1. yle.fi
  2. Uutiset

Ohraa viljellään yhä vähemmän Lapissa

Rieskan tekoon tarvittavaa ohraa viljeltiin Lapissa neljä vuotta sitten 2000 hehtaarilla, viime vuoden viljelyala oli 1400 hehtaaria.

rehut
Nuotiorieskaa
Ohrarieskaa voi paistaa nuotiollakin.Juha Mäntykenttä / Yle

Ohraa viljellään Lapissa yhä vähemmän. Rieskan tekoon tarvittavaa ohraa viljeltiin maakunnassa neljä vuotta sitten 2000 hehtaarilla, viime vuoden viljelyala oli vain 1400 hehtaaria.

Ohra on kuitenkin maan eniten viljelty viljalaji, selviää Luonnonvarakeskuksen tilastosta. Se peittää viidenneksen Suomen peltoalasta. Ohra menetti tänä keväänä kymmenyksen alastaan lähinnä rehunurmialaksi. Ohra ja rehunurmi kattavatkin yhdessä puolet peltoalasta.

– Viljelyalojen muutokset heijastavat hyvin peltokasvituotannon muutostuulia. Etenkin kauran, härkäpavun ja kuminan viljelyalan nousu vastaa markkinoilta ja kuluttajilta tulevia odotuksia, kertoo yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta.

Rehunurmiala suurin yli 20 vuoteen

Kuivaheinä- ja säilörehusato ovat rehunurmialan päätuotteet ja niiden sato-odotusten kannalta viljelyalan kasvu lupaa korotusta. Rehunurmiala on suurin sitten vuoden 1995. Rehunurmiala oli tuon vuoden jälkeen jatkuvassa laskussa, mutta viime vuonna tapahtui käänne ylöspäin.

Tilaston tiedot perustuvat tänä keväänä viljelijöiden päätukihaun yhteydessä ilmoittamiin kasvikohtaisiin viljelyaloihin.

Lue seuraavaksi