Kreikka saa 8,5 miljardin lainaerän

Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja esittää, että IMF liittyy mukaan Kreikan lainaohjelmaan.

Kreikka
EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici (vasemmalla) ja Kreikan valtiovarainministeri Eukleides Tsakalotos tapasivat euroryhmän kokouksessa Luxemburgissa 15.6. 2017.
EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici (vasemmalla) ja Kreikan valtiovarainministeri Eukleides Tsakalotos tapasivat euroryhmän kokouksessa Luxemburgissa 15.6. 2017.Epa/ Julien Warnand

LUXEMBURG Euromaat ovat päättäneet myöntää Kreikalle uuden lainaerän. Laina on 8,5 miljardia euroa. Erä on osa Kreikan yhteensä enintään 86 miljardin euron hätälainaohjelmaa.

Osa Kreikan vanhoista lainoista erääntyy maksettavaksi heinäkuussa, minkä vuoksi Kreikka tarvitsi 7,2 miljardia euroa.

Euromaiden ministerit ovat torstaina neuvotelleet Kreikan velkaohjelmasta. Erimielisyyttä on ollut esimerkiksi siitä, selviääkö Kreikka nykyisistä veloistaan ja kuinka suuria helpotuksia Kreikalle voisi myöntää.

Kokouksessa päädyttiin ratkaisuun, jossa Kreikan velkahelpotukset sidotaan maan talouskasvuun. Jos talous kasvaa ennakoitua hitaammin, velkoja voidaan helpottaa enemmän. Näin velan suhde bruttokansantuotteeseen, joka on nyt noin 180 prosenttia, pysyy paremmin hallinnassa.

– Suomen osalta vastuut eivät kasva, lainapääomaa ei leikata, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on toivonut Kreikalle suurempia velkahelpotuksia kuin mihin euromaat ovat olleet valmiita. Torstai-illan kokouksessa IMF ilmoitti, että se on valmis osallistumaan Kreikan lainaohjelmaan. Osallistuminen on kuitenkin ehdollista: Rahaa IMF voi maksaa vasta kun velkahelpotuksista on tarkempi käsitys.

– Tämä on toiseksi paras vaihtoehto, sanoi IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde.

Hän aikoo esittää vuorokauden sisällä rahaston johtokunnalle, että IMF tulee Kreikan lainoittajaksi. Rahaa IMF voi lainata enintään kaksi miljardia dollaria, mikä on pieni osa 86 miljardin euron enimmäislainasta.

Euromaat ja IMF ovat olleet erimielisiä siitä, voiko Kreikka jatkossa selvitä yli 320 miljardin euron veloistaan, ja miten niitä pitäisi helpottaa. IMF suhtautuu velkaan pessimistisemmin kuin euromaat, jotka taas eivät halua myöntää Kreikalle yhtä merkittäviä velkahelpotuksia kuin IMF haluaisi.

Kreikan ministeri oli helpottunut, kun hänen ei tarvinnut palata tyhjin käsin Ateenaan.

– Jos pidämme kiinni sitoumuksistamme, voimme irrottautua lainaohjelmasta vuonna 2018. Sehän on koko tämän harjoituksen tarkoitus, valtiovarainministeri Eukleidis Tsakalotos sanoi.

Seuraavaksi euroryhmä alkaa käsitellä toimia, joilla valmistaudutaan Kreikan palauttamiseen markkinaehtoisen rahoituksen varaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters