1. yle.fi
  2. Uutiset

JAKKin entinen rehtori: "Tuomio on kohtuuton, perusteeton ja väärä"

Kolme entistä koulutusjohtajaa ja entinen kunnanjohtaja saivat ehdolliset vankeusrangaistukset Jalasjärven ammatillisen aikuiskoulutuskeskuksen pitkään jatkuneessa rahoitussotkussa.

ammatillinen aikuiskoulutus
Jalasjärven aikuiskoulutuskeskus
Hans-Mikael Holmgren / Yle

Jalasjärven ammattillisen aikuiskoulutuskeskuksen pitkään jatkunut oppisopimusrahojen takaisinperintä- ja oikeusprosessi on saavuttanut yhden pisteen. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus antoi tuomionsa sotkun pääjutussa.

Entinen rehtori Tapio Hongisto tuomittiin puolentoistavuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. – En hyväksy tuomiota. Se on kohtuuton,perusteeton ja väärä.

– Tämä ei käy oikeustajuuni. Kaikki jotka minut tuntee ja tietää, mitä olen JAKKissa tehnyt tietävät, ettei siellä ole tehty mitään laitonta eikä hankittu mitään etua itselle eikä muille. En oikein tahdo sulattaa tätä, sanoo Hongisto.

Aikaisemmin opetus- ja kulttuuriministeriö on käynyt samanlaisen prosessin eteläsuomalaisen kouluttajan Adultan kanssa. Silloin Tuusulan käräjäoikeus hylkäsi syytteet.

– Tämä on yksi asia, mikä tässä ihmetyttää, toteaa Hongisto.

Osa aikoo valittaa

Hongiston lisäksi myös kuljetuspuolen silloinen johtaja Matti Heikkilä sai 1 vuoden ja 3 kuukauden sekä Edian koulutusjohtaja Pentti Kaartinen 1 vuoden ja 3 kuukauden pituisen ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeästä avustuspetoksesta. Lisäksi Jalasjärven entinen kunnanjohtaja Esko Juntunen tuomittiin myös 1 vuoden ja 4 kuukauden pituiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä avustuspetoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Sakkoja tuli myös koulutusyhtiö Edialle.

Syyttäjä kertoo jo saaneensa tiedon, että osa tuomituista – Edia Oy, Kaartinen ja Juntunen – ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä tuomioon. Hongisto ei vielä osaa sanoa omaa ratkaisuaan.

– Tämä on nyt vienyt elämästäni seitsemän vuotta. En osaa sanoa, jaksanko enää oikeutta hakea. Mietin kaikessa rauhassa perheen kanssa viikonlopun yli ja päätämme sitten, sanoo Hongisto.

Syyttäjä tyytyväinen

Kihlakunnansyyttäjä Harri Ala-Lahti sanoo olevansa tyytyväinen lievempään tuomioon, eikä hingu korkeampaan oikeusasteeseen. Hän kertoo antaneensa ymmärtää jo näin loppulausunnoissaan.

Syyttäjä pitää myös päätöksen perusteluja hyvinä. Hän kuitenkin miettii jutun pienemmän haaran eli kunnanjohtaja Juntuseen, Ediaan ja sen koulutusjohtaja Kaartiseen liittyvän noin miljoonan euron haaran kohtuullisuutta. Haara koski Jalasjärven kunnan työntekijöiden kouluttamista. Tuomiot olivat yhtä suuria kuin Hongiston ja Heikkilän huomattavasti suuremman summan haaran.

– Se mietityttää, että onko tuomioiden suhde oikea, sanoo Ala-Lahti.

Lue seuraavaksi