Milloin nukuit viimeksi ulkona? Kolme kaupunkilaista testasi kesäyön unet ulkona

Nuku yö ulkona, haastaa Suomen Ladun kampanjassa. Kolme sisäsänkyyn tottunutta ihmistä nukkui yönsä ulkona. Vaan miten kävi? Tuliko uni?

retkeily
Toimittaja kurkistaa makuupussista maatessaan trampoliinilla.
Teemu Kahila / Yle

Yöunet ulkona? Kolme Yle Porin juontajaa päätti testata etunojaisesti lauantaisen Luonnonpäivän kunniaksi järjestettyä haastetta ulkona nukkumisesta. Hurjat rohkelikot nukkuivat yönsä metsässä laavulla, trampoliinilla ja teltassa.

Pipsa, laavulla

Varusteet: makuualusta ja -pussi, tyyny, silmälaput, villasukat, juomista, vessapaperia ja Linda Olssonin Sisar talossani -kirja

Hämeenkankaalla Kuninkaanlähteen läheisyydessä on Metsähallituksen rakennuttama laavu. Lähinnä lapsena teltassa nukkunut Pipsa Uutto vietti siellä perjantain vastaisen yön. Hän meni nukkumaan keskiyön aikoihin laavun yhteydessä olevalle puiselle laverille.

– Nukahdin, mutta heräilin pitkin yötä. Uni oli erittäin jatkonaista. Paikat tulivat kipeäksi. Laveri sopisi paremmin sellaiselle, joka nukkuu selällään.

Toimittaja nukkuu laavulla silmillä laput.
Pipsa Uutto / Yle

Miinukset: Laveri oli epämukava yöpaikka. Oli hiljaista, joten jokainen rapsahdus pelästytti ja herätti.

Plussat: Ei hyttysiä, sopiva lämpötila ja mäntymetsän ihana tuoksu.

Teemu, trampoliinilla

Varusteet: korkea trampoliini, retkipatja, makuupussi, pipo, villasukat ja avaimet sisälle

Teemu Kahila valitsi yöpaikakseen kotipihansa porilaisella pientaloalueella. Hän kapusi trampoliinille noin 21.30. Isoin pelko liittyi sateeseen ja hyttysiin. Hän on aikaisemmin nukkunut vain silloin tällöin teltassa. Kesäinen yö on valoisa, joten Teemu joutui torppaamaan valoisuutta iskemällä pipon silmilleen. Uni tuli noin kello 23:n aikaan.

– Linnut lauloivat todella paljon. Oli valoisaa. Nukuin jonkun tunnin, vaikkakin havahduinkin pari kertaa. Ilmeisesti yöllä oli tihuttanut, mutta itse en ole huomannut kosteutta, eikä se vaikuttanut nukkumiseen.

Teemu heräsi lintujen laulantaan kello 3.15, eikä saanut enää unta.

Toimittaja nukkuu pipo päässä trampoliinilla.
Teemu Kahila / Yle

Miinukset: Linnunlaulu, jonka takia uni jäi todella lyhyeksi.

Plussat: Linnunlaulu, joka kuitenkin herätti uskottoman kauniin pilvitaivaan alla.

Rami, kaupungin keskustassa

Varusteet: teltta, oikea patja ja makuupussi.

Rami Koivula on kolmikon kokenein eräjormailija – kiitos armeijan ja nuoruuden partiolaisharrastuksen. Hän osasi arvata jo etukäteen, että yöunen vihollinen ovat ulkona liikenteen äänet, joita Porin keskustassa olevaan pihaan kantautuu runsaasti.

Hänellä oli mukana yöretkellä Rokka-koira.

Telttaan kaksikko siirtyi ennen puoltayötä. Valo kajasti teltan seinien läpi ja vaikeutti unen saamista. Uni tuli aamuyöllä noin kahden aikaan. Vaan ei kovin pitkäksi ajaksi. Rami kertoo yöunen jääneen kovin vähäiseksi, koska uni katkesi monta kertaa.

Syytkin heräämiseen tulevat kuin pyssyn suusta - tarkkoine aikoineen. Posteljooni tuli kello 4, lentokone lensi pihan yli kello 6 ja keskustan työpaikkaliikenne alkoi kovalla metelillä kello 6:n jälkeen.

– Ja sitten tuli kaiken viimeistelevä ääni kello 7.30: lähellä alkoi ruohon leikkaaminen ja trimmeri vetäistiin käyntiin.

Toimittaja Rami Koivula näyttää peukkua sinisen teltan edustalla hymyillen.
Tiina Nilsson

Miinukset: Meteli, kylmyys ja valoisuus.

Plussat: Raitis ilma. Extreme-kokemus pitkästä aikaa.