Virginian ampuja purki republikaanivihaansa ensin somessa

Republikaanisenaattori Steve Scalisea haavoittanut ampuja arvosteli presidentti Donald Trumpia kitkerästi Facebook-tilillään.

Ulkomaat
Alexandrian poliisi eristää ampumisaluetta yhdysvaltain Virginiassa
Alexandrian poliisi eristi ampumavälikohtausaluetta yhdysvaltain Virginiassa keskiviikkona.Alex Wong / AFP

Poliisin luodista kuollut 66-vuotias James Hodgkinson oli vihainen mies. Häntä ajoi Facebook-sivujen perusteella syvä Trumpin ja republikaanien inho.

Facebook-sivuillaan Hodgkinson nimitti presidenttiä petturiksi ja demokratian turmelijaksi. Hänen mukaansa oli aika tuhota Trump kumppaneineen.

Hodgkinsonin oma elämä tuhoutui baseball-kentällä keskiviikkona Alexandriassa. Sitä ennen hän ehti haavoittaa ampumalla republikaanipolitiikko Steve Scalisea.

Missä vaiheessa someraivo muuttuu väkivallaksi?

Viranomaiset ja tutkijat ovat vihapuheen edessä osin voimattomia. On vaikea erottaa, milloin väkivaltaiset sanat muuttuvat väkivaltaisiksi teoiksi. Yhdysvalloissa on politiikka on polarisoitunut ja äänenpainot koventuneet. Ihmiset huutavat netissä vihaansa, mutta eivät välttämättä ryhdy toimiin.

Toisaalta yhteenotot vasemmistolaisten ja oikeistolaisten ääriryhmien välillä ovat lisääntyneet.

Mikään Hodgkinsonin postauksista ei tutkijoiden mukaan viitannut siihen, että hän ryhtyy väkivallantekoihin käytännössä.

Ampuja oli yksinäinen susi

Tässä vaiheessa tutkijat pitävät Alexandrian ampujaa yksinäisenä toimijana. Hänellä ei tiedetä olleen yhteyksiä radikaalehin ryhmiin. Hän tuki vaaleissa sitoutumatonta ehdokasta Bernie Sandersia.

Useimmiten väkivaltaan syyllistyvät äärioikeistolaiset ryhmät. Myös vasemmistolaisilla ryhmillä on väkivaltataustaa. Esimerkiksi Weather Underground-liike oli aktiivinen 1970-luvulla. Tutkijoiden mukaan vasemmistoradikalismi on Yhdysvalloissa jälleen vahvistumassa.

_Lähteet: Reuters _