1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Raskaus- tai synnytyskomplikaatiot

Raskausmyrkytyksen syistä uutta tietoa – vauvan perimän vaikutus todettiin ensi kerran

Laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa selvisi, että vauvan tietty geeni altistaa äidin raskausmyrkytykselle.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Vauvan perimällä on vaikutusta äidin riskiin sairastua raskausmyrkytykseen eli pre-eklampsiaan. Laajassa kansainvälisessä InterPregGen-tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun)osoitettiin ensimmäisen kerran, että sikiön perimä voi vaikuttaa äidin terveyteen. Tutkimus julkaistiin Nature Genetics -lehdessä.

Raskausmyrkytykseen (siirryt toiseen palveluun) sairastuu noin viisi prosenttia odottavista äideistä. Kyseinen myrkytys on yleisin äitiyskuolemien ja ennenaikaisten synnytysten aiheuttaja maailmassa.

Kovin hyvin ei vielä tiedetä syitä, mitkä johtavat raskausmyrkytykseen. Sitä pidetään istukkasairautena ja riskiä kohottavat äidin ja isän suvuissa aiemmin esiintyneet raskausmyrkytykset.

Tutkijat keräsivät DNA-näytteet yli 4 380 lapselta, joiden äidit olivat sairastaneet raskausmyrkytyksen. Äitien koko genomi eli perimä sekvensoitiin. Tuloksia verrattiin yli 300 000 verrokin perimään.

Osasimme epäillä, että kromosomissa 13 on jotain.

Hannele Laivuori, dosentti, Helsingin yliopisto

– Koska istukan kehittymistä ohjaavat sikiön geenit, halusimme selvittää, löytyisikö sikiön perimästä yhteys sairastumisriskiin, kertoo InterPregGen-tutkimusta Suomessa johtava dosentti Hannele Laivuori Helsingin yliopistosta.

– Osasimme epäillä, että kromosomissa 13 on jotain. Siihen liittyy jo aiemmin tunnettu vaikea kromosomisairaus, joka useimmiten aiheuttaa keskenmenon, mutta jatkuessaan saa aikaan usein raskausmyrkytyksen.

Tauti on Laivuoren mukaan viheliäinen, koska sen puhkeamista tai etenemisvauhtia ei pysty ennustamaan.  Neuvoloissa raskaana olevia riskiäitejä seurataan tarkasti, jotta synnytys voidaan ajoittaa oikein.

– Tämä on vaikea synnytysopillinen haaste, Hannele Laivuori toteaa.

Vaikuttava geeni löytyi

Tutkimustulokset paljastivat raskausmyrkytykselle altistavia perimän muutoksia läheltä geeniä, joka tuottaa tiettyä sFIt-1-nimistä proteiinia. Tämän proteiinin korkea pitoisuus veressä voi vaurioittaa verisuonia ja johtaa verenpaineen kohoamiseen sekä munuaisten ja maksan toiminnanhäiriöön.

Nämä ovat raskausmyrkytykselle tyypillisiä piirteitä. Kyseisen proteiinin määrä on kohonnut raskausmyrkytykseen sairastuvien naisten veressä jo ennen oireiden puhkeamista.

Sekä äidin että isän sukujen aiemmat raskausmyrkytykset viittaavat sarastumisalttiuteen. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Tutkimus paljasti, että näitä sFIt-1-proteiinin tuotantoa lisääviä geenimuotoja kantavien lasten äideillä oli suurempi riski sairastua raskausmyrkytykseen kuin muilla.

– Jo antiikissa tunnettiin raskausmyrkytyksen äideille ja lapsille aiheuttama vaara. Nyt olemme löytäneet ensimmäisen osan geneettisestä palapelistä tämän mysteerin ratkaisemiseksi. Havaintomme auttaa myös tunnistamaan paremmin ennakolta ne äidit, joilla on erityisen suuri riski sairastumiseen, toteaa tohtori Ralph McGinnis, joka johti tutkimuksen geneettisiä analyyseja Wellcome Trust Sanger -instituutissa Englannissa.

Raskausmyrkytys voi alkaa jo odotuksen varhaisvaiheessa, jolloin istukka kehittyy. Sen vuoksi sairauden tutkiminen on ollut haasteellista.

– Uudet geenitutkimuksen ja data-analysoinnin työvälineet antavat meille mahdollisuuden tutkia niin äitien ja isien kuin lastenkin perimää laajassa mittakaavassa. Uskomme, että tämä tutkimus luo perustan tehokkaammille keinoille raskausmyrkytyksen ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi, Ralph Morgan sanoo

Hoitokeinoina on käytetty ennaltaehkäisevää miniaspiriinihoitoa, josta on suosituksia jo Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Suomessa miniaspiriinihoitoa onn käyetty, jos äidillä on aiemmin ollut vaikea raskausmyrkytys.

Tyypillinen potilas on ennestään terve ensisynnyttäjä. Ylipaino, diabetes ja verenpainetauti myös lisäävät riskiä.

Hannele Laivuori, dosentti, Helsingin yliopisto

Myös kolesterolilääkityksellä eli statiineilla on saatu alenemaan geenin kiihdyttämää valkuaisaineen tuotantoa.

– Tyypillinen potilas on ennestään terve ensisynnyttäjä. Ylipaino, diabetes ja verenpainetauti myös lisäävät riskiä, sanoo dosentti Hannele Laivuori.

Nyt saatu tutkimustulos perimän vaikutuksesta raskausmyrkytykseen avaa mahdollisuuden hoitojen kehittämiseen.

Viisivuotiseen tutkimushankkeeseen on osallistunut tutkijoita Suomen lisäksi Englannista, Islannista, Norjasta, Kazakhstanista ja Uzbekistanista. Suomesta kerättiin tutkimuksessa käytetty aineisto vuosina 2007-2008.