1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vapaaehtoistyö

Haluaisin auttaa vanhusta, mutta mistä alkaisin? Tässä 5 neuvoa, joilla tarttua vapaaehtoistyöhön

Uteliaisuus ja ennakkoluulottomuus ovat tärkeitä vaatimuksia vapaaehtoiselle vanhuksen auttajalle.Tärkeintä on olla oma itsensä.

vapaaehtoistyö
Vanhus kävelee rollaattorin kanssa.
Niko Mannonen / Yle

Ratkaisevaa on, haluaako toimia kotona vai palvelukodissa asuvan **iäkkään ihmisen kanssa, **Vanhustyön keskusliiton senioritoiminnan vastaava toiminnanjohtaja Anu Lintilä muistuttaa.

– Jos seniori on luonteeltaan arka, vapaaehtoistyötä on helpompi tehdä palvelukodissa. Jos taas haluaa toimia itsenäisemmin, vanhuksen koti on siinä tapauksessa toimivampi ympäristö.

*Vapaaehtoistoimintaa organisoi joku taho lähestulkoon jokaisella Suomen paikkakunnalla. *Lintilän mukaan vapaaehtoisen auttajan ja vanhuksen välissä on hyvä olla vapaaehtoistyötä järjestävä kolmas osapuoli.

– Kun netistä hakee tietoa omalla paikkakunnalla ja hakusanalla vapaaehtoistyö, niin aika varmasti tulee hyviä osumia.

Haastattelu ja perehdytys ovat asioita, joita vapaaehtoistyötä järjestävät tahot edellyttävät halukkaalta. Haastattelussa selvitetään, että hakija on liikkeellä oikealla motiivilla, ja perehdytys tekee tutuksi vapaaehtoistyön periaatteet.

– Vastaan voi tulla tapauksia, joissa henkilö hankkii vapaaehtoistoiminnan kautta asiakkaita omaan yritykseensä. Muun muassa tämän vuoksi vapaaehtoisorganisaatiot varmistavat, että hakija on luotettava, Lintilä selventää.

*Iäkkään ihmisen ehdoilla on mentävä, *Lintilä muistuttaa. Kun vanhusta auttaa hänen arjessaan, täytyy myös nuoremman auttajan edetä kaikessa rauhallisemmin.

– Esimerkiksi ulkoilu voi viedä yllättävän paljon aikaa.

*Ole oma itsesi. *Lintilä muistuttaa, että mitään roolia ei tarvitse vetää, eivätkä vapaaehtoisorganisaatiot vaadi erityistaitoja hakijoilta.

– Lähde ennakkoluulottomasti luomaan uutta ja hyvää ihmissuhdetta, ole utelias ja ennakkoluuloton, Lintilä kertoo ja jatkaa,

– Ammattilaiset pitävät huolen, että vanhuksen elämän perusasiat hoituvat. Usein ammattilaisilla ei kuitenkaan ole aikaa sosiaaliseen tukeen – vapaaehtoiset voivat tuoda todella merkittävän psykososiaalisen tuen vanhuksen elämään.

Lue seuraavaksi