Käsimatkatavaroista tehdään pian viipaleita – uusi tekniikka tuo turvatarkastajille pyöriteltävän 3D-kuvan

CT-kuvantamisen avulla jonot voivat lyhentyä, kun läppärit ja nesteet voi jättää laukkuun.

turvatarkastukset
Turvatarkastaja tutkii matkatavaroita laitteella
Myös Amsterdamin Schipholin lentokentällä on kokeiltu uutta käsimatkatavaroiden skannauslaitetta.Koen Van Weel / EPA

Yhdysvalloissa on ryhdytty testaamaan uutta 3D-skanneria, jonka odotetaan tunnistavan paremmin räjähteet ja lyhentävän tarkastuspisteiden jonoja.

Yhdysvaltain liikenneturvallisuusviraston mukaan tietokonetomografiaa (CT) käyttävä läpivalaisulaitteisto on käytössä yhdellä pisteellä Phoenixin Sky Harbor –lentokentällä.

Teknologiaa käytetään jo nykyisellään ruumaan menevien matkatavaroiden seulonnassa, mutta CT-kuvantajien hinta ja suurempi koko eivät ole laajentaneet tekniikkaa käyttöön käsimatkatavaroissa. Laitteen avulla muodostetaan 3D-kuva, jolla turvatarkastaja voi tutkia matkalaukun sisältöä eri kulmista. Epäilyttävät laukut voidaan ottaa sivuun ja tarkastaa käsin.

Läppärit ja nesteet jäävät laukkuun

Kokeiluun osallistuvan American Airlinesin mukaan matkustajat voisivat tekniikan yleistyessä jättää kannettavat tietokoneet, nesteet ja aerosolipullot muiden käsimatkatavaroidensa joukkoon. Tämä todennäköisesti lyhentäisi turvatarkastusjonoja.

CT-teknologian avulla tarkastaminen on myös nopeampaa ja käsitarkastukseen päätyvien laukkujen määrä vähenee.

Samaa CT-tekniikkaa käytetään runsaasti lääketieteessä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin mukaan tietokonetomografia eli viipalekuvaus on tutkimus, jossa röntgensäteiden avulla otetaan poikkileikekuvia halutulta alueelta. Lääketieteen käytössä leikekuvista saadaan eroteltua erilaisia yksityiskohtia, kuten esimerkiksi luuta, rasvaa, ilmaa, sisäelimet ja verisuonet.

Lähteet: AP