Kahden sukupolven kesämökkeily yhdessä sujuu vaivatta – tärkeintä on toisen kunnioitus

Noora Kigonyan ja hänen vanhempiensa Tuula ja Kari Lehikoisen yhteismökkeily onnistuu ongelmitta. Toisten tapojen tunteminen auttaa välttämään riitoja.

Kotimaa
Tuula Lehikoinen ja Noora Kigonya
– Moni sanoo, ettei olisi viikkoa enempää vanhempiensa kanssa. Meillä ei ole niin, Noora Kigonya sanoo. Kigonyan perhe viettää isovanhempien kanssa paljon aikaa mökillä Nastolassa, mutta myös arkena. Ulkomaanmatkojakin tehdään mielellään yhdessä, niin Ruotsiin kuin Afrikkaan. Markku Rantala / Yle

Noora Kigonyan, 37, mökiltä löytyvät ne tavanomaiset asiat, joita suomalainen arvostaa kesämökillään. Saunasta pääsee nopeasti järveen ja lapset voivat herkutella mustikoilla heti mökin pihassa. Kigonyan mökillä on myös kolmas asia, jota moni arvostaisi: sopu.

Suomalaisen kesämökin omistaja on yleensä viettänyt viisikymppiset. Suomalaisten puolesta miljoonasta kesämökistä yli 60 prosenttia on yli 60-vuotiaiden omistuksessa.

Infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Todellisuudessa mökeillä aikaa viettävät kuitenkin kaikki sukupolvet. Viimeisin mökkibarometri kertoo, että mökeillä on yhtensä noin 2,4 miljoonaa säännöllistä käyttäjää.

Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Pentti Heikkurinen sanoo, että heille tulee vuosittain kymmenisen yhteydenottoa, joiden aiheina ovat yhteismökkeilyn ongelmat. Apua haetaan siinä vaiheessa, kun yhdessä ratkaisua ei ole löytynyt. Eniten ongelmia on jakamattomilla pesillä. Ongelmat liittyvät tavallisesti mökin kunnostukseen, talouteen ja vuorojen jakamiseen. Heikkurinen kertoo yleensä neuvovansa kysyjiä laatimaan osakas- tai käyttösopimuksen.

– Usein on niin, että moni haluaa aina mökkeillä juhlapyhät. Ne pitää sopia niin, ettei kukaan koe jäävänsä paitsi. On olemassa monia helppoja järjestelmiä, joilla vuorot voi sopia.

Kesämökki on kaikkien tukikohta

Noora Kigonyan ja hänen vanhempiensa Tuula, 70, ja Kari Lehikoisen, 76, yhteismökkeily sujuu saumattomasti. Mökki hankittiin kymmenisen vuotta sitten. Silloin Noora Kigonya oli vielä sinkku. Hän ja vanhemmat puhuivat, että olisi sekä kiva matkustella, että mökkeillä vapaa-ajalla. Vuokramökki sopi tähän tarpeeseen hyvin.

Ensin Kigonya vietti Nastolassa kolmekymppiset kaveriporukalla. Sitten hän avioitui. Hääyö vietettiin mökillä ja nyt vuorossa ovat lasten ensimmäiset kesät. Mökistä on tullut tärkeä paikka, jossa on paljon muistoja.

Kahdestaan emme täällä varmaan olisikaan.

Tuula Lehikoinen

Kigonyan äiti Tuula Lehikoinen kertoo mökin olevan tärkeä paikka juuri lastenlasten vuoksi. Heidän kanssa käydään metsässä kävelyllä ja tutkitaan mitä kukkia missäkin vaiheessa kesää kasvaa. Oman luontosuhteen siirtäminen eteenpäin tuntuu merkitykselliseltä.

– Kahdestaan emme täällä varmaan olisikaan. Kyllä se merkitsee, että kaikilla on mukavaa ja kaikki pääsevät tänne.

Tuttuus tuo yhteiset tavat

Mökillä ollaan sekä yhdessä että erikseen. Kigonyan perhe kutsuu mielellään ystäviään käymään ja tämäkin sopii vanhemmille. Ylipäätänsä mielipiteet siitä kuinka mökillä ollaan ja eletään, ovat yhteneväiset.

– Meillä ei ole täällä sääntöjä, enemmänkin asioita, joita pitää ottaa huomioon. Tunnetaan toistemme tavat, joten ongelmia ei tule, Tuula Lehikoinen sanoo.

Tilaa pyritään antamaan puolin ja toisin. Aamuisin on mummin oma hetki, kun hän käy aamu-uinnilla ja tulee sitten valmiiseen aamupalapöytään, jonka pappa on laittanut. Noora Kigonya taas lämmittää mielellään saunan ja on hetken omissa ajatuksissaan silloin.

– Ei olla kylki kyljessä koko ajan, vaan jokainen tusaa omiaan, Kigonya sanoo.

Jokainen osaa sanoa anteeksi

Elämän pikkukinoja toki on, mutta Nastolassa osataan myös pyytää anteeksi.

– Olemme aina olleet paljon yhdessä ja tunnemme toistemme tavat, sekä hyvät että huonot, joten osaamme suhtautua niihin. Melkein katseesta tietää, että tänään ei ole hyvä päivä ja siihen osaa suhtautua, Tuula Lehikoinen sanoo.

Hyvää ilmapiiiriä auttaa myös se, että jokainen tekee mökillä osansa. Kigonyan mies hoitaa raskaat työt kuten veneen noston ja vanhemmat ehtivät eläkeläisinä yleensä tekemään ensimmäisenä kevätsiivouksen. Vuorotellen tiskataan ja pyyhitään lattiaa. Jokainen hoitaa omat sängyn laittamiset.

Jokainen tekee mökillä osansa.

Noora Kigonya

Heti alkuun sovittiin, että mökistä ei tule työleiriä, vaan että siellä saa rentoutua. Kigonya pohtii, että olennaista yhteismökkeilyn onnistumiselle on, että kunnioitusta toisen mielipiteitä kohtaan löytyy.

– Eihän yhteismökkeily onnistu, elleivät välit ole kunnossa.

Juhannuksena väki mökillä aina kasvaa, kun Noora Kigonyan veli perheineen vierailee mökillä. Heidän mökkinsä on aivan vieressä. Silloin paikalle saapuu muutakin mökkinaapurustoa. Lippu vedetään salkoon, lauletaan Siniristilippu ja lopuksi syödään mansikkakakkua.

Noora Kigonya ja Tuula Lehikoinen.
Noora Kigonyan ja Tuula Lehikoisen mökillä Nastolassa kaikki osaavat antaa toisille tilaa ja malttavat olla härkkimättä toisten asioita. Markku Rantala / Yle