Palaneen tornitalon 15. kerroksesta selvinnyt Christos kertoo tarinansa: "En koskaan enää muuta tornitaloon"

Paniikkireaktiostaan huolimatta Christos Fairbairn onnistui pelastautumaan Grenfell Towerin viidennessätoista kerroksessa sijaitsevasta asunnostaan viime hetkellä.

tulipalot
Palanut tornitalo Lontoossa 16. kesäkuuta 2017.
Grenfell Tower -tornitalo Lontoossa perjantaina 16. kesäkuuta.Chris J Ratcliffe / AFP

41-vuotias Christos Fairbairn muutti surullisenkuuluisaan Grenfell Toweriin kaksi vuotta sitten, kertoo BBC.

Fairbairn oli tulipaloaamuna kaikessa rauhassa katsomassa televisiota viidennessätoista kerroksessa sijainneessa asunnossaan, kun yhtäkkiä hänen oveensa koputettiin kovaa. Sitten alkoi tulla savua sisään. Fairbairn tajusi, että jossain palaa.

– Soitin palokuntaan, ja sieltä sanottiin, että pitää poistua asunnosta. He kehottivat kääriytymään märkään pyyhkeeseen.

Fairbairn avasi kotinsa oven, mutta savunmuodostus oli jo niin sankkaa, että hän ei uskaltanut syöksyä sen sekaan. Hän kertoo yrittäneensä kolmesti. Sitten iski paniikki.

Hän alkoi hakata ikkunoita ja huutaa apua. Hän yritti avata ikkunaa, mutta poltti vain kätensä kuumentuneeseen, muoviseen ikkunanpokaan.

Pelastustyöntekijät  kantavat ruumissäkkiä Grenfell Towerin edustalla Lontoossa.
Pelastustyöntekijät kantoivat ruumissäkkiä Grenfell Towerin edustalla Lontoossa keskiviikkona.Facundo Arrizabalaga / EPA

"Tajusin, että kuolen, ellen pääse pois"

– Näin ulkona poliiseja ja ihmisiä seisoskelemassa. Tuntui kuin he olisivat katsoneet juuri minua. Silloin tajusin, että ellen pääse pois, kuolen.

Fairbairn kertoo napanneensa märän hupparin ylleen ja juosseen ovesta lopulta ulos.

– Savu oli mustaa ja oli niin kuuma, etten kyennyt hengittämään, mutta jatkoin juoksemista. Kompastelin käytävillä lojuviin ruumiisiin.

Lopulta Fairbairn oli juossut asunnostaan jo kymmenkunta kerrosta alaspäin, neljänteen tai kolmanteen kerrokseen.

– Olin tukehtumaisillani. Sitten tunsin menettäväni tajuntani. Rojahdin lattialle ja juuri sillä hetkellä tunsin, kuinka palomies otti minusta kiinni. Lopulta pääsin sairaalahoitoon.

Sairaalassa itkin ja kävin kokemiani hetkiä uudelleen ja uudelleen.

Fairbairn menetti kotinsa ja kaiken mitä hänellä oli. Nyt hän asuu hätämajoituksessa.

– En voi uskoa todeksi, että olen elossa. En unohda ikinä sitä, mitä tapahtui ja kuinka traumatisoivaa se oli. Enkoskaan enää muuta tornitaloon, se on varma.

Grenfell Tower palaa Lontoossa.
Daniel Leal-Olivas / AFP

Italialaispariskunta soitti viimeiset puhelunsa perheilleen

Sanomalehti Daily Mail puolestaan kertoo tarinan italialaispariskunnasta, 27-vuotiaista Gloria Trevisanista ja Marco Gottardista.

Pariskunta asui tornitalon 23. kerroksessa, josta oli upeat näkymät kaupungin ylle. Gloria Trevisan olikin ottanut näkymästä usein valokuvia ja jakanut otoksensa sosiaalisessa mediassa toisten ihasteltavaksi.

Gloria oli juuri valmistunut arkkitehdiksi Venetsian yliopistosta. Nuorella pariskunnalla oli elämä edessä, mutta sitten kaikki muuttui.

