Lappeenrannan kesyllä hirvellä oli aivokasvain

Eviran tutkija vahvistaa nuoren hirven lopettamispäätöksen olleen oikea, sillä eläin olisi kuollut hitaasti aivokasvaimeen.

hirvi
Hirvi
Aivokasvain aiheutti Lappeenrannassa liikkuneen nuoren hirven oireet, kuten poikkeuksellisen kesyn käytöksen.Tommi Parkkinen / Yle

Syy toukokuun lopussa Soskualla liikkuneen kesyn hirven outoon käytökseen on selvinnyt. Eläin muun muassa antautui ihmisten rapsutettavaksi.

Elintarvikevirasto Eviran tutkija Minna Nylund kertoo, että vuoden ikäisen hirven aivojen alta löytyi parinsadan gramman painoinen, litistyneen omenan muotoinen kasvain. Kasvain on painanut hirven aivoja.

– Se on aiheuttanut takajalan ontumista sekä muutenkin hölmöä käytöstä, Nylund lisää.

Elintarvikevirasto Eviran tutkimuksissa kävi ilmi, että kasvain oli suurikokoinen hirven aivokopan kokoon nähden.

– Se on varmaan pikkuhiljaa kasvanut. Jotkut aivokasvaimet voivat olla sellaisia, että ne tulevat hyvinkin varhaisessa vaiheessa, Nylund sanoo.

Lopettamispäätös oli oikea

Kasvainta tutkitaan Evirassa vielä lisää, mutta tutkija Minna Nylund kertoo, ettei eläimen lopettamista tarvitse jossitella. Hirvi olisi joka tapauksesssa menehtynyt kasvaimeen myöhemmin.

Ihan hyvä sille, ettei tarvinnut loppuun asti kärsiä.

Minna Nylund

– Se olisi kuollut pikkuhiljaa. Ihan hyvä sille, ettei tarvinnut loppuun asti kärsiä, Nylund sanoo.

Saimaan kanavan läheisyydessä Lappeenrannassa liikkunut nuori hirvi lopetettiin sen jälkeen, kun se oli hakeutunut ihmisten läheisyyteen ja ontunut takajalkaansa. Lopettamispäätöksen jälkeen osa ihmisistä mietti, olisiko hirvi voitu siirtää vaikkapa eläinpuistoon.