Yle tutki miten hallituskriisi eteni – Timo Soini näytti jälleen olevansa maailmanluokan peluri

Perussuomalaisissa tehtiin sisäpiirin vempautus, jolla annettiin Jussi Halla-aholle opetus. Videot näyttävät politiikan superviikon käännekohdat.

Perussuomalaiset
Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini Helsingissä
Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini Helsingissä tiistaina. Soini ja joukko perussuomalaisten kansanedustajia perustavat uuden eduskuntaryhmän nimeltä Uusi vaihtoehto. Jussi Nukari / Lehtikuva

– Perussuomalaisuus edellyttää kuitenkin, että me yhdessä rakennetaan, eiks totta?

– Totta kai, ja puoluekokous on päätöksensä tehnyt. Mä johdin puoluetta 20 vuotta, ja se on loppu.

Timo Soinin ja Matti Putkosen välinen sanailu Jyväskylän puoluekokouksessa oli piinallista katsottavaa. Molempien kehonkieli oli paljastava: Vakava Soini vastaili vähin sanoin, ja puoluevirkailija Putkonen vältteli katsekontaktia.

Ei olisi uskonut, että siinä kukitettiin puoluetta kaksi vuosikymmentä johtanutta puheenjohtajaa. Kaiken kukkuraksi samalla lavalla seisoivat vastavalittu uusi puheenjohtajisto: Jussi Halla-aho, Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola.

Soini eli painajaistaan.

Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta on mieletön. Se oli Juudas, en minä, joka meni ja hirtti itsensä. – Timo Soinin blogi 3.6.

Sunnuntaina pitämässään linjapuheessa Halla-aho sivuutti Soinin. Lannistunut Soini poistui Jyväskylästä vähin äänin. Hänet oli nöyryytetty omalla maaperällään.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Halla-ahon tähtihetki

Kaikki soinilaiset eivät lähteneet. Puoluekokouksen äänestysten ällistyksestä toivuttiin nopeasti. Jo lauantai-iltana järjestäydyttiin uudestaan.

Asemapaikaksi valikoitui Jyväskylän vanhalla rautatieasemalla sijaitseva Musta Kynnys. Se on ravintola, jossa muun muassa Teuvo Hakkarainen on viettänyt kosteita iltoja. Tällä kertaa siellä kokoustivat soinilaiset.

Pidän loikkareita luusereina. Siksi ajoin hallitusneuvotteluissa läpi niin sanotun seteliselkärankaisten rappiopykälän kumoamisen. – Timo Soinin blogi 13.6.

Paikalla olivat illan aikana ainakin kulttuuriministeri Sampo Terho, puolustusministeri Jussi Niinistö ja puolen tusinaa kansanedustajaa. Ensin kokoontumisessa purettiin puoluekokouksen pettymystä, mutta sitten alettiin kehitellä ratkaisua.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Nuivat valtaavat avainpaikat

Perussuomalaisen eduskuntaryhmän maltillinen osa voisi irtautua Halla-ahon joukoista. Ensin puhuttiin omasta puolueesta, mutta viikonlopun aikana tavoitteeksi muotoutui oman ryhmän perustaminen.

Tavoitteena oli jatkaa hallituksessa. Ryhdyttiin tuumasta toimeen. Mukaan haluttiin enemmistö eduskuntaryhmästä. Tämän katsottiin olevan tarjous, johon Sipilä voisi tarttua, koska näin voitaisiin säilyttää hallitusryhmien kansanedustajien enemmistö eduskunnassa ilman uusia hallitusneuvotteluja.

Samalla tiedostettiin, että operaatio voi epäonnistua.

Soinia suunnitelmista informoitiin sunnuntaina. Hän ei vastustanut.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Soinin vaisut jäähyväiset

Oli selvää, ettei kokoomus voisi toimia enää perussuomalaisten kanssa samassa hallituksessa. Myös keskustalainen pääministeri Juha Sipilä antoi Halla-ahon voiton jälkeen tuoreeltaan samaan viittaavia lausuntoja.

Huhuja siitä, että Halla-ahon voitto jakaisi perussuomalaiset kahtia, oli kuulunut pitkin kevättä.

Sitä voimakkaampia ne olivat, mitä todennäköisemmältä hänen voittonsa näytti. Lännen Media uutisoi jo kesäkuun alussa (siirryt toiseen palveluun), että hallituksella on suunnitelma Halla-ahon voiton varalle: parikymmentä kansanedustajaa lähtisi.

Juttu piti tarkalleen kutinsa.