Gloria soitti vanhemmilleen ensimmäisen kerran kolmen aikaan aamulla ja kertoi tulipalosta. Hän kertoi, että he odottavat, että apu tulee paikalle. Hänen isänsä kertoi, että pariskunta oli suunnitellut lähtevänsä alas, mutta portaat olivat ilmiliekeissä ja savu oli yhä tiheämpää.

Tytär kiitti äitiään

Perheen lakimies kertoo, että tytär hyvästeli perheensä puhelimessa. "Kiitos äiti kaikesta siitä, mitä olet vuokseni tehnyt", jäivät Gloria Trevisanin viimeisiksi sanoiksi.

Marco Gottardin isä, Giannino kertoo, että hänen poikansa soitti hänelle ensimmäisen kerran aamuyöstä kello 3.45. Hän kertoi isälleen, että kaikki on kunnossa, ei huolta.

Puhelin soi uudelleen pian neljän jälkeen. Giannino sanoo, että sitä puhelua hän ei unohda. Marco kertoi, että savua oli jo joka puolella, ja että nyt on todellinen hätä.

Tämän jälkeen linjat katkesivat, eikä pariskuntaan saatu enää – sadoista yrityksistä huolimatta – yhteyttä.

Perheen lakimiehen mukaan kukaan ei usko näkevänsä nuorta paria enää koskaan.

Italialaispariskunnan tapaan kateissa on kokonaisia perheitä, kaikkiaan 76 ihmistä. Kuolleita on 30, mutta kuolonuhrien määrän uskotaan nousevan. Kaikkia ruumiita ei ole kyetty tunnistamaan, eikä välttämättä koskaan kyetä.

74 on loukkaantunut, 37 ihmistä sairaalahoidossa, heistä 17 kriittisessä tilassa. Eloonjääneiden löytyminen olisi suuri ihme, viranomaiset arvioivat.

Kuningatar Elisabet tapasi palosta selvinneitä, pääministeri May ei

Britannian kuningatar Elisabet tapasi tänään hätämajoituksessa asuvia palosta selvinneitä. Mukana oli myös prinssi William. Ihmiset taputtivat kuninkaallisille heidän saavuttuaan paikalle.

Kuningatar Elisabeth II tapasi Lontoon kohtalokasta tulipaloa sammuttamassa ollutta pelastushenkilökuntaa 16. kesäkuuta 2017.
Kuningatar Elisabeth II tapasi Lontoon kohtalokasta tulipaloa sammuttamassa ollutta pelastushenkilökuntaa 16. kesäkuuta.Daniel Leal-Olivas / AFP

Samaan aikaan Britannian pääministeriä, Theresa Maytä on arvosteltu voimakkaasti siitä, että hän ei ole vaivautunut tekemään samoin.

Muun muassa entinen ministeri Michael Portillo sanoi BBC:lle, että Mayn olisi ehdottomasti pitänyt tavata palosta selvinneitä, "eikä pelätä ihmisiä ja heidän tunteitaan".

Jopa palomiehet traumatisoituivat poikkeuksellisesta palosta

Pääministeri on kuitenkin pyytänyt selvityksen siitä, mikä aiheutti palon ja miten se eteni niin nopeasti.

Asiantuntijat ovat alustavissa arvioissaan ihmetelleet, kuinka raivoisasti ja poikkeuksellisesti palo eteni. Se oli odottamattoman nopeaa, sanoivat paloviranomaiset.

Paloa oli sammuttamassa yli 200 palomiestä. Tulipalon aiheuttamat tuhot ovat niin järkyttäviä, että kaiken kokeneista palomiehistäkin monet traumatisoituivat.

Palon syytä tutkitaan edelleen. Tällä hetkellä keskitytään selvittämään, mikä vaikutus on ollut viime vuonna loppuun saatetulla remontilla. Remontissa rakennukseen lisättiin muun muassa ulkonäköä parantavia yksityiskohtia.

Paloviranomaisten mukaan erityistarkastelussa on nyt remontissa käytetyt materiaalit ja niiden hyväksyntä.

AP, Reuters, BBC, Daily Mail