Oulu on keksinyt keinon, joka hillitsee hintojen nousua: Kaupunki määrää enimmäishinnat uusille asunnoille

Tampereen ja Oulun maapolitiikan suurin ero on siinä, että Oulu ilmoittaa uusien alueiden rakentajalle, mitä asunnon neliöhinta saa enimmillään olla. Rakennusteollisuus tuomitsee kokonaan markkinoiden sormeilun.

asuminen
Raknetamista Tampereen Vuoreksessa
Maa muuttuu rakennusmaaksi monen mutkan jälkeen. Kunta saa asettaa rakentamiselle ehtoja, jotka kirjataan tontintluovutussopimukseen. Nämä talot nousevat Tampereen Vuorekseen.Jari Hakkarainen/ Yle

Muuttoliike pitää hinnat korkeana, jos asuntotarjontaa ei ole tarpeeksi. Tämän tosiasian tuntevat rahapussissaan kaikki kasvavien kaupunkien asuntovelkaiset.

Pellervon taloustutkimus julkaisee tutkimuksia asumismenoista. Tamperetta ja Oulua verratessa näkyy vuokralaisten kustannuksissa pieniä eroja, mutta asunnonomistajilla kyse on suuremmista euromääristä. Asuntojen hinta ja korkomenot sen tekevät.

Kaikki asumiskustannukset
Yle Tampere

Omistuskaksiossa asuva tamperelainen maksaa vuodessa yli 2 200 euroa enemmän kuin oululainen kohtalontoveri. Kolmiossa asuvan pienen perheen elättäjiltä kuluu yli 3 000 euroa vuodessa oululaisiin verrattuna.

Tonttitarjontaa on oltava tarpeeksi

Asumiskustannuksiin vaikuttaa moni eri asia, mutta kasvavien kaupunkien strategioissa kohtuuhintaisen asuminen varmistaminen on kärkipään asioita.

Tampereen ja Oulun pääidea on samansuuntainen: kaupungit huolehtivat siitä, että rakennusmaata on riittävästi tarjolla – ja mielellään kaavoitetaan omaa maata.

Esimerkiksi Tampereella on onnistuttu lisäämään kaupungin omistaman kaavoitetun maan varantoa viime vuosina huomattavasti: Tampereella on nyt yli puolet asumisen kaavavarannosta omilla maillaan eli yhteensä 563 000 kerrosneliömetriä, kun yksityisillä mailla on varannosta 435 000 kerrosneliömetriä.

Vielä vuonna 2014 yksityisessä omistuksessa olevaa kaavoitettua maata oli lähes 60 prosenttia koko varannosta.

Oulu laittaa hintalapun asumiselle

Asemakaavasta rakentamiseen on vielä pitkä matka ja monta mutkaa. Tiet, putket ja johdot on rakennettava, ennen kuin päästään tontinluovutukseen.

Tässä kohtaa Oulun kaupunki kaivaa esiin paperin, jossa rakennusliike allekirjoituksellaan sitoutuu rakentamaan omistusasunnon kaupungin määrittelemään neliöhintaan, kun kyse on uudisalueille rakentamisesta.

– Juuri korotimme näitä hintoja. Kerrostalo asunnon enimmäishinta on 2 900 euroa neliö ja rivitaloasunnon 2 600 euroa neliö, vahvistaa Oulun asuntotoimenpäällikkö Jukka Kokkinen.

Rakentamista Oulun Hiukkavarassa.
Oulun Hiukkavaarassa uusi rivitaloasunto saa maksaa enintään 2600 euroa neliöltä.Paulus Markkula/ Yle

Muualla Suomessa kunta ei laita hintalappua uusiin asuntoihin. Oulussa aluerakentaminen tapahtuu kaupungin omistamalle vuokramaalle. Myyntihinnan ylärajan määritteleminen estää tonttikustannuksen siirtymisen asuntojen hintoihin.

– Rakennusliike saa vuokratontin, se ei käytännössä maksa tonttikustannusta, ainoastaan maanvuokran rakentamisajalta.

– Olisi väärin, että rakennusliike saisi kaupungin omistamalta maalta itselleen katetta asunnon hinnassa. Myös asunnon ostajien kannalta olisi väärin, jos he joutuisivat maksamaan tonttikustannusta ensin asuntonsa hinnassa ja sen jälkeen toiseen kertaan vielä maanvuokrana.

