1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eläintenhoito

Ponille ei järjestetty eläinlääkärin apua ajoissa – hevostallin pitäjälle sakkoja

Poni vietiin eläinlääkärille vasta yli kuukauden kuluttua sairastumisesta ulkopuolisen puututtua asiaan.

Eläintenhoito
Hevosenkenkä roikkuu koukusta seinällä
Jutta Huovinen / Yle

Kouvolalainen hevostallin pitäjä on tuomittu sakkoihin eläinsuojelurikoksesta. Sakko on reilut 5000 euroa.

Naisen vastuulla ollut poni sairastui, mutta sille ei järjestetty eläinlääkärin apua. Poni vietiin eläinlääkärille vasta yli kuukausi sairastumisesta ulkopuolisen puututtua asiaan.

Poni jouduttiin lopettamaan. Eläimen katsottiin tuolloin olevan lihasköyhä, kuivunut ja apaattinen. Ponin alaleualla ja kaulalla todettiin voimakkaasti märkinyt kuolioon päässyt ihoalue. Ihoa puuttui noin kahden kämmenen kokoiselta alueelta. Tästä kohdasta on ollut näkyvissä kaulan lihaksistoa ja henkitorvi.

Hevostallin pitäjän mukaan tilalla oli ollut hevosen pääntautia, jonka useat hevoset sairastivat. Puolustuksen mukaan myös ponia hoidettiin saatujen ohjeiden mukaan.

Naisella ei ollut aiempaa kokemusta hevosen pääntaudista. Kymenlaakson käräjäoikeus katsoi, että hevostallin pitäjän olisi tästä huolimatta pitänyt ymmärtää, että eläimen pitkittynyt sairaus ja sen aiheuttama yleiskunnon heikkeneminen, kuten kuivuminen olisivat edellyttäneet eläinlääkärin kutsumista jo aiemmin.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan tallinpitäjän eläintenhoidossa ei ole aiemmin ilmennyt puutteita. Käräjäoikeus piti tapausta vakavana, mutta yksittäisenä. Näin sakkorangaistus katsottiin riittäväksi, eikä naista asetettu eläintenpitokieltoon.

Lue seuraavaksi