Suomen kovin kuntaverottaja kaavailee nyt tuntuvaa veroalea

Savonlinnan kaupunginjohtajan mielestä talouden hevoskuuri on purrut.

verotus
Vanhempi ihminen ottaa rahaa lompakosta.
Yle

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine esittää kaupunginhallitukselle vuoden 2018 talousarvion kehysesityksessään kaupungin tuloveroprosentin alentamista kerralla yhdellä prosenttiyksiköllä. Nykyään Savonlinnan kuntaveroprosentti on Suomen korkeimmalla tasolla, 22,5.

Laine perustelee esitystään sillä, että säästötoimien myötä kaupungin taloustilanne on parantunut, ja veronalennus lisäisi kaupungin vetovoimaa.

Laihoja vuosia

Savonlinnan talous on kyntänyt ojanpohjaa, ja kaupunki on käynyt läpi ankaran säästökuurin. Esimerkiksi vuosina 2013–2016 henkilöstöä on vähennetty 194:llä, mikä on lähes 15 prosenttia kaupungin työvoimasta. Kaupungin toimitiloista on kadonnut viidennes, ja toimintamenojen kasvu on painettu nollan tuntumaan. Samaan aikaan on pyritty vahvistamaan kaupungin tulopohjaa erilaisilla elinkeinopoliittisilla hankkeilla.

Kaupunginjohtaja Janne Laineen mukaan veroale edellyttäisi kuitenkin vyön kiristämistä myös tulevaisuudessa. Itä-Suomen yliopiston opettajakoulutus Savonlinnassa lakkaa vuonna 2018, ja se iskee kaupungin talouteen kovaa. Jos veroprosenttia samaan aikaan lasketaan, on palveluverkkoa Laineen mukaan väistämättä karsittava ja joistakin palveluista pitää luopua kokonaan.