– Minusta on perusteltua rajoittaa tällaista ei-oikeutettua ”katetta”, Jukka Kokkinen sanoo.

Tampere kuulolla

Tampereella päivitetään maapolitiikan linjauksia uuden valtuustokauden alettua. Tuore kaupunkiympäristöstä vastaava apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.) kokee, ettei suuria muutoksia tarvita. Enintään infrastruktuurin rakentamiskustannusten seurannassa on kehittämistä.

Aleksi Jäntti vierastaa maksimihinnoitteluajatusta.

– Helposti käy sitten niin, että katosta tulee myös minimi. Toivon, että se ei ainakaan tarkoita rakentamisen laadun heikkenemistä.

Voitaisiinko Tampereella ottaa Oulun konsti käyttöön?

– Itse kannatan kokeilukulttuuria, myös muiden virheistä kuin onnistumisista oppimista. On ihan tarkoituksenmukaista seurata Oulun tilannetta. Siellä on tehty rohkeita päätöksiä ja ne eivät välttämättä ole huonoja, Aleksi Jäntti pyörittelee.

Vastaus on siis varma ehkä ei.

Rakennusteollisuus tyrmää markkinoiden häiritsemisen

Rakennusliikkeiden edunvalvontaan keskittynyt Rakennusteollisuus RT ry tyrmää Oulun tontinluovutuspolitiikan.

– Emme pidä tällaista hyvänä, Rakennusteollisuuden elinkeinopoliittisten asioiden johtaja Anu Kärkkäinen sanoo suoraan.

– Se lisää sääntelyä ja häiritsee markkinatalouden toimivuutta. Nyt pitäisi pyrkiä siihen, että tuotanto lisääntyy. Jos halutaan vaikuttaa hintoihin, niin kyllä määrällä vaikutetaan enemmän.

– Hintojen säätely sopii ja kuuluu kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen ARA-tuotantoon, mutta ei omistusasumiseen.

Vastaus on siis täysin jyrkkä ei.

Pikavoitot poistuvat

Oulussa on myös markkinavetoista omistusasuntotuotantoa, ja etenkin keskustan uusien talojen neliöhinnat ovat kovassa nousussa.

Viime vuonna Oulun asuntotuotannosta kolmannes rakennettiin enimmäishinnoitelluille alueille.

– Siellä rakennusliikkeiden ei tarvitse pyöriä spekulatiivisilla maamarkkinoilla, etsiä maata ja miettiä kaavoitusta. Suuria pikavoittoja näiltä alueilta ei tule, Jukka Kokkinen sanoo.

– Enimmäishinnoittelu hillitsee myös markkinaehtoisen rakentamisen hintakehitystä. Olemme tähän järjestelyyn tyytyväisiä.

Entä asuntojen rakentamisen laatu?

– Rakennusliikkeet kilpailevat laadulla, kun hinnassa on vähän kilpailuvaraa. Tietenkään kaikkea ei tällä saavuteta, mutta sitten on markkinaohjautuvaa kalliimpaa tuotantoa.

Kaupunki määrittelee enimmäishinnan huolellisen seurannan avulla. Oman kilpailutettavan vuokra- asuntotuotannon kautta saadaan tietoa todellisesta urakkahinnoittelusta. Tähän arvioidaan päälle muita kohtuullisia kustannuksia ja otetaan huomioon muun muassa myyntiriski.

Kerrostalokaksion hintamuutokset
Yle Tampere

Asumisen hintakehitystä voi hyvin vertailla vanhojen osakeasuntojen hinnoilla. Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2010 jälkeen esimerkiksi kerrostalokaksion hinnat ovat nousseet eniten Helsingissä. Toiseksi eniten hinnat ovat nousseet Tampereella. Oulussa hinnat ovat laskeneet.

Hintatiedot: Pellervon taloustutkimuksen tiedote 17.8.2016 (siirryt toiseen palveluun)

Tilastokeskus, Asuntojen hinnat nousseet muuttovoittokunnissa -artikkeli 31.5.2017 (siirryt toiseen palveluun)