Lontoon tornitalon palosta alkaa rikostutkinta

24-kerroksisen talon remontin yhteydessä on voitu tehdä virheitä, jotka johtivat tuhoisaan lopputulokseen.

tulipalot
Grenfell Tower liekeissä.
Facundo Arrizabalaga / EPA

Lontoon poliisi on aloittanut rikostutkinnan keskiviikkona tapahtuneesta Grenfellin tornitalon tulipalosta. Palossa kuoli ainakin 17 ihmistä.

Tutkinta keskittyy erityisesti teknisiin tietoihin, eli miten palo sai alkunsa ja miksi se pääsi leviämään kontrolloimattomasti niin, että koko talo oli ilmiliekeissä koko 24 kerroksen korkeudelta.

Palon alkusyyksi on arveltu neljännessä kerroksessa tapahtunutta jääkaapin räjähdystä. Asukkaat olivat valittaneet, että talon remontin jäljiltä yhteiskäytössä oleviin tiloihin oli jäänyt paljon remonttijätettä, joka pahensi paloriskiä.

Rakennuksen seinät näyttivät palaneen voimakkaasti. Tutkijat selvittävät, johtuiko tämä remontin yhteydessä ulkoseiniin asennetusta alumiini-polyesteri-pinnoitteesta, jonka tarkoituksena oli parantaa rakennuksen lämpöeristystä ja ulkonäköä.

Jokaisen rakennuksessa olleiden 120 asunnon seinän ja lattian tuli muodostaa este tulipalon leviämiselle. Ne eivät kuitenkaan estäneet leviämistä.

Lisäksi tutkijat ovat kiinnostuneita rakennuksen kaasuputkistoista, jotka oli pitänyt eristää, jotta tuli ei pääsisi leviämään niiden kautta. Palokunnan kertoman mukaan kaasuputki ylläpiti tulta pitkän aikaa, kunnes murtunut putki saatiin tukittua.

Tutkijat selvittävät lopuksi, oliko asukkaille annetut toimintaohjeet ajan tasalla.