Sipilän ja Orpon sietokykyä oli venytetty toisinaan äärimmilleen jo Soinin kanssa, mutta Halla-ahon valinnan jälkeen arvo-erot olivat revenneet sietämättömäksi. Perussuomalaisista oli tullut kahden asian liike.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kahden asian puheenjohtaja

Maahanmuutto- ja EU-kriittisyys on aina ollut perussuomalaisissa syvällä, myös Halla-ahon kilpakumppanissa Terhossa. Ennen puoluekokousta Terho sanoi toivovansa kansanäänestystä Suomen EU-jäsenyydestä ja piti palaamista omaan valuuttaan todennäköisenä tulevaisuudessa.

Halla-ahon retoriikka on kovempaa, hän ei kritisoi vaan vastustaa.

Vanhat SMP:läiset, sadat Perussuomalaiset saivat osakseen pilkkaa ja antikristillinen retoriikka rehotti erilaisilla keskustelupalstoilla. -- Vain puolueen jäsenille ja puoluekokouksiin tuleville jäsenille oli omat suljetut ryhmät. – Timo Soinin blogi 13.6.

Halla-aholla ja Hakkaraisella oli myös tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, eikä puheita ollut myöhemminkään merkittävästi siistitty. Nämä seikat olivat liikaa muille hallituspuolueille, jotka vannovat kansainvälisen, kulttuuriltaan monimuotoisen Suomen nimeen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Presidentilliset terveiset

Maanantaiaamuna Halla-aho saapui pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan keskustelemaan hallitusyhteistyön jatkamisen edellytyksistä. Sellaiset olivat vähissä, mutta näin oli tapana toimia hallituspuolueen puheenjohtajan vaihtuessa.

Samaan aikaan soinilaiset kokosivat rivejään. Yhteyttä otettiin niihin, joiden tiedettiin varmasti lähtevän mukaan. Tunnusteluihin osallistui soinilaisten avustajia, ja myös kansanedustajat soittelivat keskenään.

On syntynyt uusi tilanne. Eilistä päivää ei enää ollut. En olisi uskonut, enkä olisi halunnut nähdä sitä päivää, että jätän perustamani puolueen eduskuntaryhmän. – Timo Soinin blogi 13.6.

Ulkopuolelle jäi esimerkiksi yhdeksän halla-aholaista, jotka olivat keväällä vaatineet tiukennuksia maahanmuuttoon. Yllättävä ulostulo oli aiheuttanut hämmennystä eduskuntaryhmässä.

Kaikille potentiaalisille ei soitettu, koska asialla oli kiire. Oli uhka, että aika loppuu kesken ja Sipilä kaataa hallituksen. Ryhmää voitaisiin täydentää myöhemmin.

Värväykset jatkuivat maanantai-iltaan asti, ja tarvittava nuppiluku saatiin kasaan seuraavan päivän eduskuntaryhmän kokoukseen mennessä. Loikkarijoukko marssi yhdessä ryhdikkäästi kokoukseen, antoi eroilmoituksensa ja poistui huoneesta sanaakaan sanomatta.

Halla-aho yllätettiin täydellisesti.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kyse on muustakin

Uusi vaihtoehto -ryhmän puheenjohtajaksi valittiin Simon Elo, vaikka tarjolla olisi ollut viisi ministeriä. Ehkä tämä oli näpäytys halla-aholaisten suuntaan: mekin voimme tehdä, mitä haluamme.

Kun Elo puhui isänmaan asiasta, Soini seisoi hymynkare naamallaan taustalla.

Jouduin tilanteeseen, jota en osannut edes kuvitella. Tein omat päätökseni, en kadu, otan vastuun ja kaiken kritiikin vastaan. Tiedän, että tämä kulkee mukana hautaan asti. – Timo Soinin blogi 13.6.

Soini oli uudessa ryhmässä rivijäsen, mutta ulkoministerin palli säilyi. Halla-ahon joukoissa se olisi viety pois. Muitakin perus-salkkuja olisi voinut mennä uusjakoon.

Muuttunut tilanne sopi pääministerille mainiosti: hallitusyhteistyötä voitiin jatkaa vanhoilla suunnitelmilla ja ministereillä.

Omien joukoista saattoi olla luvassa jupinaa, koska salkkujako pysyisi ennallaan, vaikka voimasuhteet muuttuivat. Se oli kuitenkin pieni huoli verrattuna siihen, miltä oli juuri vältytty.

Sipilä oli sanojensa mukaan jo matkalla pyytämään presidentti Sauli Niinistöltä hallituksen eroa kuullessaan uuden ryhmän perustamisesta.

Sipilällä oli kuitenkin luultavasti vihiä siitä, mitä perussuomalaisten kulisseissa oli tekeillä. Se tieto oli sisäpiirin ytimessä, jossa ovat Sipilä, valtiovarainministeri Petteri Orpo ja Soini.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kristillisten ja RKP:n hetki

Hallituskriisi oli ohi, mutta perussuomalaisissa nokittelu vasta alkoi.

