Äideille perustettiin oma painiryhmä – ensin lämmitellään, lopuksi painitaan kunnolla

Naisten molskilla hiki virtaa ja naurua piisaa.

paini
Naiset painivat
Lassi Lähteenmäki / Yle

Annina Leinonen ottaa painikaveristaan lujan otteen. Hiki virtaa otsalla, väkevä hymy nousee kasvoille ja vähän väliä vääntö repeää nauruksi.

Kaikesta näkee, että paini on naisten kesken hauskaa ja samalla rajua.

– Tämä kehittää liikkuvuutta, voimaa, ketteryyttä ja tasapainoa. Tosi hyvä laji, tiivistää Annina Leinonen.

Kerran viikossa Raision Voimamiesten treenisaliin kokoontuu aikuisia naisia. Ensin lämmitellään, sitten treenataan painiotteita. Lopuksi painitaan oikein kunnolla.

Jorma Pasanen on jo hyvän matkaa eläkeiän puolella, mutta se ei koske painiharrastusta. Hän lupautui uuden naisten alkeisryhmän valmentajaksi.

Komento on kuin armeijassa, mutta hymy ei naisten kasvoilta karkaa mihinkään.

Tyttären kautta molskille

Raisiolainen Annina Leinonen innostui painista tyttärensä kautta. Kun tytär ei tykännyt baletista, hän halusi painimaan. Äiti katseli tyttären treenejä muutaman kerran, ja siitä se kipinä lähti.

Vuoden verran Leinonen houkutteli muita seudun äitejä uuteen ryhmään.

– Kun sain kasaan kiinnostuneita naisia, ei enää kukaan ole pistänyt vastaan. Kun saimme valmentajan messiin, niin se oli siinä, Leinonen sanoo.

Naiset painivat
Lassi Lähteenmäki / Yle

Porukassa on mukana viitisentoista naista. Treeneissä käy kerralla kymmenkunta mimmiä.

– Ihan oman kunnon mukaan pystyy tekemään kaiken. Lajista ei tarvitse tietää mitään, homma aloitetaan alusta, Leinonen lohduttaa.

Välillä homma menee tiukemmaksi ja kilpailuvietti nousee esiin. Sitten taas muistetaan, että kyse on hauskasta harrastuksesta, ei kilpailusta.

Valmentaja Jorma Pasanen löytää ryhmästä muutamia lupauksia, joille voisi ehdottaa aluekilpailuja.

– Se vaatisi treenejä enemmän kuin kerran viikossa, Pasanen lisää.

Naiset painivat
Jorma Pasanen valmentaan naispainijoita Raisiossa.Lassi Lähteenmäki / Yle

Naisryhmät harvassa, tytöt yhteisleirille

Äitien seura on Raision Voimamiehet, mutta nimi ei naisia haittaa. Naiset ovat kiitollisia, että ryhmä ylipäänsä perustettiin. Naisten painiryhmiä on hyvin harvassa.

Raision Voimamiehet kuuluu edelläkävijöihin senkin takia, että seura perusti viime vuonna oman ryhmän myös tytöille.

Suomen Painiliiton mukaan joka kahdeksas lisenssipainija on nainen tai tyttö. Tämä tarkoittaa sitä, että naisille perustettuja ryhmiä on suomalaisissa painiseuroissa vähän ja ryhmät ovat pieniä.

Painia harjoitellessa on välttämätöntä, että harjoitusvastustaja on samankokoinen ja -tasoinen. Tämä on koettu varsinkin tyttöpainijoiden kohdalla ongelmaksi.

– Tätä ongelmaa on yritetty ehkäistä valtakunnallisella tyttöleiritysjärjestelmällä. Eri seurojen tytöt kokoontuvat ympäri Suomea harjoittelemaan yhdessä, hyvässä valmennuksessa kerran kuukaudessa, sanoo seurakehittäjä Antti Pekkala Suomen Painiliitosta.

Naiset painivat
Lassi Lähteenmäki / Yle

Petra Olli näyttää suuntaa

Suomalaiset miehet ovat painineet sata vuotta naisia kauemmin, mutta kohta sillä ei ole enää merkitystä. Naisen keho sopii painimiseen, ja molskille mäiskähtäminen onnistuu myös naisilta hyvin. Tämä on todistettu myös Raisiossa.

– Selvät merkit on olemassa, että naispaini on Suomessa kasvussa. Tässä on auttanut kasvanut näkyvyys, jota Petra Ollin mahtava menestys on tuonut, seurakehittäjä Antti Pekkala sanoo.