Trumpin viikko: Ammuttu kongressiedustaja ja presidentin rikostutkinta

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asema muuttui kuluneen viikon aikana hankalammaksi, kun hänen omien toimiensa lainmukaisuutta on alettu tutkia, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.

Kuva: Brendan Smialowski / AFP

WASHINGTON Presidentti Donald Trumpin työviikko on jälleen päättymässä kurjemmin kuin mitkään edellisistä 21 viikosta Valkoisessa talossa.

Republikaanien kongressiedustaja Steve Scalise on kriittisessä tilassa ja taistelee hengestään ja presidentti itse taistelee poliittisesta eloonjäännistään.

Varhain keskiviikko-aamuna Washingtonin kupeessa Alexandriassa vältyttiin täpärästi kongressiedustajien joukkomurhalta, kun Trumpia vihaava  66-vuotias valkoinen mies, James Hodgkinson Illinoisista, aloitti silmittömän ammuskelun kohti baseball-ottelua harjoittelevaa republikaanien kongressiryhmää. 

Koska joukkueessa oli pari senaattoria, olivat turvatoimet hieman suuremmat ja suoranaisilta kuolonuhreilta vältyttiin. Viisi ihmistä haavoittui ja ampuja kuoli poliisin luoteihin.

Lähes samaan aikaan presidentti itse sai kuulla olevansa rikostutkinnan alaisena. Erityistutkija Robert Mueller selvittää, yrittikö Trump estää oikeuden toimintaa, kun hän erotti FBI:n johtajan James Comeyn toukokuun alussa.

Haluan toistaa lauseen: Yhdysvaltain istuva presidentti on rikostutkinnan kohteena. 

Tällaista ei usein kirjoiteta. Historia vie Richard Nixonin Watergate-tutkintaan 70-luvulle. Pitkän taistelun jälkeen Nixon erosi virastaan ennen kuin hänet ehdittiin erottaa.

Vain viikko sitten Trump riemuitsi  ex-FBI-johtaja Comeyn lausunnosta, kun tämä sanoi senaatin kuulemisessa, että hänen virkakautenaan Trump ei ollut tutkinnan kohteena. Presidentti katsoi vapautuneensa täysin epäilyistä ja pilkkasi lakimiehensä välityksellä kaikkia osapuolia.

Kuvio oli kuitenkin muuttunut jo toukokuussa pian sen jälkeen, kun Trump erotti Comeyn 9.toukokuuta.

Varaoikeusministeri Rod Rosenstein nimitti erottamisen jälkeen erityistutkijan, syyttäjävaltuuksin toimivan Robert Muellerin selvittämään Venäjän puuttumista Yhdysvaltain vaaleihin ja mm. neuvonantaja Michael Flynnin yhteyksiä Venäjään.

Washington Postin mukaan Mueller otti ensitöikseen Comeyn erottamisen selvitettäväkseen. Pohjana oli Trumpin oma lausunto, jossa hän kertoi erottaneensa Comeyn tämän kiinnostuttua liikaa Venäjästä ja Flynnistä. 

Ainakin kolme tiedustelujohtajaa on lähiaikoina tulossa Muellerin kuultavaksi.

Järkyttävät asiat alkavat Washingtonissa yhdistää riiteleviä puolueita.

Kongressiedustaja Scalisen ampuminen on lisännyt poliitikkojen yhteistoiminnan tarvetta ja toistensa kunnioittamista. Ainakin hetkellisesti.

Presidentti Trump totesi saman torstai-aamuna, kun hän lyhyesti esitti osanottonsa Scalisen omaisille ennen kuin siirtyi puhumaan omasta työllisyysohjelmastaan ja tyttärensä Ivankan yritystoiminnasta.  

Trump ei mitenkään pahoitellut sitä, että hänen oma politiikkansa oli mahdollisesti ollut ampujan motiivina. 

Presidentti oli ehtinyt jo avata aamun twiittitulvalla, jossa hän jälleen haukkui Venäjä-tutkijat historian pahimmasta noitavainosta, jonka kohteeksi hän itse on joutunut. 

Presidentti kokee tutkinnan vainona. Tutkinta ei merkitse syyllisyyttä. Se voi jopa vapauttaa epäilyistä. Presidentti on raivoissaan siitä, että hän itse ei enää ole tilanteen herra niin kuin ehkä New Yorkin kiinteistöbisneksessä pystyi olemaan.

Oma puolue neuvoo Trumpia olemaan hiljaa ja kärsivällinen tutkinnan aikana. Varapresidentti Mike Pence ei ole sanonut mitään, mutta jo hänkin palkkasi torstaina lakimiehen hoitamaan Venäjä-tutkinnan  käänteitä.

Republikaanit ovat entistä huolestuneempia omasta poliittisesta tulevaisuudestaan yhä yksinäisemmäksi jäävän presidentin rinnalla.

Näin päättyi Donald Trumpin viides kuukausi Yhdysvaltain presidenttinä.