Merikotkapariskunta pani voimajohtosuunnitelmat uusiksi – saaristoalueella rakennetaan luonnon ehdoilla

Enää ei eläinten tarvitse välttämättä siirtyä voimalinjojen tieltä. Nykyään linjat väistävät eläimiä ja linnuille tehdään jopa oma orsi voimatolpan nokkaan.

Suurjännitelinjat
Vaasan sähköverkon toimitusjohtaja Juha Rintamäki seuraa uuden ympäristöyställisemmän voimajohdon valmistumista Jungsundissa.
Vaasan sähköverkon toimitusjohtaja Juha Rintamäki seuraa uuden ympäristöyställisemmän voimajohdon valmistumista Jungsundissa.Antti Haavisto / Yle

Vaasan Gerbyn ja Mustasaaren Alskatin välillä on meneillään noin puolen vuoden mittainen voimajohtotyö, jota tehdään entistä tarkemmin luonnon ehdoilla. Muuttuvat luonto-olosuhteet ovat jo laittaneet huhtikuussa alkaneen työn muutamaankin kertaan uusiksi.

Ensimmäiseksi kaavailuissa ollut maakaapelivaihtoehto torpattiin jo suunnittelupöydällä liian kalliiden kustannusten vuoksi. Suunnitelmat muutettiinkin ukkosilta ja puilta suojattuun ilmajohtoon, jonka vaikutuksia selvitettiin ensin laajasti. Seuraava suunnitelmien muutos olikin sitten vähän haastavampi.

– Meillä oli tiedossa heti aluksi merikotkan pesintä tässä johtoreitin läheisyydessä ja se otettiinkin alkuun huomioon reitin suunnittelussa. Mutta sitten kun johtotöitä oltiin jo aloittamassa, tämä merikotkapariskunta päättikin muuttaa aivan tähän johtoreitille ja se taas laittoi jo kertaalleen suunnitellut muutokset taas uusiksi, Vaasan Sähköverkkoyhtiö Oy:n toimitusjohtaja Juha Rintamäki kertaa vaiherikasta alkua.

Voimajohtoreitin suunnittelluun ovat vaikuttaneet myös alueella esiintyvät ja luonnonsuojelulain nojalla rauhoitetut liito-oravat. Niiden esiintyminen tosin kartoitettiin jo hyvissä ajoin ennen urakan alkua. Luontoarvojen tarkka huomioiminen tällaisella saaristoalueella on nykyään itsestäänselvyys.

Lintuorsi voimajohtopylvään huipulle

–Tämä onkin sellainen ratkaisu että tietääksemme Suomessa sitä ei ole edes ennen kokeiltu. Voimajohtopylvään korkeimmassa kohdassa sijaitsevaan niinsanottuun ukkospukkiin asennetaan linnuille oma metallinen leveä orsi, jonka päältä sittebn merikotkat ja mahdolliset muutkin linnut voivat tähystää ja oleilla turvallisesti, Juha Rintamäki kertoo.

Uusi innovaatio kehitettiin yhteistyössä urakoitsijan, suunnittelijan ja valvovien viranomaisten kanssa, ja sen toimivuutta tullaan myös seurannalla jatkossa kartoittamaan.

Orsien lisäksi johtoihin tulee jo aiemmin hyväksi havaittuja ja yleisempiä havainnemerkkipalloja, joilla pyritään suojelemaan lintuja törmäyksiltä sähköjohtojen kanssa. Vaasan Sähkö on käyttänyt pallojen lisäksi voimalinjoillaan myös jo muutaman vuoden ajan merkkilippuja.

Voimajohtoa vedetään varsin laajalle alueelle ja sen vaikutuspiiriin kuuluu noin 2500 taloutta Jungsundissa, Iskmossa, Köklotissa, Västervikissä ja myös koko Raippaluodon saaristossa. Esimerkiksi Jungsundissa parikymmentämetriset mastot ovat jo pystyssä ja seuraavaksi ohjelmassa onkin jo niihin tulevien johtimien veto. Koko hankkeen on määrä valmistua marraskuun loppuun mennessä.