Digilehtien alv:n alennus jumiutui EU-tasolla – Suomen veroalen aikataulu auki

Valtiovarainministeri Orpo haluaa alentaa digilehtien verotusta, mutta hallitus ei voi toimia ennen kuin asia sovitaan EU:ssa.

verkkolehdet
20minutos -lehden mobiiliversio käyttäjän kännykässä.
Digilehtien alv:n alennukseen ei ole vieläkään yksimielisyyttä EU-tasolla.AOP

*LUXEMBURG *Digitaalisten lehtien ja e-kirjojen arvonlisäveron alennus on tyssännyt jäsenmaiden väliseen erimielisyyteen EU:ssa. Valtiovarainministerit joutuivat toteamaan kokouksessaan perjantaina, että asiasta ei ole yksimielisyyttä.

Suomelle alv-esityksen jumiutuminen oli pettymys. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) haluaisi alentaa digilehtien alv:tä jo ensi vuoden alusta.

– Olen valmistautunut esittämään sitä hallitukselle tulevassa budjettiriihessä, mutta ensin pitää saada se päätös täältä irti, Orpo sanoi kokouksen jälkeen.

Komissio on ehdottanut, että jäsenmaille sallittaisiin digilehtien ja e-kirjojen arvonlisäveroprosentin alentaminen samalle tasolle painotuotteiden kanssa. Nykyään digisisältöihin pitää soveltaa yleistä arvonlisäverokantaa, joka on esimerkiksi Suomessa 24 prosenttia. Tilattavien lehtien alv on 10 prosenttia.

Orpo sanoi aikovansa esittää prosentin tiputtamista kymmeneen, kunhan EU saa päätöksensä tehtyä. On kuitenkin epäselvää, miten kauan siihen menee.

Komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis sanoi toivovansa, että asia etenee Viron puheenjohtajuuskaudella, joka kestää heinäkuun alusta vuoden loppuun. Nykyisen puheenjohtajamaan Maltan valtiovarainministeri Edward Scicluna sanoi, että ongelma on poliittinen.

Orpon mukaan digilehtien alv-alen vastustus ei ole kovin laajaa. Lehtitietojen mukaan asiaa vastustaa ainakin Tšekki, joka yrittää kytkeä digilehtiasian kysymykseen käännetyn alv:n soveltamisesta.

Euroopan unionin lippu.
Frederik von Erichsen / EPA

Tšekki haluaa EU:lta luvan soveltaa käänteistä alv-velvollisuutta, jossa veron tilittää ostaja eikä myyjä. Asia oli pöydällä perjantain kokouksessa, mutta sekään ei edennyt.

Orpo vaikutti turhautuneelta digilehtiasian nihkeään etenemiseen.

– Päätöksiä pitäisi tehdä, ja jos päätöksentekokyky on näin huonoa, se ei ole hyvä asia, Orpo sanoi.

Hän perustelee pyrkimystä digilehtien alv:n alentamiseen sillä, että se antaisi sysäyksen koko alan kehittämiselle. Ei ole kuitenkaan mitään takeita, että veron alentaminen siirtyisi digituotteiden hintoihin.

– Toivoisin, että päätöksestä hyötyvät yhtiöt käyttäisivät veronalennuksen täysimääräisesti tuotekehitykseen ja investointeihin, Orpo sanoo.

Orpolla ei ollut valmista vastausta siihen, miten pian päätös pitäisi EU:ssa tehdä, jotta digilehtien arvonlisäveroa voitaisiin Suomessa alentaa jo ensi vuoden alusta. Valtiovarainministerit kokoontuvat seuraavan kerran 11. heinäkuuta Brysselissä.