1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Lääkärit: Pohjois-Koreasta vapautetulla opiskelijalla ei botulismia

Pohjois-Korean vapauttamalla amerikkalaisopiskelijalla on laajoja aivovammoja, mutta ei merkkejä myrkytyssairaus botulismista, kertovat opiskelija Otto Warmbieria hoitavat lääkärit.

21-vuotias opiskelija Otto Warmbier tuomittiin 15 vuoden pakkotyöhön Pohjois-Koreassa maaliskuussa .2016. Kuva: EPA/KCNA

Yhdysvalloissa, Cincinnatin yliopistosairaala kertoi torstaina nuoren Otto Warmbierin terveydentilasta tiedotustilaisuudessa.

Lääkäriryhmän mukaan 22-vuotiaasta Otto Warmbierissa ei ole havaittu merkkejä botulismista (siirryt toiseen palveluun), vaikka Pohjois-Korea on väittänyt hänen sitä sairastavan. Pohjois-Korean mukaan Warmbier vajosi koomaan yli vuosi sitten botulismin ja unilääkkeiden yhteisvaikutuksesta.

Otto Warmbier vapautettiin aiemmin tällä viikolla ja lennätettiin kotikaupunkiinsa Ohiossa.

– Hänen tilaansa voi parhaiten kuvata reagoimattomaksi valvetilaksi, kertoi Warmbieria hoitava lääkäri Daniel Kanter tiedotustilaisuudessa.

Kanterin mukaan potilas ei ole puhunut sanaakaan eikä hän näytä ymmärtävän puhetta. Lisäksi Warmbierin aivoissa on todettu laajoja vaurioita, jotka ovat ilmeisesti aiheutuneet sydämenpysähdyksestä.

Lääkärit kertovat, että aivovammojen tarkka syy on silti epäselvä. Hämärän peitossa on myös se, millaista hoitoa Otto Warmbier sai  vankeutensa aikana Pohjois-Koreassa. Potilaasta ei ole kuitenkaan  löytynyt tutkimuksissa merkkejä pahoinpitelystä.

Neuvottelija tapasi kolme muuta vangittua yhdysvaltalaista

Turistimatkalla Pohjois-Koreassa ollut Otto Warmbier otettiin kiinni tammikuussa 2016 Pjongjangin lentokentällä. Häntä syytettiin Pohjois-Korean valtion vastaisista teoista, ja tuomittiin 15 vuoden pakkotyöhön.

Warmbier tunnusti viime vuoden helmikuussa Pjongjangissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että hän oli yrittänyt varastaa propagandajulisteen hotellistaan ystävänsä äidille. Hän kutsui tuolloin tekoaan "hyvin vakavaksi ja ennalta suunnitelluksi". Ei ole tiedossa, tunnustiko hän vapaaehtoisesti.

Nuori mies vaikutti terveeltä ja hyvinvoivalta vielä oikeudenkäynnissään, mutta Pohjois-Korean viranomaisten mukaan hän vaipui koomaan pian sen jälkeen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson kertoi alkuviikosta, että Otto Warmbierin vapauttamisesta oli sovittu presidentti Donald Trumpin johdolla.

Pohjois-Koreassa on yhä vangittuna kolme muuta yhdysvaltalaista, joiden vapauttamiseksi käydään parhaillaan neuvotteluja. yhdysvaltain ulkoministeriö kertoo, että Warmbaueria koskevien neuvottelujen aikana Yhdysvaltain Pohjois-Korean erikoislähettiläs Joseph Yun tapasi vangitun kolmikon. Ministeriö ei kertonut tapaamisen yksityiskohdista.

Lähteet: Reuters, AFP