta.
  • Toimittajien mustamaalaus ja kyseenalaistaminen. Noin 2 400 eurolla saa viikon kestävän kampanjan, johon kuuluu toimittajaa panetteleva artikkeli, jota tviitataan kymmeniä tuhansia kertoja ja saa sata tuhatta vierailua. Kommentoinnit, lisävierailut ja bottiseuraajat maksavat ekstraa. Noin 50 000 eurolla saa hankittua kampanjan joko toimittajan mustamaalaamiseksi tai hänen näkyvyytensä lisäämiseksi.
  • Puolueiden painostaminen ja vaaleihin vaikuttaminen. Kyseessä on monimutkainen ja aikaavievä operaatio, minkä vuoksi hintakin on noin 357 000 euroa.

Osalla valeuutisten tuottajista on listahinnat ja yksityiskohtaiset kuvaukset eri palveluistaan. Lisäksi tarjolla on VIP-asiakkuuksia, alennuksia ja jopa ympärivuorokautinen asiakaspalvelu.

– Oman näkökulman vahvistaminen ja julkiseen mielipiteeseen vaikuttaminen sosiaalisessa mediassa ja internetissä ei ole koskaan ollut näin helppoa, kuvailee Trend Micron edustaja Bharat Mistry.

Valeuutisten vaikutusten vähentäminen edellyttää, että ihmiset oppivat tunnistamaan toden valheesta. Muokatut valokuvat, tunnustettuja uutistoimijoita matkivat verkko-osoitteet ja kyvyttömyys vahvistaa ja perustella väitteitä ovat usein hyviä viitteitä valeuutissivustoista.