Hyppää sisältöön

Luonnon terveyspommit ovat parhaimmillaan alkukesästä – nokkonen ja voikukka sopivat juhannuksen ruokapöytään

Kevät ja alkukesä ovat parasta aikaa poimia talteen luonnon tarjoamat hyötykasvit. Suomalaisten parhaiten tuntemia villiyrttejä ovat nokkonen, maitohorsma ja voikukka.

Nokkonen poimitaan syötäväksi alkukesästä, kun kasvi on alle 10 sentin mittainen. Kuva: Jutta Huovinen / Yle

Simolainen Virpi Karhunen kerää keväisin nokkosten alut talteen, kuivattaa ne ja käyttää pitkin vuotta esimerkiksi sämpylätaikinassa. Nokkosen voi myös ryöpätä ja sen jälkeen pakastaa.

Nokkonen kannattaa poimia talteen mahdollisimman varhain alkukesästä – alle 10 sentin korkuisina. Aurinkoinen sää on paras nokkosen poimimiseen, sillä silloin se sisältää vähiten nitraattia.

– Nokkoset kannattaa huuhdella, painella pyyhkeellä kuiviksi ja sen jälkeen laittaa kuivuriin. Teen kuivatuista nokkosista nokkoskeittoa ja nokkoslettuja, Karhunen kertoo.

Virpi Karhunen on innostunut nokkosten poimimisesta aikuisiällä. Kuva: Jutta Huovinen / Yle

Terveydenhoitajaksi opiskeleva Karhunen on kiinnostunut terveellisistä elintavoista ja sitä kautta myös terveellisistä ruoista. Myös pelkästään jo luonnossa liikkuminen innostaa poimimaan luonnon yrttejä. Karhunen on käynyt lapsesta asti marja- ja sienimetsällä ja aikuisena kiinnostunut myös kasvien poimimisesta.

– Nokkoset sisältävät niin paljon hivenaineita ja vitamiineja, että haluan poimia ne talteen. Nehän on superfoodia.

Ajattelin kokeilla myös kuusenkerkkäsiirapin tekemistä, koska sitä on kehuttu paljon.

Virpi Karhunen

Nokkonen sisältää paljon rautaa, piitä ja C-vitamiinia ja nämä säilyvät parhaiten kuivatussa tai pakastetussa nokkosessa. Karhunen poimii nokkoset pihalta ja metsästä – ei liian läheltä kulkuväyliä.

– Tämä on mukava harrastus myös lasten kanssa. Punkkitarkastukset on kyllä tärkeää tehdä, kun on käynyt metsässä.

Kuivaamisen jälkeen nokkosista otetaan varsiosat pois ja lehdet murskataan. Kuva: Jutta Huovinen / Yle

Tutut kasvit juhannuspöytään

Muita helposti tunnistettavia ja lähes joka paikasta löytyviä syötäviä kasveja ovat muun muassa voikukka ja maitohorsma. Ylitorniolla toimivan Tuomisen yrttitarhan omistaja Marja Tuominen muistuttaa, että on tärkeää tuntea kasvit, joita poimii. Hän on poiminut villiyrttejä luonnosta jo 30 vuotta.

– Tänä vuonna luonto oli noin viikon normaalia kevättä myöhässä. Viileä sää viivytti kaiken kasvua, joten tänä kesänä Lapissa on paras aika poimia villiyrtit pöytään juhannuksena, Tuominen kertoo.

Voikukasta parhaita osia ovat lehdet, joista kannattaa jättää kitkerä varsiosa pois. Maitohorsmassa niin ikään tuoreet lehdet sopivat salaatteihin ja teehen tai vartta voi syödä parsan tapaan.

– Sateen jälkeen on ihana poimia kasveja metsästä, kun niissä ei ole likaakaan. Voikukan lehdet voi heittää suoraan salaattiin eikä niitä tarvitse edes huuhdella.

Myös kuusenkerkät ovat herkullisia salaatin seassa, simaksi tai siirapiksi valmistettuna sekä yrttinä lämpimissä ruoissa. Tuominen muistuttaa, että kuusenkerkkien keräämiseen pitää olla maanomistajan lupa.

Karhunen aikoo kokeilla kesän aikana myös itselleen uusia kasveja.

– Tänä vuonna ajattelin kokeilla myös kuusenkerkkäsiirapin tekemistä, koska sitä on kehuttu paljon. Mesiangervoa kiinnostaisi myös kokeilla, koska se on luonnon oma antibiootti ja toimii flunssan ehkäisyssä ja hoidossa, Karhunen kertoo.

.
.