Nopeusnäyttökään ei aina hillitse: päiväkoti ohitetaan jopa 118 kilometrin tuntivauhtia

Kaksi kolmasosaa autoilijoista ajaa Kokkolassa sallittua nopeutta päiväkotien ja koulujen luona. Joka kolmas kuljettaja siis ei.

nopeusrajoitukset
Kaustarin koulu
YLE / Petra Haavisto

Kokkolan kaupungin nopeusmittaukset keväältä osoittavat, että joka kolmas autoilija ajaa ylinopeutta koulujen ja päiväkotien kohdalla. Kovimmillaan päiväkodin ohi pyyhkäistiin 118 kilometrin tuntivauhdilla keskellä päivää.

Nopeusnäyttötaulut kiersivät jokavuotiseen tapaan kymmenessä paikassa eri puolilla kaupunkia tammikuusta toukokuuhun. Kaikilla mittausalueilla on 40 kilometrin rajoitus.

Parhaiten rajoitusten mukaan ajettiin Torkinmäen koulun kohdalla, missä 90 prosenttia kuljettajista ajoi sallittua nopeutta, Chydeniuksen koulun kohdalla 85 prosenttia.

Huonoin tilanne on Kaustarin koululaisilla, jotka valtaosa autoilijoista ohittaa ylinopeudella. Alimmillaan sallitussa nopeudessa pysyi vain joka kolmas kuski, parhaimmillaankin alle puolet. Mittausjaksoja oli useita.

Myös Pikiruukin päiväkodin tilanne on huono: sopivaa vauhtia ajoi 38–55 prosenttia autoilijoista. Pikiruukissa mitattiin myös kevään korkein mittarilukema: kuljettaja ajoi nopeusnäytön ohi 118 kilometrin tuntivauhtia. Kirkonmäen päiväkoti ohitettiin vauhdikkaimmillaan 116 kilometrin vauhdilla. Molemmat lukemat kirjautuivat keskiviikkona keskipäivällä.

Liikenneinsinööri Jukka Harju näkee tuloksissa kuitenkin myös myönteistä kehitystä: esimerkiksi tunnetusti kovavauhtisella Kustaa Aadolfinkadulla nopeusrajoitus on laskettu muun kaupunkialueen tavoin 50:stä 40 kilometriin tunnissa. Ylinopeuksia ajavien osuus on pysynyt silti samana eli käytännössä vauhti tieosuudella on laskenut. Samoin Anders Chydeniuksenkadun nopeudet ovat viimein kääntyneet lievään laskuun.