Marseillen nukkuva ongelmalähiö valinnan edessä – Nouseeko parlamenttiin äärioikeiston vai oman kulman ehdokas?

Marseillessa muhii parlamenttivaalien pieni yllätys. Ongelmakortteleiden oma kasvatti saattaa ottaa ensimmäistä kertaa vaalipiirin edustajan paikan.

Ranskan politiikka
Saïd Ahamada
Tasavalta liikkeessä -puolueen ehdokas Saïd Ahamada kampanjoi kotikulmillaan Pohjois-Marseillessa. Uwe Tautenhahn / Yle

MARSEILLE Pohjois-Marseillen kaupungin köyhät korttelit ovat olleet vuosikymmeniä siirtolaisten asuma-aluetta. Asukkaiden kirjosta löytyy Ranskan kolonialismin koko kuva – sukujen juuret ovat Algeriassa, Tunisiassa, Marokossa, Senegalissa tai vaikka Komoreilla.

Alueen maine on karu. Työttömyysaste hipoo 50 prosenttia, terveys- ja sosiaalipalvelut ovat surkeassa kunnossa, eikä koululaitos pisa-menestyksellä kerskaile.

Huumekauppa on monen nuoren ainoa keino ansaita jotain.

Pohjois-Marseillen 15. ja 16. kaupunginosat henkivät epätoivoa, katkeruutta, väliinpitämättömyyttä ja silkkaa vihaa. Poliitikkojen puheet ja lupaukset lisäävät raivon ja osattomuuden tunnetta.

Moni nukkui vaalien ensimmäisen erän

Ranskan parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella viime sunnuntaina vaaliuurnat eivät houkutelleet. Kaksi kolmesta pohjoismarseillelaisesta äänestäjästä nukkui.

Pohjois-Marseillen vaalipiiristä edellisissä vaaleissa valittu sosialisti Henri Jibrayel koki viime sunnuntaina kovan kohtalon. Hän putosi jatkosta, eikä kisaa enää vaalien toisella kierroksella.

Alue äänesti näiltä osin samassa linjassa muun Ranskan kanssa. Sosialistit ovat katoamassa poliittiselta kartalta.

Ratkaiseva toinen kierros järjestetään tänä sunnuntaina. Pohjoismarseillelaisen alueen asukkaat valitsevat toisella kierroksella äärioikeiston Kansallisen rintaman Sophie Grechin ja Tasavalta liikkeessä-puolueen Saïd Ahamadan väliltä.

– He ovat kaikki toistensa kaltaisia. Heidän välillään ei ole eroja. He ovat aivan samanlaisia, arvioi Bougainvillen metroasemalla bussiin kiirehtivä Sehem.

Vaalijuliste katunäkymässä.
Oikeistopopulistisen Kansallisen rintaman ehdokkaan Sophie Grechin vaalimainos Marseillessa. Uwe Tautenhahn / Yle

Samaa sanoo moni muu kansalainen. Äänestämättä jättäminen lienee monen valinta tulevana sunnuntaina.

Sehem aikoo äänestää, vaikkei kumpikaan ehdokas miellytä. Valinta kääntyy Saïd Ahamadaan, koska Kansallisen rintaman Sophie Grech pelottaa enemmän.

– Äänestän. Onhan se kansalaisvelvollisuus, sanoo Sehem.

Sehem ei ole pohdinnassaan yksin. Moni äänestää nimenomaan Sophie Grechiä ja Kansallista rintamaa vastaan.

Siksi Pohjois-Marseillessa haudotaan pientä yllätystä. Jos Saïd Ahamada voittaa sunnuntaina, olisi se ensimmäinen kerta, kun köyhien kortteleiden oma kasvatti tulisi valituksi parlamenttiin.

Sehem
Ranskalainen Sehem aikoo äänestää parlamenttivaaleissa, vaikka kokee kaikkien poliitikkojen olevan samanlaisia. Uwe Tautenhahn / Yle

”Kansallinen rintama on vihan puolue”

Saïd Ahamada kampanjoi paahtavassa helteessä Bougainvillen metroasemalla. Ahamadan keskeisin viesti kampanjassa on, ettei äärioikeisto saa voittaa parlamenttipaikkaa Marseillen pohjoisista köyhistä kortteleista.

