Sipilä selvittää eduskunnalle hallitusratkaisua, odotettavissa värikäs keskustelu – Yle näyttää suorana

Hallitus jatkaa nykyisellä ohjelmalla ja samoilla ministereillä. Jälkipyykki siitä, olisiko hallituksen eronpyyntö ollut tarpeen, jatkui vielä viikonloppunakin.

Suomen valtioneuvosto
Eduskunnan täysistunto – Pääministerin selvitys hallituskriisistä
Eduskunnan täysistunto – Pääministerin selvitys hallituskriisistä

Hallituskriisin jälkipyykki jatkuu tänään maanantaina. Hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon tuoreesta hallitusjärjestelystä puoliltapäivin täysistunnossa. Odotettavissa on värikästä keskustelua.

Keskusta ja kokoomus sopivat viime viikolla jatkavansa hallitusyhteistyötä perussuomalaisista lohjenneen Uusi vaihtoehto -ryhmän kanssa.

Hallitus myös jatkaa samalla hallitusohjelmalla ja ministerikokoonpanolla.

Hallituskriisi sai alkunsa, kun keskusta ja kokoomus eivät halunneet jatkaa hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

Kriisi ratkesi, kun 20 kansanedustajaa irtautui viime viikolla perussuomalaisista ja perusti uuden Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän. Mukana loikkasivat muun muassa kaikki perussuomalaisten ministerit Timo Soinin johdolla.

Hallituksen tiedonanto hallituksen parlamentaarisessa pohjassa tapahtuneesta muutoksesta alkaa kello 12. Yle näyttää täysistunnon suorana TV1:ssä ja verkossa.

Tiedonantoa seuraa tiistaina eduskunnan äänestys hallituksen luottamuksesta.

"Tiedonanto eduskunnalle poliittisesti viisasta"

Keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmät hyväksyivät viime viikolla Sipilän ehdotuksen hallituksen jatkamisesta.

Sipilä on kertonut varmistaneensa valtiosääntöasiantuntijoilta, että eduskuntaryhmien päätös on riittävä hallitusratkaisuun, koska hallituksessa ja hallitusohjelmassa ei tapahdu muutoksia ja hallituksella säilyy parlamentaarisessa pohjassa enemmistö muutoksista huolimatta.

– Valtiosääntöoppineiden ohje tähän on, että ehkä on poliittisesti viisasta antaa eduskunnalle tiedonanto, joka sitten päättyy luottamusäänestykseen. Silloin tulemme noudattaneeksi tässä kirjaimellisesti parlamentarismin polkua, Sipilä kommentoi tiedotustilaisuudessa viime viikolla.

Perussuomalaisten juristikansanedustaja Ville Tavio taas katsoo Turun Sanomissa (siirryt toiseen palveluun), että "loikkarihallitus" on valtiosääntöoikeuden näkökulmasta kyseenalainen.

Hänen mielestään hallitus on tosiasiallisesti eri kuin se, jolle kansalaiset antoivat vaaleissa mandaatin.

Presidentti kommentoi hallitussoppaa

Myös presidentti Sauli Niinistö otti kantaa hallituskriisin jälkipyykkiin viikonloppuna. Niinistö totesi viikonloppuna Kainuun Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) ja Ilta-Sanomissa (siirryt toiseen palveluun), että hallitus olisi yhtä kaikki voinut jättää myös eronpyynnön.

– Tämä on enempi yksityisajattelua, mutta taisin olla vähän sitäkin mieltä, että siinäkin tilanteessa hallituksen eronpyyntö olisi voinut olla paikallaan, hän sanoi Kainuun Sanomissa.

Niinistö lisäsi, että sinänsä huomautettavaa ei ole, sillä valtionsääntöasiantuntijoiden mukaan hallitus voi jatkaa ilman eronpyyntöä.