Aikuisten kiireettömät mielenterveyspalvelut saman katon alle Rovaniemellä

Valtaosa aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluista muuttaa Valtakadulle heinäkuun alkupuoliskolla.

mielenterveys
Kemijoki Oy:n entiset tilat Valtakadulla
Mielenterveyspalvelujen uudet tilat vuokrataan Kemijoki-yhtiöltä.Antti Mikkola / Yle

Entiseen Kemijoki-yhtiön taloon muuttaa mielitiimi, psykiatrian poliklinikka, intensiivipoliklinikka, psykoterapeuttinen tiimi, kuntoutustiimi ja päihdehuollon A-klinikka.

Muutto liittyy alkuvuodesta tapahtuneeseen Lapin sairaanhoitopiirin psykiatrisen hoidon ja Rovaniemen kaupungin mielenterveyspalvelujen yhdistymiseen. Tavoitteena on taittaa kustannusten kasvu ja yhtenäistää hoitoketjuja.

– Se on iso askel, että kaikki avohoitopalvelut löytyvät saman katon alta. Toivottavasti putoaminen palveluiden ulkopuolelle vähenee kun kaikki toimijat ovat saman organisaation työntekijöitä ja voidaan yhdessä ottaa vastuu siitä hoidosta, sanoo LSHP:n mielenterveys- ja päihdepalvelujen tulosaluejohtaja, vastaava ylilääkäri Sanna Blanco Sequeiros.

Mielenterveysongelmaisten laitoshoitoa on tarkoitus vähentää ja avohoitoa lisätä edelleen. Lapin sairaanhoitopiirissä sairaalahoitopäivät ovat tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vähentyneet 7 % viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Sanna Blanco Sequeiros
Sanna Blanco SequeirosAntti Mikkola / Yle

Mielenterveysongelmat yleisin työkyvyttömyyden syy

Uusi toimintamuoto on joidenkin kuukausien ajan pilotoitu intensiivipoliklinikka.

– Siellä voi olla vaikka koko päivän ja vaikka joka päivä. Jos tarvitsee hyvin tiivistä hoitoa, mutta ei välttämättä ympärivuorokautista hoitoa niin se on hyvä vaihtoehto.

Laitospaikkoja LSHP:n alueella on 46 Muurolan sairaalassa. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä psykiatrisia laitospaikkoja on puolet vähemmän. Blanco Sequeiros kertoo, että Lapin keskussairaalan etäisyys Muurolaan tuo kustannuksia ja vaivaa. Muurolan potilaita tuodaan laboratoriotutkimuksia varten Lapin keskussairaalaan ja jos potilaita ei voida kuljettaa, sairaanhoitajat hyppäävät taksiin verinäytteet mukanaan. Bianco Sequeiros sanookin, että kustannussäästöjen kannalta psykiatrisen laitoshoidon siirtäminen Muurolasta Lapin keskussairaalan yhteyteen olisi ensisijaista.

Korvaushoidon toiminnot jäävät entisiin toimitiloihin. Myös aikuispsykiatrian päivystys ja Akuuttitiimi jäävät keskussairaalan alueelle.

Mielenterveyden häiriöt ovat yleisimpiä sairauksia ja syynä 60 prosenttiin työkyvyttömyyseläkkeistä. Lapin sairaanhoitopiirin alueella noin 6000 ihmistä sairastaa masennusta vuosittain.