Yritykset ottivat vastuuta Rovaniemen kesäilmeestä – Valtakadusta tehtiin muuntuva taidekatu

Rovaniemi
Arctic Art and Design Summer
Sauli Antikainen / Yle

Rovaniemeläisen Arctic Light -hotellin markkinointipäällikkö, Belgian Brüggestä aikanaan Lappiin muuttanut Lieven De Rycke kertoo Taidekatu-ajatuksen syntyneen joulun jälkeen, kun Hotellin edustalle joulun ajaksi rakennetusta valaistuksesta jäivät kaapelit kadun ylle.

Taustalla oli myös De Rycken, Taidekatu-idean pääorganisaattorin huomio, että Rovaniemi on hieman harmaa kaupunki, mutta sillä on kaunis sielu joka pitää saada paremmin esille.

Hotellissa alkoi suunnittelu, mitä kaapeleille pitäisi tehdä. Syntyi ajatus somistaa ne taiteella. Mukaan saatiin lähialueen yrityksistä Hostel Koti, Opteam, ravintola Nili, Safartica Kulttuuritalo Korundi, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan muotoilijaopiskelijat ja Rovaniemen kaupunki.

– Rovaniemi saa tänä kesänä kaikille avoimen arktisen taidetapahtuman ja koko kesän kestävän taidenäyttelyn, Lieven De Rycke kertoo.

Nyt nähtävä kokonaisuus ei ole pysyvä. Taitelijat voivat kesän aikana ottaa yhteyttä ja tarjota teoksiaan näytteille joko kadulle tai sisätiloihin, Arctic Light hotellin kokoushuoneeseen, joka on entinen kauppalan valtuustosali.

– Toivon, että katu elää ja yllättää pitkin kesää, kun sinne tulee uutta katsottavaa De Rycke sanoo.

Arktiset värit

Rovaniemen Valtakadun taidetekstiilejä 2017
Valtakadun taidetekstiilejä ovat tehneet muun muassa vaihto-oppilaana sisustus- ja tekstiilimuotoilun koulutusohjelmassa lukukauden 2016-17 opiskellut Sayoko Kai Japanista ja opiskelijat Assi Alatalo Oulusta, Joel Saarimäki Hämeenlinnasta ja Kati Valkeejärvi Tuusulasta. Tapio Räihä / Yle

Kantavana teemana De Rycken mukaan on pohjoinen valo ja vuodenajat.

– Kun tulin Lappiin, minut hurmasi vuodenaikojen mukaan vaihtuvat upeat värit. Ensimmäisenä haltioiduin sinisestä hetkestä, että mikä ihme on tämä valo. Sen jälkeen näkymän valtaa kirkas vihreä, kun puiden lehdet puhkeavat. Yöttömän yön oranssi ja Revontulet, De Rycke luettelee arktisia värejä.

Taidekadun avajaisia vietetään perjantaina 16.6. klo 18.00, ja koska hotelli on rakennettu entiseen Rovaniemen kauppalantaloon, taidekadun avaa juhlallisesti kaupunginjohtaja Esko Lotvonen, entisen kauppalantalon puhujaparvekkeelta, josta aikanaan julistettiin muun muassa Rovaniemi kaupungiksi.

De Rycke kertoo, että tavoitteena on saada ohikulkija hiljentämään vauhtia, vaikuttuvan teoksista ja ehkä jopa viipymään kaupungissa pitempään.

– Toivon, että ohikulkijat hidastavat tästä kulkiessaan ja ottavat kuvia, ja hymyilevät.

Arctic Light hotelli on rakennettu entiseen Rovaniemen kauppalantaloon, jonka vanhassa valtuustosalissa on nyt taidenäyttely.
Arctic Light hotelli on rakennettu entiseen Rovaniemen kauppalantaloon, jonka vanhassa valtuustosalissa on taidenäyttely. Tämän talon parvekkeelta on aikanaan julistettu muun muassa Rovaniemi kaupungiksi.Tapio Räihä / Yle

Arkkitehtuuri

Rovaniemi on jo Alvar Aallon ja Ferdinand Salokankaan arkkitehtuurin ja esimerkiksi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan ansiosta taidekaupunki, vaikka sitä ei kovin järjestelmällisesti ole vielä osattu tuoda esille.

– Rovaniemeläiset ovat olleet hieman liian ujoja kertomaan siitä muille ja tuomaan sitä esille, De Rycke sanoo.

Arctic Art and Design Summer
Sauli Antikainen / Yle

Hänen mukaansa taidekatu elää ja uusia teoksia voi hyvinkin ilmestyä katukuvaan enemmänkin.

– Tässä on vielä paljon mahdollisuukksia. Valtakatu on pitkä katu siinä on hieno puisto, joka jatkuu aina kirkolle saakka. On tärkeää, että katu elää ja yllättää koko ajan.

Perjantaina hotellin edustalla julkaistiin jyväskyläläisen taiteilijan Samuli Alosen terästeos "Cityporo".

Arctic Design Capital

Arctic Light -hotellin edusta Valtakadulla, Rovaniemellä.
Arctic Light -hotellin edusta Valtakadulla, Rovaniemellä.Tapio Räihä / Yle

Rovaniemen kaupunki haluaa yhä vahvemmin olla mukana taiteessa ja muotoilussa, kuten vuosittain järjestettävä Arktinen muotoiluviikko, Arctic Design-week on osoittanut.

Sateenvarjoksi tapahtumille ja arktiselle muotoilulle Rovaniemi on rekisteröinyt Arctic Design Capital-nimen Euroopassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa.