Säpo: Ruotsissa tuhansia radikaaleja islamisteja

Väkivaltaisia ideologioita kannattavien muslimien määrä on Ruotsissa kasvanut. Turvallisuuspoliisi ei kuitenkaan usko, että terrorismin uhka olisi mainittavasti noussut.

Ruotsin turvallisuuspoliisi
Poliisiautoja Tukholmassa huhtikuisen terrori-iskun jälkeen.
Poliisiautoja Tukholmassa terrori-iskun jälkeen huhtikuussa 2017.Fredrik Sandberg / EPA

Ruotsissa oleskelevien radikaalien islamistien määrä on kasvanut nopeasti, kertoo turvallisuuspoliisi Säpo.

Säpon päällikkö Anders Thornberg on antanut asiasta haastattelun uutistoimisto TT:lle (siirryt toiseen palveluun).

Thornbergin mukaan väkivaltaan alttiita islamisteja oli vuonna 2010 Säpon arvion mukaan noin 200. Nyt luku on jo tuhansia.

Säpo listaa äärimielisiksi islamisteiksi sellaiset henkilöt, jotka ovat myötämielisiä vakivaltaisille liikkeille. Nämä henkilöt voivat mm. ottaa ääriliikkeiden toiminnasta mallia, rekrytoivat väkeä niihin tai keräävät niille rahaa.

Thornberg painottaa, että vain pienellä osalla mainituista henkilöistä on halua tai kykyä itse tehdä terroritekoja.

Suurin syy islamismin nousuun on terroristijärjestö Isisin levittämä propaganda, Thornberg kertoo. Islamistit ovat Isisin myötä yhä enemmän lyöttäytyneet yhteen.

– Aiemmin meillä oli erillisiä ryhmittymiä. Heitä oli Pohjois-Afrikasta, Lähi-idästä ja Somaliasta, mutta he olivat erillään.

Terroriaikeita koskeva tiedustelutieto on myös lisääntynyt. Säpo saa nyt kuukausittain tuhansia vihjeitä terrorismista. Vihjeet voivat tulla yleisöltä, internet-kirjoituksista, Ruotsin omalta tiedusteluorganisaatiolta tai ullkomaisista tiedustelulähteistä.

Huolimatta islamistien kasvaneesta määrästä terrorismin uhka ei ole Säpon arvion mukaan korkeampi kuin vuonna 2010.