Soinilaisten mukaan vika ei ollut Halla-ahossa henkilönä, vaan synkissä voimissa, jotka olivat “kaapanneet” puolueen Jyväskylässä. Simon Elo viittasi A-Studiossa ihmisyyden vastaisiin puolueen ulkopuolisiin tahoihin. Soini puhui Suomen Sisun “junttaporukasta”.

Saamani viestit ovat selvät. Oikea tieto puolueen kaappauksesta on monille tosiasia. Puoluevaltuustovaali avasi silmiä. Suomen Sisun junttaporukka aikoi mielivaltaisesti muuttaa piirijärjestöjen yhteisesti sopiman listan. Teki se paljon muutakin. Ja pitkän aikaa. – Timo Soinin blogi 15.6.

Paikalla olleiden mukaan Sisun jäsenet pistivät kokouspaikalla silmään, mutta olivat kuitenkin osallistujien joukossa selvässä vähemmistössä.

Suomen Sisussa on kaikkiaan noin 2 500 jäsentä, joista vain osa on perussuomalaisten jäseniä. Jyväskylän puoluekokouksessa oli paikalla kolmattatuhatta puolueen jäsentä, joiden henkilöllisyys tarkistettiin järjestäjien mukaan ovella.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Oho, niitä onkin 20

Yksipuoliset johtajavalinnat olivat jo riittävä syy soinilaisille polttaa päreensä. Halla-ahon valintaa pidettiin mahdollisena, mutta monilla meni kuppi nurin, kun Jussi Niinistön sijaan ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi nimitettiin Huhtasaari.

Kova paikka se oli Jussi Niinistöllekin. Puolustusministerin oli tarkoitus osallistua sunnuntaina ulko- ja turvallisuuspoliittisiin Kultaranta-keskusteluihin, mutta hän perui osallistumisensa ja meni sen sijaan avustajansa kanssa saunomaan hauholaiselle mökille.

Kun puoluekokouksessa nuiva värisuora täydentyi vielä Hakkaraisella ja Eerolalla, paluuta entiseen ei ollut.

Hakkarainen oli ollut rehvakkaalla tuulella jo ennen äänestystä, kun hän löi valinnastaan vetoa paikalla olleen median edustajan kanssa. Panoksena oli olut.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Sipilän U-käännös

Soinilaiset pöyristyivät myös äänestyksestä, jossa valittiin uusi puoluevaltuusto. Suomen Sisun edustaja toi äänestykseen piirien ehdotuksesta poikenneen vaihtoehtoisen listan, jolla puoluevaltuusto olisi laitettu uuteen uskoon.

Se ei kuitenkaan mennyt läpi. Soinilaisten leiristä tätä selitettiin muun muassa äänestysväsymyksellä.

Jotkut ovat ihmetelleet myös sitä, että uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliike jakoi lehteään kokouspaikan edustalla. Järjestöllä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä Halla-ahon kanssa, vaan päinvastoin se kritisoi sivuillaan Halla-ahon toimintaa europarlamentaarikkona.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Halla-ahon ahdistus

Soinilaisten junttaus-syytöksiin kuuluu myös se, että Halla-ahon valintaa masinoitiin Facebookin salaisissa keskusteluryhmissä ja Hommaforumilla.

Kyse ei ole henkilövalinnoista vaan kuukausien jopa yli vuoden salaisesta organisoidusta junttatyöstä suljetuilla keskustelupalstoilla. Hommaforumi on luku sinänsä.  – Timo Soinin blogi 15.6.

Mutta voidaanko fanittamista sosiaalisessa mediassa kutsua junttaamiseksi tai kaappauksen suunnitteluksi? Eikö kyseessä ole normaali nettiajan vaikuttaminen, johon jokaisella on mahdollisuus?

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Uusi alku

Soiniin tyytymättömät puhuivat toki Hommaforumilla pitkään siitä, että puolueen johtoon täytyy saada Halla-aho, mutta kuinka moni tästä joukosta tuli lopulta Jyväskylään? Puhutaan luultavasti ennemminkin kymmenistä kuin sadoista.

Puoluekokoukseen saapuneita perusjäseniä huolestutti puolueen kannatuksen romahtaminen ja syödyt vaalilupaukset. Muutos voitti pysyvyyden sadoilla äänillä.

En aio vastata arvostelijoille mitään. Ihmiset ovat paljon viisaampia kuin yleisesti ymmärretään. Kannattajani eivät selityksiä kaipaa ja vastustajat eivät niitä usko. – Timo Soinin blogi 14.6.

Elämä jatkuu. On kiva olla hengissä kovan päivän iltana. – Timo Soinin blogi 13.6.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoaminen.

Soini ei antanut juttua varten haastattelua, vaan sanoi, että vastaukset löytyvät blogista.

Korjaus 17.6 klo. 10.30: Jutussa kerrottiin aiemmin, että Timo Soini poistui Jyväskylästä lauantaina. Soini lähti kokouskaupungista vasta sunnuntaina.