– Taistelen äärioikeiston ideologiaa vastaan. Kansallinen rintama ei ole tavallinen puolue. Se on vihan ja kuoleman puolue. Se tuhoaa tämän alueen, Saïd Ahamada muotoilee.

Hänen sukutaustansa on Komoreilta. Lapsuus ja nuoruus hujahtivat näillä tutuilla kulmilla. Nuoruuteen liittyy juuri vahva muisto siitä, kuinka Kansallisen rintaman kannattaja raa’asti murhasi paikallisen nuorukaisen.

Asukkaiden luotto politiikkaan on nolla

Bougainville on pääteasema monessa mielessä – siitä alkavat köyhyys ja epätoivo. Syvemmälle 15. ja 16. kaupunginosan kortteleihin mentäessä palvelujen laatu heikkenee, työ muuttuu harvojen herkuksi ja raivo poliitikkoja kohtaan kasvaa.

– Nämä alueet ja muu kaupunki ovat kasvaneet toisistaan erilleen. Keskeisin tavoitteeni on gettoutumisen estäminen. Tämä alue ei saa eristäytyä enempää, sanoo Saïd Ahamada.

Ahamada myöntää, että tehtävä on vaikea, koska asukkaiden luotto poliittiseen järjestelmään on täysi nolla.

– Ihmiset eivät äänestä, koska he ovat pettyneitä puolueisiin, hän sanoo.

Pian 70-vuotias marokkolaistaustainen Saidana kertaa monisanaisesti omaa epäluuloaan poliittista järjestelmää kohtaan. Saidana suunnistaa sunnuntaina uurnille, vaikkei muutokseen suuresti uskokaan.

– En minä enää itseni vuoksi äänestä. Minä olen jo menneisyyttä. Nuorilla on vaikeaa. Heidän vuoksi on äänestettävä, Saidana sanoo.

Saidana
Marokkolaistaustainen Saidana, 70, aikoo äänestää vaaleissa nuorten vuoksi. Uwe Tautenhahn / Yle

Komorilaisten äänillä voittoon

Nuorten ongelmat ovat myös komorilaistaustaisen Younan äänestyspäätöksen merkittävin tekijä. Hän uskoo macronilaiseen muutokseen ja aikoo antaa äänensä Saïd Ahamadalle.

– Hän puhuu nuorten ongelmista, sanoo Youna.

Youna myöntää, että myös ehdokkaan komorilaistausta on auttanut päätöstä tehtäessä. Hän pitää Saïd Ahamadan mahdollisuuksia hyvinä nyt, kun hän selviytyi toiselle kierrokselle.

– Hän voi voittaa, jos vain kaikki komorilaiset äänestävät häntä, Youna arvioi.

Youna
Youna kannattaa komorilaistaustaista Saïd Ahamadaa parlamenttiin. Uwe Tautenhahn / Yle

Ilta päättyy ovelta ovelle

Saïd Ahamada siirtyy avustajajoukkoineen kampanjoimaan köyhien kortteleiden kerrostalokolosseihin. Nyt kuljetaan ovelta ovelle.

Helteinen päivä on kääntynyt iltaan. Kuuma kosteus tehostaa käytävien monivivahteisia hajuja – ihmisen eritteiden lemua.

Läheskään kaikki ovet eivät avaudu. Monesta ovenraosta kuuluu painokelvotonta puhetta.

Kohtaamiset ovat keskimäärin leppoista turinaa oviaukossa. Yksi perhe huomauttaa komorilaisen ihonväristä. Hipiä ei ole riittävän musta, jotta hän olisi uskottava.

Viesti kaikille ovensa avaaville kodeille on sama: äärioikeisto ei saa napata parlamenttipaikkaa Marseillen pohjoisista kortteleista.

Ranskan vaalijärjestelmä
Yle